SCI Serial Communication Interface

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba softwaru pro řadič sériové linky RS 232C – 4/1 s PIC16F88
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Vývoj řízení skupin automobilů
KABELÁŽ.
YPOSIT – Ing. Monika Šimková.
Disky Disková rozhraní. Pevný disk Rok 1956 Fyzická struktura disku.
Programovatelné automaty rs485 RS422
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY SÉRIOVÝ PŘENOS13 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA Paměťové registry
Sběrnice.
Klopné obvody RS JK D asynchronní K.O. základní klopné obvody
O protokolech sady a mé implementaci variace 104
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
ActuatorSsensorInterface
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
MO:17. Základní formy přenosů, multiplexování
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA Posuvné registry
Periferní zařízení počítače
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
Profibus FMS Fieldbus Message Specification. Průmyslová sběrnice Profibus je určena pro automatizaci výrobních linek (výroba automobilů, plnicí linky,
Universal Serial Bus Petr ChlumskýPZA 2007/2008. USB univerzální sériová sběrnice Plug&Play (bez restartu a instalace ovladačů) rychlost 1,5 a 12 až 480.
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Vestavné mikropočítačové systémy
Výrok "Věřím, že OS/2 je předurčen stát se navždy nejdůležitějším operačním systémem." (Bill Gates, Microsoft, 1982)
Základy teorie řízení Regulátory, zpětná vazba a bloková algebra
Vestavné mikropočítačové systémy
Přenosová pásma Každý signál (diskrétní i analogový) vyžaduje pro přenos určitou šířku pásma: základní pásmo baseband – pro přenos signálu s jednou frekvencí.
Telekomunikační systémy a sítě
Způsob přenosu dat Paralelní přenos dat Sériový přenos dat
Techniky pro komunikační kanály s násobným (sdíleným) přístupem Techniky pro dvoubodové komunikační kanály Techniky pro zvýšení využitelnosti spoje – multiplexing.
Vestavné mikropočítačové systémy
Tato prezentace byla vytvořena
Sériová rozhraní.
Infračervený přenos.
 K čemu slouží ?  Uveď příklady použití sériové linky.  Je sériová linka duplexní ? Vysvětli pojem.  Jakými registry je tvořena ?  V jakých režimech.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Programovatelné automaty AD převodníky 12
Komunikace v automatizovaných systémech Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Srovnání mikrokontrolerů
David Rozlílek ME4B. 1) k čemu slouží ………? 2)co znamená že je sériový kanál u 8051 plně duplexní…….? 3)V jakém režimu umožňuje komunikovat a kolik rozhraní.
Satelitní systémy Mobilní systémy, PF, JČU. Telefonní (radiové) sítě Telefonní sítě Přepojování okruh Přenos hlasu Datové/IP sítě Přepojování paketů Přenos.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY RS232 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Bezdrátové sítě Používají se, pokud není možné propojení kabelem
Základní parametry kabelů
USB Universal Serial Bus. Firmy, které jej vyrobily Compaq Hewlett-Packard Intel Lucent NEC Microsoft Philips.
Princip určování polohy pomocí satelitu
Počítačové sítě Přenos signálu
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Počítačové sítě Přenos signálu
Přijímače pro příjem FM signálu OB21-OP-EL-ELN-NEL-M
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky PC link Obor:Elektrikář.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
Základy datových komunikací Verze 0.1. Principy datových přenosů Signál Je časová funkce fyzikální veličiny − generovaná vysílačem a přijímaná přijímačem.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Telekomunikační systémy a sítě
Modulace, základní pojmy, amplitudová modulace
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
PB169 – Operační systémy a sítě
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sériové rozhraní RS 232.
Jednočipové počítače – I2C sběrnice
Obousměrný registr.
Sériový port (1) Určen k připojení:
Úvod do počítačových sítí - Linková úroveň
Transkript prezentace:

SCI Serial Communication Interface

Mikropočítačové řídicí systémy SCI Asynchronní přenos dat Využívá jen tři vodiče pro oboustranný přenos dat Každá strana má svůj vysílač i přijímač Asynchronní SCI(RS 232) - start bit, 5-8 datových bitů od LSB po MSB, stop bit; sudá nebo lichá parita Synchronní SCI – je vysílán synchronizační znak, po jeho přijetí probíhá nepřerušovaný přenos dat do okamžiku přenosu dalšího synchronizačního znaku. Moc se nevyužívá, přenos je přísně vázán na přesnost generování délky znaků. 21.2.2011 Mikropočítačové řídicí systémy

Mikropočítačové řídicí systémy RS 232 RS 232C - standard pro asynchronní sériový přenos z roku 1969 RS 232 využívá vyšších napěťových úrovní pro lepší odolnost vúči rušení RS 232 bylo vytvořeno pro přenos dat na krátkou vzdálenost do 15m nebo délku vodiče o kapacitě 2500pF Baud rate [Bd] Max length [ft] Max length [m] 19 200 50 15 9 600 500 150 4 800 1 000 300 2 400 3 000 900 21.2.2011 Mikropočítačové řídicí systémy

Mikropočítačové řídicí systémy RS 232 Modulační rychlost Baud[Bd], přenosová rychlost[bit/s], přenosový výkon[bit/s] +12V pro úroveň L(space state) a –12V pro úroveň H(marking state) řízení přenosu (vstupy DCD, DSR, CTS, RI, výstupy DTR, RTS) 21.2.2011 Mikropočítačové řídicí systémy

Zapojení konektoru Cannon 9  PIN  NÁZEV  SMĚR  POPIS 1 CD <-- Carrier Detect 2 RXD Receive Data 3 TXD --> Transmit Data 4 DTR Data Terminal Ready 5 GND --- System Ground 6 DSR Data Set Ready 7 RTS Request to Send 8 CTS Clear to Send 9 RI Ring Indicator 21.2.2011 Mikropočítačové řídicí systémy

Mikropočítačové řídicí systémy Připojení RS 232 na TTL Nejčastěji se využívá obvodu MAX232, pouze z externího napájení +5V si pomocí 4 kondenzátorů vyrábí potřebné napěťové úrovně. Obvod konvertuje log. 0 na +9 V a log. 1 na –9 V 21.2.2011 Mikropočítačové řídicí systémy

Mikropočítačové řídicí systémy Handshaking Řízení toku dat - potvrzení příjmu dat či připravenost k přenosu a jeho zahájení na úrovni hardwarového nebo softwarového rozhraní. Hardwarový - Přenos od vysílače k přijímači, že vysílač má připravena platná data k odeslání. Přenos od přijímače k vysílači, že přijímač je schopen data zpracovávat. 21.2.2011 Mikropočítačové řídicí systémy

Mikropočítačové řídicí systémy Handshaking Softwarový - Pomocí běžného datového kanálu přijímač vysílači sdělí, zda je schopen data přijímat a zpracovávat. Dos/BIOS v počítačích PC používá pro SW handshaking znaky v Ascii tabulce XON/XOFF (CTRL+Q, CTRL+S). Je-li však potřeba v toku dat znaky XON/XOF vyslat, je nutné vyslat speciální sekvenci znaků, což samozřejmě přenos dat obsahujících převážně tyto znaky značně zpomalí 21.2.2011 Mikropočítačové řídicí systémy

SCI u MC56F8023 Pouze 2 vodiče RX a TX (vývody GPIOB 6,7) Hardwarová realizace Data pro přenos v SCI_READ_DATA a SCI_WRITE_DATA Buffer pro vysílání 3 Word FIFO Buffer pro příjem 4 Word FIFO 4 přerušení TX empty, TX idle, RX error, RX full

Základní funkce Knihovna komunikace.c Základní funkce: sci_init(SCI_BAUD_9600) sci_getchar() sci_putchar(Word16) sci_prints(„ … “) sci_s16(Word16) sci_r16()