Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba webových stránek
Advertisements

Tvorba WWW stránek ÚVOD
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Programování HTML stránek
Základy html pro úplné začátečníky.
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Zadání samostatné práce SP1 Základy HTML. CÍL Ověřit znalosti použití základních HTML construkcí –Základní kostra –Kódování češtiny –Nastavení pozadí.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Word – Zásady psaní textu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
TNPW1 Cvičení
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
WAP 2.0 v XHTML a WAP CSS, Autor: Miroslav Klíma Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa kvalitní web na display mobilního telefonu…
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Tvorba statických stránek Mgr. Lenka Švancarová. Tvorba statické stránky Volba Uložit jako XHTML Editor Vizuální Frontpage Nevizuální PSPad Poznámkový.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Jak učit tvorbu www stránek Navarová Adéla. Proč učit tvorbu www stránek? Prezentace na internetu (Výrobky, firmy, celebrity, kluby…)
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Cvičení 2 - Řešení příkladu
Programujeme v kódu HTML (Hyper Text Markup Language)
Kristýna Krejčí, Aneta Smyčková, Tereza Kryzanová, Zuzana Purová 9.B.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – kostra dokumentu Šablona 32 VY_32_INOVACE_12_10_Tvorba webových stránek-kostra dokumentu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Internet – pojmy, služby
HTML a CSS Rostislav Miarka.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Transkript prezentace:

Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x), Safari (7.0.1) HTML (HyperText Markup Language): poslední vývojová verze 4.01, nyní se testuje HTML 5 XHTML (eXtensible HyperText Markup Language): současná verze 1.1, pracuje se na XHTML 5 CSS (Cascading Style Sheets = Kaskádové styly): současná verze 2.1

Základní pojmy (2) Validátor (X)HTML: http://validator.w3.org/ Validátor CSS: http://jigsaw.w3.org/css-validator/ Volně dostupné editory pro tvorbu webových stránek: PSPad, Notepad, ... „Parodie na editory“: MS FrontPage, MS Word, … FTP (File Transfer Protocol): hromadný přenos dat na web (přímo přes editor PSPad nebo např. pomocí programu Total Commander)

Nastavení editoru PSPad (1) Nastavení -> Nastavení programu

Nastavení editoru PSPad (2) Nastavení -> Nastavení programu

Nastavení editoru PSPad (3) Nastavení -> Nastavení programu

Nastavení editoru PSPad (4)

PSPad – vytvoření nového souboru 1) CTRL + N 2) Soubor  Nový 3) Ikonka, na kterou míří modrá šipka (viz obrázek dále) 4) Dvojklik na lištu, na kterou míří zelená šipka (viz obrázek dále) Ať už si vyberete jakýkoli způsob, otevře se okno nebo nabídka, kde zvolíte buď XHTML nebo Cascading Style Sheet, podle toho, s čím potřebujete pracovat. Automaticky vložený text promažete.

PSPad – vytvoření nového souboru

Pravidla a doporučení pro názvy souborů soubory pojmenovávejte pokud možno pouze malými písmeny v názvech souborů pokud možno nepoužívejte mezery (při názvu z více slov použijte např. podtržítko) v názvech souborů rozhodně nepoužívejte diakritiku přípona pro XHTML soubory: *.html přípona pro CSS soubory: *.css

PSPad – uložení souboru 1) CTRL + S (popř. F12 – Uložit jako) 2) Soubor  Uložit / Uložit jako 3) Ikonka, na kterou míří červená šipka (viz obrázek) Doporučení: propojené soubory XHTML a CSS ukládejte do stejné složky.

PSPad - pomůcka v případě nouze CTRL + mezerník  vyvolá seznam XHTML tagů (CSS vlastností, …) používejte jen pokud je to nezbytně nutné (je zde příliš mnoho nepotřebných nastavení, které jen matou, pokud nevíte, co znamenají)

XHTML – základní pravidla značkovací jazyk používající tzv. tagy, které se píší malými písmeny a uzavírají se do znaků <> tagy se dělí na párové a nepárové příklad párového tagu: <p>odstavec</p> příklad nepárového tagu: <img src="obr.jpg" alt="obr" /> klávesová zkratka pro <>: ALT (pravý) + <> (klávesy přímo nad pravým ALT) ALT (levý) + 60 / 62 (numerická klávesnice)

XHTML – kostra dokumentu <!-- DOCTYPE naznačuje podle jaké verze (X)HTML by měl být dokument validní (ideálně 1.1 nebo 1.0 Strict). Má specifické postavení před samotným dokumentem, je nepárový, ale přesto se neukončuje lomítkem, objevují se v něm velká písmena --> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd"> <html xml:lang="cs" xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <!-- začátek dokumentu --> <head> <!– hlavička stránky --> <title>titulek stránky</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <!-- kódování dokumentu --> <link rel="stylesheet" media ="all" href="styl.css" type="text/css" /> <!– propojení s CSS souborem --> </head> <!– konec hlavičky --> <body> <!-- začátek těla stránky --> </body> <!– konec těla stránky --> </html> <!-- konec dokumentu -->

XHTML – tělo stránky (tagy div, p, span, a, h1…h6) blokové prvky (div, p, h1, h2, h3, h4, h5, h6) řádkové prvky (a, span) div = blok p = odstavec h1, h2, h3, h4, h5, h6 = nadpisy od největšího k nejmenšímu a = hypertextový odkaz span = kontejner

XHTML – blokové a řádkové prvky v praxi <div> <h1>nadpis</h1> <p>odstavec</p> <p>odstavec <span>číslo</span> 2</p> <p><a href="http://www.seznam.cz">Seznam</a></p> </div> Hypertextové odkazy: absolutní x relativní x e-mail absolutní: <a href="http://www.seznam.cz">Seznam</a> <!-- nezapomínejte na protokol http:// --> relativní: <a href="zajmy.html">zájmy</a> e-mail: <a href="mailto:jan.novak@uhk.cz">webmaster</a>

CSS - syntax selektor { vlastnost: hodnota; } Selektory mohou být mj. tagy / prvky (body, div, p, h1, h2, h3, h4, h5, h6, span, a, ...). Pokud chceme např. nadefinovat pro celý dokument zarovnání textu doprostřed a barvu pozadí žlutou, zadáme: body { text-align: center; /* nezapomínejte na středník po zapsání každé vlastnosti */ background: yellow; Pozn.: Klávesové zkratky pro {} jsou ALT (pravý) + B / N nebo ALT (levý) + 123 / 125 (numerická klávesnice)

Úkol: vytvořte jednoduchý xhtml dokument Zadání v souboru instrukce02.doc