Analogově digitální převodník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvuk v počítači.
Advertisements

Vývoj technických prostředků pro záznam zvuku
Záznamová média.
Stanoviště pro měření ztrát měničů kmitočtu Jan Dudek VŠB Technická univerzita Ostrava 448 Katedra výkonové elektroniky a elektrických pohonů.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Automatizační technika
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Tato prezentace byla vytvořena
Číslicově - analogové převodníky Digital - analog converters
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Paměťová média.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Základní vlastnosti A/D převodníků
Elektronické měřicí přístroje
Tato prezentace byla vytvořena
Základy mobilních systémů a GSM II
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Systémy pro digitální zpracování analogových signálů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ADC / DAC. Analog Digital Converter (ADC) Jádra 56F802X a 56F803X obsahují 2 A/D převodníky s parametry:  12 bitové rozlišení  Max. hodinová frekvence.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
ROZŠIŘUJÍ MOŽNOSTI PC ZASUNUJÍ SE DO SLOTŮ. IO KARTA PRO PŘIPOJENÍ PERIFERNÍCH ZAŘÍZENÍ K PC ( VSTUPŮ A VÝSTUPŮ ) OBSAHUJE PORTY: A/ SÉRIOVÉ – COM1, COM2.
Programovatelné automaty AD převodníky 12
TEP ADC převodník č.5. ADC převodník Téma ADC převodník TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
Číslicový generátor Praktická zkouška z odborných předmětů 2008 Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola elektrotechnická Olomouc M/004 Slaboproudá.
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Optická média.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Určení parametrů elektrického obvodu Vypracoval: Ing.Přemysl Šolc Školitel: Doc.Ing. Jaromír Kijonka CSc.
ELM - operační zesilovač
Digitální měřící přístroje
Karolína Hlaváčková, Leoš Kalina, Matyáš Baloun
CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. cv ZS – 2010/2011 Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-16_Logický obvod Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště,
Tato prezentace byla vytvořena
Experimentální metody (qem)
Doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc kancelář: budova B1/112 telefon: Teorie spolehlivosti (xts)
Elektronické signály Co si lze představit pod pojmem signál ?
Integrovaný A/D převodník PIC16F877 osnova:
Metody zpracování fyzikálních měření - 2
Multimédia Žlutířová Eva.
Struktura měřícího řetězce
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační zesilovače a obvody pro analogové zpracování signálů.
Experimentální metody oboru – Měřicí karty Měřicí karta (A/D převodník & spol.) © doc. Ing. Zdeněk Folta, Ph.D.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
2.5 BluRay a HD DVD BluRay  rozměrově stejné jako CD  vlnová délka 405 nm – modrý laser umožňuje zmenšit pit a rozteč stop  záznamová vrstva.
Zvuk. Co je to zvuk Zvuk - jedná se o mechanické vlnění, které je schopen člověk vnímat a také rozlišovat. – Základní vlastností je frekvence, kterou.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
PC základní jednotka.
Číslicové - digitální multimetry (DMM)
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
Digitální učební materiál
Digitální měřící přístroje
Hardware číslicové techniky
Analogově číslicové převodníky
Číslicové měřící přístroje
Měřící zesilovače - operační zesilovače
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Analogově digitální převodník Analogově digitální převodník (Analog Digital Converter) je integrovaný elektronický obvod, který slouží k převodu spojitého signálu na posloupnost číselných kódů. Základní vlastnosti převodníků: převáděná veličina (napětí, proud, odpor) musí předcházet předzesilovač (potlačení šumu) vzorkovací zesilovač s pamětí (tzv. vzorkovač) rozlišovací schopnost (1 ¸ 32 bitový převod) – TTL Nejčastější typy AD převodníků: převodníky kompenzační (komparace s napěťovými normály) převodníky s dvojitou integrací (měření času poklesu napětí) převodníky s delta modulací (případně sigma delta modulace)

Kompenzační AD převodník

AD převodník s dvojitou integrací připojení vstupního napětí na vstup integrátoru integrace vstupního napětí po dobu t1 odpojení vstupního a připojení referenčního napětí měření doby t2 (čítačem) do návratu napětí na původní hodnotu nevyžaduje vzorkovač

AD převodník s delta modulací blokové schéma kodéru a integrátoru jednobitový převod s převzorkováním DPCM = kóduje pouze rozdíl vzorků sériový kód je dále zpracováván DSP => signál nelze multiplexovat ukázka vzniku kvantizační (A) a granulační (B) chyby - šumu

DA převodník Typ s převzorkováním Typ s přímým převodem odporová síť, napěťový normál převodní obvod, vzorkovací obvod zkreslení signálu (časová prodleva) vznikají vyšší harmonické složky => filtrace DP (problém) Typ s převzorkováním systém pracuje s násobkem „vzorkovacího“ kmitočtu většina filtrace se řeší v digitální oblasti po převodu snadná filtrace bez poškození

Záznam zvuku na CD a DVD Požadavky na kvalitu záznamu zvuku: kmitočtový rozsah 20Hz ¸ 20kHz ±0.5dB (~ HiFi) dynamický rozsah > 90dB, přesahy L-P > 90dB (HiFi norma 60dB) Řešení CD (kapacita 650MB) vzorkování 44kHz, kvantování 16bitů, L+P kanál multiplexovány kódování – parita, info (do 3.5kB rekonstrukce, do 12kB interpolace) záznam na průhledný plast s pity, zezadu pokoveno => lisování, nulové opotřebení „pit“ (důlek) – 0.4mm ´ 1¸3mm, hloubka 100nm – zhoršuje odraz optické čtení s pomocí polovodičového LASERu spirální záznam (600 stop), rychlost čtení 1.2m/s => proměnné otáčky Řešení DVD (Digital Video Disc) plně kompatibilní s CD dvě strany, dvě vrstvy (5, 9, 10, 17GB) velikost pitů menší => LASER 650nm zaostřování optiky na dvě vrstvy ! souběžný záznam až osmi stop (MUX) vzorkování 192kHz, kvantování 24bit kódování MPEG2, Dolby Digital