Náboženská mapa současného světa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Cvičení 1: Využití ploch. Zadání  Ve zvoleném území zhodnoťte změny vybraných typů využití ploch mezi lety 1896 a 2007  Ve zvoleném území zhodnoťte.
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
V současném světě – 2 názory na svět
Majetkové narovnání Stručný přehled. Kontaktní údaje: tel.: , Jak je dnes financována naše církev? o Vlastní zdroje.
Diversita lidské populace II
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Kontroverzní a atypické jevy v současné religiozitě
Náboženské Vyznání v České republice
Obyvatelstvo a sídlo.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Náboženská mapa současného světa
KŘESŤANSTVÍ.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Kněz dnes znamená osobu, většinou muž, který je v daném náboženském společenství oprávněn a povolán konat pravidelné bohoslužby, zejména přinášet oběti,
Kontroverzní a atypické jevy v současné religiozitě
Obyvatelstvo ČR Animované grafy ČSÚ.
Její sociální a kulturní kořeny, faktografický přehled a perspektivy
Ondřej Beran 8.J, jeden z nejzákladnějších výchozích pramenů demografické analýzy v demografii.
Česká republika Obyvatelstvo II. Jan Dušek. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATEL  Vysvětlete rozdíly v hustotě zalidnění pohraničních okresů v Čechách:  Které části.
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
RISK Náboženství.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Obyvatelstvo.
KŘESŤANSTVÍ.
Náboženství - opakování
Rozšíření náboženství ve světě
Právní zakotvení neziskových organizací v ČR - CPO.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Indie – Hinduismus a kastovní systém
Téma: Světová náboženství
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Katedra historie FP TUL
Mezináboženské vztahy. Vztahy mezi vztahy?  Náboženství je vztah k transcendentní skutečnosti.  Co jsou tedy vztahy mezi náboženstvími? Vztahy vztahů?
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
LIDÉ NA ZEMI Socioekonomická geografie - sleduje rozmístění obyvatelstva, jeho růst, pohyb/ stěhování/, skladbu obyvatel podle věku, zaměstnání, rasové,
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
NÁBOŽENSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_13 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Úvod do náboženského života čínské společnosti
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
Její sociální a kulturní kořeny, faktografický přehled a perspektivy
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Náboženství a fanatismus
Náboženská mapa současného světa
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Náboženská mapa současného světa
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKON č. 218/1949 Sb. ze dne 14. října 1949 o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem Změna: 88/1950 Sb.
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Obyvatelstvo a sídla.
Transkript prezentace:

Náboženská mapa současného světa Náboženské směry v životě lidstva a jednotlivých zemí

Přehled dílčích témat Přehled náboženství světa Potíže s identitou a hranicemi náboženství Počty stoupenců jednotlivých náboženství Náboženská geografie světa a Evropy Přítomnost náboženství v Česku, demografie, geografie, právo

Náboženství v singuláru a plurálu Původní význam slova religio – zbožnost, oddanost – zde je těžké vytvořit plurál Náznakem obtíží je české slovo náboženství totožné v jednotném i množném čísle Vymezení identity uvnitř a hranic navenek je nesnadné Religionistická konstrukce náboženství je do značné míry konvenční

Obvykle uváděná náboženství I. Čínské tradiční náboženství (rozvětvené na konfuciánství a taoismus) Hinduismus Buddhismus Judaismus Křesťanství Islám Tzv. archaická náboženství (náboženství „přírodních národů“)

Obvykle uváděná náboženství II. Chybí náboženství stejně lokální jako např. judaismus, ale početnější, např. sikhismus; chybí šintó Chybí asi miliarda lidí nenáboženských Chybí nové náboženské směry, dosud globálně nevýznamný, ale rostoucí sektor

Výběr náboženství na grafu

Náboženství – hrubé odhady členů Křesťanství – 2 000 000 000 Islám – 1 400 000 000 Hinduismus – 850 000 000 Buddhismus – 400 000 000 Judaismus – 12 000 000 Archaická náboženství – 50 000 000 Nenáboženští lidí – 1 000 000 000

Náboženská mapa světa

Náboženství na mapě světa hinduismus

Náboženství na mapě světa buddhismus

Náboženství na mapě světa judaismus

Náboženství na mapě světa islám

Mapa křesťanství v Evropě

Přítomnost náboženství v Česku letmý historický průřez (1) Předkřesťanské slovanské náboženství nedostatečně doloženo Od 9. stol. postupná christianizace, křesťanství západní i východní, vítězství latinského Západu Paralelně přítomna židovská menšina Radikální změny náboženské příslušnosti v 15. – 17. století

Přítomnost náboženství v Česku letmý historický průřez (2) Toleranční patenty Josefa II. pro Čechy a pro Moravu (též pro jiné části Svaté říše římské) Ústavní změny po revoluci z r. 1848, značná míra svobody vyznání od r. 1861 V posledních desetiletích habsburské monarchie bohatá náboženská pluralita.

Přítomnost náboženství v Česku letmý historický průřez (3) Pokračování a rozšíření liberální politiky v Československu 1918 – 38: přestupové hnutí, národní církev, první vlna sekularizace Režimy 1939 – 1989: mohutný do značné míry dobrovolný rozchod s náboženstvím, ustálení oficiální scény, podzemí, exil

Přítomnost náboženství v Česku současný stav – demograficky Římští katolíci Evangelíci (CČE) Husité (CČSH) Ostatní Bez vyznání Ne- uvedeno 1950 76 % 5 % 11 % 3 % 6 % - 1991 39 % 2 % 1 % 40 % 16 % 2001 27 % 59 % 9 % 2011 10 % 0.5 % 0.4 % 34 % 45 %

Přítomnost náboženství v ČR podrobně VIZ TABULKU SČÍTÁNÍ 91, 01 A 11 V PDF

Přítomnost náboženství v Česku současný stav – mapa podle víry v Boha

Náboženství na mapě ČR Podíl obyvatel, kteří se hlásí k nějakému vyznání

Náboženství na mapě ČR Podíl lidí s náboženským vyznání podle správních obvodů

Náboženství na mapě ČR Index sekularizace

Náboženství na mapě ČR Vývoj podílu věřících podle regionů

Konfesní mapa ČR Podíl římských katolíků na celku obyvatel

Konfesní mapa ČR Podíl evangelíků na celku obyvatekstva

Konfesní mapa ČR Podíl husitů (CČSH) na celku obyvatelstva

Konfesní mapa ČR Podíl pravoslavných na celku obyvatelstva

Konfesní mapa ČR Mapa židovských náboženských obcí

Konfesní mapa ČR Zastoupení (novo)pohanů

Přítomnost náboženství v Česku současný stav - právně Listina základních práv a svobod, čl. 15 a 16 Zákon o hospodářském zabezpečení církví č. 218/1949 Sb. (dnes platí už jen podpůrně); novelizované znění

Přítomnost náboženství v Česku současný stav - právně Zákon o církvích a náboženských společnostech č. 3/2002 Sb (v novelizovaném znění) - podmínky působení (§ 5) - registrace a akreditace

Přítomnost náboženství v Česku současný stav - právně Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, č. 428/2012 - zabírání církevního majetku historicky - výběr náboženských subjektů - fyzické vracení majetku - finanční částky (§ 15)