E VŽEN O NĚGIN A. S. Puškin. E VŽEN O NĚGIN Román ve verších Významné dílo ruského romantismu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fryderic Chopin.
Advertisements

TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Je to také Antonín, co vám dříve vozil kmín a přeje příjemný zážitek
ČÍNSKÉ PŘÍSLOVÍ.
Citáty O LÁSCE.
Muž: Když ona byla tak omezená, že jsem ji prostě musel zabít. Soudce: Vždyť to, co nám teď říkáte, váš čin ještě přitěžuje. Jestli nechcete, aby vás přísedící.
Vyvolám na Tvé tváři úsměv? Měla jsem trochu volného času, otevřela jsem svoji mailovou schránku, abych viděla, jestli jsem od Tebe něco dostala.
Dobrý den online příteli - přítelkyně!.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
... aneb význam prachu v domácnosti. Dámy!!! Pamatujte.... vrstva prachu na nábytku chrání dřevo, které je pod ní. 'Dům se stává domovem až když můžete.
Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do 15. století
MOUDRA.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Jen se tak koukám co zrovna děláš..
ABECEDA ŽIVOTA Ruční posun.
Romantismus v literatuře
Dny v týdnu úterý pondělí čtvrtek středa sobota pátek neděle
Dopis od Boha.
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Alexandr Sergejevič Puškin
Pracuj, jako by si nepotřeboval(a) žádné peníze...
Miluj tak, jako by tě ješte nikdy,
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
1. Zde u tvých jeslí stát chci dnes, | můj Ježíši, mé žití
MILUJI TĚ MILUJI TĚ PANE, MILUJI TĚ MNOHEM VÍC,
Téma: Evžen Oněgin - A. S. Puškin
Alexandr Sergejevič Puškin
Ruský romantismus.
Portréty literárních osobností světové literatury
Miluj tak, jako by tě ještě nikdy
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Světem letí skvělá zpráva- z naší tefnut bude máma!!!
1. Ježíši Vykupiteli, | můj duch se v tobě veselí, | v životě, smrti jist jsem tím, | že tvým se vlastním zváti smím. | V tvé ruce vkládám život, | čest.
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Scházíš mi lásko .... Scházíš mi lásko ...
Řízek, salát, stromeček, a už je tu zvoneček
1. Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků, živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků. Nenarodí-li se kdo z vody a Ducha, nemůže vjíti.
Zdravím Tě! Mám Tě rád, protože jsi tu i pro mě ...
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Živý je Pán Ref.: Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků x
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
DOPIS PRO TEBE.
D ĚTSKÝ DOMOV H ODONÍN, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE J AROŠOVA 2267/1, H ODONÍN V NITŘNÍ ŘÁD ? ? ? ?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Eugen Oněgin Alexander Sergejevič Puškin Miroslav Řehoř.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
ROMANTISMUS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Alexandr Sergejevič Puškin
Alexandr Sergejevič Puškin
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
DOPIS PRO TEBE.
Tento materiál byl vytvořen  rámci projektu EU peníze školám
Biblické verše....
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
JSEM MEZI 7 % Regina Brett, novinářka z clevelandského deníku The Plain Dealer, spisovatelka a držitelka Pulitzerovy ceny za léta 2008 a 2009, napsala.
František Saleský Modlitba ve stáří z roku 1567.
Alexandr Sergejevič Puškin
JEDNOU ZA ROK PŘIJDOU VÁNOCE   .
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
VŠE O PENĚZÍCH..
Jen se tak koukám co zrovna děláš..
Transkript prezentace:

E VŽEN O NĚGIN A. S. Puškin

E VŽEN O NĚGIN Román ve verších Významné dílo ruského romantismu

J AKÝ BYL E VŽEN O NĚGIN ? Evžen měl volnost: přišel den, kdy V obleku londýnského dandy A s módní loknou na spánku Poznal svět – jeho smetánku. Ovládal tance od a do zet, Uměl psát, mluvit francouzsky, Klanět se, špinit ubrousky, Žádným faux pas sál nepopouzet.

J AK JE O NĚGIN CHARAKTERIZOVÁN ? Jak uměl střídáním svých zásad nevinnost zviklat zakrátko, zoufalstvím nervy krutě drásat, lichotkou podat cukrátko, počkat, až přijde slabá chvilka … cit zavést na půdu dost kluzkou, poznat, kdy bdělost oslepla, zachytit vznět a zatepla dosáhnout svého tajnou schůzkou

J AKÁ VLASTNOST JE POPISOVÁNA ? Oněgin zakládal si na cti jak Čaadajev, v osmnácti musel být celou sezónu tak říkajíc lev salonů. Tři hodiny se ostražitě prohlížel v lesku zrcadel, a pak svou krásu vyváděl …

J AKÉ POCITY MĚL O NĚGIN ? Ne, svět ho znudil tím svým rájem, v srdci měl tíhu únavy, po krátkém čase ztrácel zájem o celé krásné pohlaví a nevěry ho omrzely … přestával chodit za přáteli, i přátelství se rozklíží, když krocanovi s lanýži máte dát bublinkovou lázeň a sypat vtipy z rukávu, ač to chce obklad na hlavu… býval do soubojů blázen, teď pohrdal však číkoli: půtkou slov, šavlí pistolí.

J AKÁ ZPRÁVA PŘIŠLA O NĚGINOVI ? J AK NA NI REAGUJE ? Vpravdě jak z nebe přišla zpráva Z té zastrčené vesnice, Že starý pán už dokonává A rád by viděl dědice. Oněgin vypravil se v mžiku, Vsed do prvního dostavníku, Ujížděl jako splašený A zíval při pomyšlení, Jak bude nutné pro pár zlatek Hrát příbuzenskou pohádku… Přivítal ho však jenom statek: Strýček už ležel na márách, Připraven obrátit se v prach.

E VŽEN O NĚGIN - OBSAH denik/alexandr-sergejevic-puskin/evzen-onegin- 6.html o Charakterizujte dílo podle jednotlivých částí

T AŤÁNIN DOPIS O NĚGINOVI  Co píše Taťána Oněginovi o sobě?  Co se dovídáme o Oněginovi?  Jaký by byl Taťánin život, kdyby Oněgina nepoznala?  Jaké pocity má Taťána při psaní dopisu?