Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuRozdělení krmiv a příklady krmných dávek Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhChov velkých hospodářských zvířat Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 2. ročník AnotaceRozdělení krmiv podle různých hledisek Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaJadrná krmiva, objemná krmiva, dusíkatá krmiva Datum
Rozdělení krmiv podle různých hledisek a dělení kategorií podle poměru živin, původu, koncentrace
Rozdělení krmiv: Podle původu: - statková - nakoupená Podle koncentrace živin:- objemná - jadrná Podle poměru živin:- glycidová - polobílkovinná - bílkovinná Podle zdroje:- rostlinného původu - živočišného původu - minerální - syntetická
Zelená píce je základním šťavnatým krmivem, které v podmínkách drobnochovů tvoří základ letní krmné dávky je v letních měsících doplňkovým krmivem pro hrabavou a vodní drůbež, ale i prasata obsah živin a její stravitelnost je závislá na: *složení (podíl trav a jetelovin, druhová skladba porostu – jílky, srhy, bojínky aj.) * vegetačním stádiu (mladý porost před květem, kvetoucí porost, odkvetlý porost * obsah živin v půdě * srážkové úhrny a místní specifické klimatické podmínky * zatížení pastviny vysoká obsah dusíkatých látek (bílkovin) mají jeteloviny, zejména pak vojtěška a dále luskoviny, travní porosty a porosty obilovin
Siláž je krmivo pro domácí zvířata (ovce, krávy, koně atd.) vzniklé fermentováním čerstvé nebo zavadlé píce a jiných zemědělských plodin s přídavkem látek, které inhibují bakteriální činnost. Jedná se o bakterie Lactobacillus plantarum, které zkvasí volné cukry na kyselinu mléčnou a tím píci zakonzervují na delší dobu. Silážování je výrobní proces, při kterém je píce za stálého dusání ukládána do prostoru, který je pak vzduchotěsně uzavřen. V podstatě je to obdobný způsob konzervace krmiva, jako například sušení sena, navíc silážování uchovává krmivo ve šťavnatém stavu.
Senáž Původní termín pro všechna fermentovaná krmiva je siláž. Senáž je termín, který se zavedl pro siláž s vysokým obsahem sušiny, pokud obsah sušiny přesáhne 50%, obvykle se o takovém krmivu hovoří jako o senáži. Protože senáž obsahuje méně vody než siláž, dochází zde k poklesu tvorby kyseliny mléčné. Bakterie produkující kyselinu mléčnou potřebují ke své činnosti cukry. Senáž je tudíž druh konzervace, která je založena spíše na prostředí s malou přítomnosti kyslíku než na produkci kyseliny mléčné. Senážují se především krmiva bílkovinná – vojtěšky, jetele, luskovinné směsky. Na dobrou konzervaci má vliv vysoký podíl oxidu uhličitého v senážovaném krmivu.
Hmotnost600 kg Užitkovost4230 kg Tučnost3,9 % Spotřeba živinSSNLŠJ ZKD93603,00 PKD46723, ,60 SSNLŠJ Vojtěška siláž 9 kg2,26210,9 Oves senáž 12 kg2,82041,1 Kukuřice květ 3 kg2,71381,5 Pšenice 4,2 kg3,64413,2 Celkem11,310446,7
Hmotnost 650 kg Užitkovost 4230 kg Tučnost 3,8 % Spotřeba živin S SNL ŠJ ZKD 9, ,2 PKD 4, ,6 13, ,8 S SNL ŠJ Jetelotráva senáž II 10 kg ,8 Sušina výrobní kuk. ve vosk.zralosti 5kg 4, ,2 Sláma pšeničná 2 kg 1, ,27 Mák o. 1,2kg 1,08 374,4 0,54 Řepa krmná polocukrovka 1kg 0,17 8 0,104 Celkem 13, ,4 6,905
Hmotnost 600 kg Užitkovost4380 kg Tučnost 3,7 % Potřeba živinSSNLŠJ ZKD93603,00 PKD4,26963,72 13,210566,72 SSNLŠJ Kukuřice siláž 17 kg4,62552,69 Vojtěškoseno 10 kg4,005201,6 Krmný ječmen 2 kg1,71481,4 Sláma jet. červ. 2 kg1,7740,2 Brambory pařené 5 kg1,2600,9 Celkem13,210576,79
ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN ) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, ISBN