Živočichové rybníka KROUŽKOVCI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové našich rybníků – ryby, obojživelníci a plazi
Advertisements

OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Základní skupiny živočichů
KROUŽKOVCI Rozhodni o pravdivosti následujících tvrzení.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
KROUŽKOVCI Válcovité článkovité na koncích zašpičatělé tělo Pokožka
Kmen: Kroužkovci.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_05 Tematická.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
Třída: Obojživelníci znaky:
OBOJŽIVELNÍCI
Zoologická zahrada Východ ZOO.
KROUŽKOVCI - ZÁSTUPCI Rozdělení podle množství a umístění štětin
Kroužkovci Seznámit se s stavbou těla, pozorováním vyvodit znaky, které dokazují přizpůsobení se životu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Marková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Mnohobuněční bezobratlí živočichové
ZOOLOGIE KMEN: KROUŽKOVCI
PIJAVICE (hirudinea).
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Kruhoústí.
Ploštěnka mléčná Mgr. Helena Roubalová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KROUŽKOVCI.
PLOŠTICE Jana Koucká.
Nižší korýši Tereza Grycová Alžběta Kalábová Dita Martinková
Opakování učiva Mgr. Pavlína Marková
Škola:. Základní škola Kladruby
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
Kmen: Kroužkovci tělo ze stejných článků (kromě prvního a posledního)
NAŠI OBOJŽIVELNÍCI Obr.1.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
POSLEDNÍ KMEN BEZOBRATLÝCH ŽIVOČICHŮ
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
KROUŽKOVCI Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Kroužkovci.
Kroužkovci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 08 TEMA: Přírodopis 6 - Kroužkovci.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela VY_52_INOVACE_20_Přírodopis 6. ročník_Kroužkovci zástupci Téma: Kroužkovci zástupci CZ.1.07/1.4.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
2 třídy: 1. Opaskovci – Máloštětinatci(žížala, nítěnka) Pijavice(Pijavka, Chobotnatka) 2. mnohoštětinatci (Nereidka)
Žahavci – žahaví dravci
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Živočichové u vody 3. ročník.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
ŽIVOČICHOVÉ - PROCVIČOVÁNÍ
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Kroužkovci Název školy
Zpracoval: Marcela Kováříková
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
zpracovaný v rámci projektu
Živočichové.
Kruhoústí.
Transkript prezentace:

Živočichové rybníka KROUŽKOVCI

Vodní kroužkovci

KROUŽKOVCI Jejich typickým znakem je článkování těla. Tělní články, kromě prvního a posledního, mají shodný vzhled připomínající kroužky. Mezi hlavní smysly patří hmat, zrak nebývá příliš vyvinutý (mohou být jednoduchá očka rozlišující světlo a tmu ). Většina kroužkovců dýchá celým povrchem těla, ale některé mořské druhy dýchají přívěsky na hřbetě a na břiše, které fungují jako žábry. U podkmene OPASKOVCI se v první třetině těla nachází zduřelý článek zvaný opasek, ten vylučuje sliz, který pomáhá ke spojení dvou jedinců – umožňuje výměnu spermií a jsou v něm také chráněna oplozená vajíčka.

nitěnky

Nitěnky Nitěnka obecná žije ve sladkých, organicky znečištěných nebo hnijících vodách. Živí se organickými zbytky ze dna. Pokud žije ve znečištěné vodě, může v sobě hromadit případné jedovaté látky jako těžké kovy a pesticidy.

PIJAVKY

Pijavka lékařská – vnější cizopasník Pijavky žijí převážně ve sladkých vodách. Všechny mají dvě přísavky, větší přední a menší zadní. Přední je součástí trávicího ústrojí, zadní slouží jen k přichycování. Většina pijavic se živí dravě a loví jiné bezobratlé, několik druhů pijavic je parazitických a živí se krví obratlovců. Nejznámější z nich je pijavka lékařská. v ČR vzácná!!!!

Obývá hlavně bažiny, zarostlé rybníky, mělké nádrže a slepá ramena řek, v ČR je však velmi vzácná. Dobře plave, na hřbetě má typické proužky ve žluté nebo oranžové barvě. Živí se krví teplokrevných živočichů. Po zakousnutí vypustí do rány látku, která brání srážení krve, proto rány i po opadnutí pijavky dlouho krvácejí. Pijavka saje krev, až se nafoukne jako balónek a sama odpadne. Dříve byla přikládána na kůži jako lék. Přisátou pijavku neodtrháváme, poškodili bychom kůži – lepší je posolit ji, okamžitě se sama pustí. Po nasátí dostatečného množství krve vydrží až jeden rok bez potravy.

Dorůstá obvykle velikosti 10 – 15 cm.

Pijavka koňská - dravec Jedna z našich nejběžnějších pijavic, dosahující délky do 10 cm. Ve zbarvení převládá hnědý až černý odstín. Žije ve stojatých i proudících vodách. Je dravá, živí se žížalami, hmyzem, pulci apod. Někdy ji najdeme na břehu mimo vodu.

Chobotnatka rybí 4 cm

Kroužkovci - tělo složené z článků - kroužků v bahně dna: nitěnka (3cm) vpředu opasek - při rozmnožování živí se organickými zbytky a baktériemi potrava ryb volně plovoucí: pijavky (5-15cm) 2 přísavky vnější cizopasníci - přisají se na živočichy a sají krev – pijavka lékařská (v ČR vzácně) nebo dravci - loví drobné živočichy – pijavka koňská

Opakování: Z čeho je odvozen název kmenu kroužkovci? Kteří kroužkovci žijí u dna rybníku? Popiš jejich vzhled, čím se živí a jaký má význam v ekosystému rybníku. Kteří kroužkovci rybníka jsou volně plovoucí? Popiš je, jak vypadají, čím se živí?