Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Použití luštěnin v kuchyni
Rostliny a člověk – vybrané druhy koření
Druhy obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Použití obilovin v kuchyni
Digitalizace výuky Příjemce
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Vlastnosti posloupností
Použití těstovin v kuchyni
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Hospodářsky významné rostliny - koření
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Fach Kellner Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Použití zeleniny v kuchyni
Řízení – diagnostika závad, opravy
Koření.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /4 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/15 Název DUM Druhy koření Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika a význam koření, rozdělení koření, dochucovací prostředky a kořenící směsi Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Pochutiny, koření, směsi koření, dochucovací prostředky Datum 19. 5. 2013

Druhy koření Náplň výuky Charakteristika a význam koření Rozdělení koření Dochucovací prostředky a kořenící směsi Kontrolní otázky

Charakteristika a význam koření Koření řadíme mezi pochutiny, které mají nepatrnou výživovou hodnotu. Vyznačují se: výraznou chutí a vůní podporují tvorbu trávicích šťáv zvyšují stravitelnost požívaného jídla

Rozdělení koření Domácí koření KMÍN Obr. 1: Kmín kořenný Obr. 2: Kmín celý

ANÝZ FENYKL Obr. 3: Anýz Obr. 4: Fenykl

KORIANDR Obr. 5: Koriandr Obr. 6: Koriandr celý

MAJORÁNKA Obr. 7: Majoránka Obr. 8: Sušená majoránka

OREGANO – DOBROMYSL Obr. 9: Dobromysl obyčejná Obr. 10: Dobromysl nať

PAPRIKA Obr. 11: Paprika

BAZALKA Obr. 12: Listy bazalky

ESTRAGON Obr. 13: Estragon

JALOVČINKY Obr. 14: Jalovec obecný

TYMIÁN Obr. 15: Svazek tymiánu

Středomoří, hlavně Turecko 2. Dovážené koření BOBKOVÝ LIST Středomoří, hlavně Turecko Obr. 17: Sušený list Obr. 16: Vavřín vznešený

PEPŘ Pochází z Indie Obr. 19: Pepř bílý, růžový, zelený a černý Obr. 18: Pepřovník černý

NOVÉ KOŘENÍ Pochází z Jamajky Obr. 20: Pimetovník Obr. 21: Nové koření celé

Pochází z Moluckých ostrovů – Indonésie HŘEBÍČEK Pochází z Moluckých ostrovů – Indonésie Obr. 23: Hřebíček sušený Obr. 22: Hřebíčkovec vonný

Pěstování: Indonésie, Indie, Brazílie, Madagaskar MUŠKÁTOVÝ OŘECH A KVĚT Pěstování: Indonésie, Indie, Brazílie, Madagaskar Obr. 24: Muškátový ořech Obr. 25: Muškátový květ

SKOŘICE Aromatická kůra skořicovníků – stálezelený tropický strom. Pěstování: Srí Lanka, Barma, Thajsko, Indonésie Obr. 26: Skořicovník Obr. 27: Skořice celá a mletá

Vytrvalá pozemní bylina – Španělsko, Francie ŠAFRÁN Vytrvalá pozemní bylina – Španělsko, Francie Obr. 28: Šafrán

Jsou plody nízkého poléhavého keře Kapary trnité – Středomoří. Obr. 29: Kapary v solném nálevu

Pochází z jihozápadní Číny, sušené plody ze stromu badyáník pravý. Obr. 30: Sušený badyán

KURKUMA Je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Největším producentem je Indie. Obr. 31: Kurkuma celá a mletá

ROZMARÝN Je stálezelená rostlina keřovitého vzrůstu. Pěstuje se hlavně ve Středomoří. Obr. 32: Rozmarýn

ZÁZVOR Získává se z oddenků rostliny zázvoru pravého. Má ostrou, výraznou chuť. Nezbytné koření v Indii a v Číně. Obr. 33: Zázvor celý

VANILKA Aromatické koření z Mexika. Používá se při přípravě sladkých jídel, pochutin a nápojů. Obr. 34: Vanilka

Dochucovací prostředky a kořenící směsi ocet, sůl, hořčice, polévkové koření, pikantní omáčky (kečup, worcester, sójová…), bujónové kostky… 2. Kořenící směsi: Kari, Grilovací směsi, Ďábelská směs, Vegeta, Koření na ryby…

Kontrolní otázky: Definuj pochutiny Jaký je význam koření ve výživě? Vyjmenuj několik pokrmů, na jejichž ochucení je vhodné použít: kmín, majoránku, dobromysl, sladkou papriku, bobkový list, hřebíček, muškátový ořech, nové koření, celý pepř, skořici.

Seznam obrázků: Obr. 1: Slniečková®, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/3/obrazky/40-kmin.jpg Obr. 2: Slniečková®, [vid. 18.5. 2013], dostupné z: http://slnieckova.sk/images/rasca-lucna-1-1901_jpg_290x600_q85.jpg Obr. 3: Slniečková®, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://slnieckova.sk/images/bedrovnik-anizovy-1383_jpg_290x600_q85.jpg Obr. 4: patrik.chlumecky, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.nutrisport-magazin.cz/wp-content/uploads/Fenykl1.jpg Obr. 5: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/13/Coriandrum_sativu m_-_Köhler–s_Medizinal Obr. 6: anonym, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/553/dzi/www/foto/foto_4.jpg Obr. 7: Zuzana Bohdalová, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.e-zahradnik.cz/clanek/clanek_pic/68/68-01.jpg

Seznam obrázků: Obr. 8: davidkovokoreni, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.davidkovokoreni.cz/foto/big6fganz-majoranka.jpg Obr. 9: Herbář, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.diochi.cz/main/img/herbar_obraz2/dobromysl_obycejna.jpg Obr. 10: Progast s.r.o., [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.progast.cz/obrazky-koreni/big/oregano.jpg Obr. 11: Maspoma, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.maspoma.sk/files/File/PPT%20-%20CRW_1843.jpg Obr. 12: Dinka, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.bylinky.sk/xmedia/bylinky/Bazalka/Bazalka.jpg Obr. 13: anonym, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://gusto.ba/wp-content/uploads/2009/08/estragon.jpg Obr. 14: St.Pölten, Rakousko, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.fitstyl.cz/images/maly/t_1bobule_2.jpg Obr. 15: HERBÁŘ KLÁŠTERNÍ OFFICÍNY, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.klasterofficina.cz/jpg_rostlin/tymian_1.jpg

Seznam obrázků: Obr. 16: Katkagasmanova, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://img3.rajce.idnes.cz/d0303/1/1579/1579235_f9433f05354196eb680e96b61 63b0397/images/Bobkovy_list.JPG Obr. 17: Labužník.cz, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/14245.jpg Obr. 18: sonnentor, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.sonnentor.cz/var/plain_site/storage/images/media/bildverwaltung/cz_ bilder/slunecni_bylinky Obr. 19: anonym, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.toppotraviny.cz/data/USR_001_BOSFOOD_001/10340.jpg Obr. 20: anonym, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://spices.biodiversityexhibition.com/sites/www.biodiversityexhibition.com/files/ styles/card- Obr. 21: V. Gežová, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.pssp.cz/multi_dvd/img/atlas/70.jpg Obr. 22: Naše výživa, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.nasevyziva.cz/img_data_arch/1/1321775202cla_10720272cloves.jpg

Seznam obrázků: Obr. 23: Apotheke, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.apotheke.cz/fotocache/gallery/hrebicek.jpg Obr. 24: Foodtv.cz, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.foodtv.cz/sites/default/files/imagecache/Preview- 345/articles/images/21/muskatovy%20orech.jpg Obr. 25: progast s.r.o., [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.progast.cz/obrazky-koreni/big/muskatovy-kvet.jpg Obr. 26: Leccos, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://leccos.com/pics/pic/skoricovnik.jpg Obr. 27: anonym, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.maxizabava.cz/data/zena/images/995_cinnamon.jpg Obr. 28: anonym, [vid. 19.5. 2013], dostupné z: http://www.receptynadoma.cz/obrazky/koreni/safran_article_big.jpg Obr. 29: Roman Paulus, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.foodtv.cz/sites/default/files/articles/images/21/009%20Kapari.jpg Obr. 30: Daniela Obšasníková, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://mladazena.maminka.cz/assets/mlada-zena-2/moje- zdravi/zdravi/zdravi/88b_4.jpg

Seznam obrázků: Obr. 31: anonym, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://clanky.regeneracnecentrum.sk/wpcontent/uploads/2012/04/kurkuma.jpg Obr. 32: anonym, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/14402.jpg Obr. 33: Magický herbář, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://nd03.jxs.cz/891/428/e2d7ff8181_62190307_o2.jpg Obr. 34: Martin Ondruš, [vid. 19.5. 2013], dostupné z: http://www.woman.sk/wpcontent/uploads/2006/01/512_vanilka_dreamstime_x s_21164801.jpg

Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 2. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou

Děkuji za pozornost 