SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. březen Mezinárodní den boje spisovatelů za mír.
Advertisements

Téma: Ztracená generace
USA.  mluvčí americké „zlaté mládeže“  generace „jazzového věku“  v USA stoupá životní úroveň, lidé se stěhují do měst, jsou bohatší Povídky jazzového.
Světová literatura po 1. světové válce
Světová literatura po 1. světové válce
Světová literatura 1. poloviny 20. století - 1
Tradiční proudy světové literatury 1. poloviny 20. století
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Předmět: Literatura Cílová skupina: 3. ročník (septima) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Milena Krumphanzlová.
Tento digitální u č ební materiál (DUM) vznikl na základ ě ř ešení projektu OPVK, registra č ní č íslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Světová próza v 1. polovině 20. století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Literatura na počátku 20.století
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Guy de Maupassant
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Světová próza 1. poloviny 20. století
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Portréty literárních osobností světové literatury
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM Světová meziválečná próza
VIRGINIA WOOLFOVÁ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
3. Pozdně romantické ideály 1. Na sklonku slávy Žít osaměle !... Jaká trýzeň! Stendhal.
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
Jack London Americký spisovatel.
ANDRÉ GIDE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Beat generation, rozhněvaní mladí muži
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Světová literatra mezi světovými válkami
Meziválečná literatura
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
KOMU ZVONÍ HRANA Ernest Hemingway. 21. července 1899 – 2.července 1961 americký spisovatel, žurnalista, esejista představitel ztracené generace vyrůstal.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_292  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Próza a drama ve světové tvorbě
Jeden den Ivana Děnisoviče
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Francouzská literatura mezi válkami
Německá próza mezi válkami
MODERNÍ SVĚTOVÁ PRÓZA JAMES JOYCE VIRGINIA WOOLFOVÁ MARCEL PROUST
Americká próza mezi válkami
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA TEST

Otázka č.1 Lost generation byla: A) nadějná generace B) zklamaná generace C) ztracená generace Autorkou tohoto označení byla…………

Otázka č.2 K ztracené generaci patří: A) Jack London a Theodore Dreisser B) Francis Scott Fitzegerald a Ernst Hemingway C) Sinclair Lewis a John Steinbeck Nejznámějším dílem F.S.Fitzegeralda je………….

Otázka č.3 Vybrané znaky tohoto díla: Novela, 2 ústřední hrdinové – Lennie a George, George nakonec Lennieho zastřelí. Jedná se o dílo: A) Americká tragédie B) Hrozny hněvu C) O myších a lidech

Otázka č. 4 Hemingwayova tvůrčí metoda psaní je označována jako…………………………. Ke španělské občanské válce se tématicky vztahuje jeho dílo: A) Komu zvoní hrana B) Sbohem, armádo C)Fiesta

Otázka č.5 William Faulkner byl prozaik spjatý s: A) americkým Západem B) americkým Jihem C) americkým Východem K jeho tvorbě patří např.román…………………….

Otázka č.6 Za francouzské představitele filosofických románů lze považovat tato jména: A) Henri Barbusse a Romain Rolland B) André Gide a Anatole France C) Marcel Proust a A.de Saint-Exupéry

Otázka č.7 První světovou válku, boje v zákopech, zvěrstva atd.naturalisticky líčí román: A) Petr a Lucie B) Oheň C) Země lidí

Otázka č.8 Indicie románu: hlavním hrdinou židovský publicista Bloom, děj se odehrává v Dublinu během jednoho jediného dne. Nejsou dodrženy tradiční vypravěčské postupy. Jedná se o román……………….autora…………… Takovou prózu můžeme označit jako…………..

Otázka č.9 Virginie Woolfová je autorkou románu „Orlando“, kde se hlavní hrdina proměňuje: A) ze šlechtice v emancipovanou ženu B) z mladé dámy v silného muže C) ze psa v člověka

Otázka č.10 K realistickému proudu britské literatury patřil John Galsworthy. K jeho tvorbě patří: A) Hluk a zuřivost B) Krásní a prokletí C) Sága rodu Forsythů

Otázka č.11 K specifikům ruské literatury 1.pol.20.st.patří: A) komunistický / stalinistický režim, gulagy B) fašistický / nacionalistický režim, koncentrační tábory C) carský absolutistický režim, vyhnanství

Otázka č.12 „Žijícím klasikem“ sovětského socialistického realismu byl: A) Isaak Babel B) Ivan Bunin C) Maxim Gorkij

Otázka č.13 Gorkého hlavní hrdinové, lidé z okraje společnosti, se nazývají: A) homelessáci B) bosáci C) bezdomovci

Otázka č.14 Dílo „Mistr a Markétka“ napsal……………… Jsou v něm dvě dějové roviny, kde jedna vypráví příběh………………. a druhá vypráví příběh………… K Wolandově suitě patří např………a…………. Woland zde zastupuje samotného…………. Dílo z hlediska směru bývá řazeno k………………..

Správné řešení 1) C, G.Steinová 2) B, Velký Gatsby 3) C 4) metoda ledovce, A 5) B, Absolone, Absolone! 6) C 7) B 8) Odysseus, J.Joyce, experimentální 9) A 10) C 11) A 12) C 13) B 14) M.Bulgakov, příběh Mistra, příběh Piláta Pontského a Ježíše Nazaretského, Koroljev, Kňour, Satana, magický realismus

Zdroje Vlastní tvorba autora.