TcpO 2 v hyperbarii jako prediktor ischémie u nehojících se diabetických defektů D. Čechurová 1, Z. Rušavý 1, M. Emmerová 1, J. Růžička 2 I.interní klinika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Advertisements

MONITORING PACIENTŮ UŽÍVAJÍCÍCH ArthroStop® PLUS
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Individuální náhrady skeletálních defektů
V.Čížek Ľ.Špak,P.Bartoš,D.Kučera,M.Válka,M.Pleva
Možnosti analýzy perfuze mozku pomocí DECT
Produkty peroxidace lipidů v erytrocytech jako biochemické markery pro včasnou diagnózu Alzheimerovy choroby J. Illner1, Z. Chmátalová1, M. Vyhnálek2,
MUDr. Dobroslav Hájek, CSc. MUDr. Michal Jurajda
Syndrom diabetické nohy
Diabetes mellitus a riziko cévní mozkové příhody.
Temperování krve – nové vývojové aktivity L. Bolek 1, J. Dejmek 1, J. Růžička 1, J.Beneš 1, M. Štengl 1, T.Junek 1, M. Matějovič 2 1 Biofyzikální ústav.
Zásady tréninku pacientů v rekondičně rehabilitačním centru
stanovená 99mTcMIBI scintigrafií.
Diabetologické centrum - podiatrická ambulance
Obecný postup při testování souborů
porovnání výsledků CTA srdce a perfúzní scintigrafie myokardu
Charcot-Marie-Tooth s vazbou na X.chromozom elektrofyziologické nálezy
Diagnostika infekce cévní protézy
A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský
Ultrazvuk a diagnostika předčasného porodu
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
DIABETICKÁ NOHA OLGA BÜRGEROVÁ.
MUDr. Jana Bělobrádková Diabetologické centrum FN Brno - Bohunice
Michal Bar David Školoudík Neurologická klinika FN Ostrava
XLVII. Dny nukleární medicíny
Možnosti endovaskulární léčby CLI
Poranění cév u sportovních úrazů
Prognostický význam gated SPECT myokardu a koronárního kalciového skóre u pacientů s diabetem resp. ledvinným selháním      Kamínek M, Metelková I, Budíková.
2. interní klinika LFUK a FN Subkatedra gastroenterologie LF UK
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
Péče o nemocné s diabetem v ČR
Zkušenosti z pracoviště HBO při Odd.klin. farmakologie FN Bory v Plzni
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Multifrekvenční tympanometrie Kopřivová, Marečková,Jurovčík ORL klinika UK, 2 LF a FN v Motole ORL klinika UK, 2 LF a FN v Motole.
MUDr. Petr DOŠEL MUDr. Miloš SÁZEL, CSc. Ing. Ludvík CETTL, CSc.
Roztroušená skleróza kdo má být léčen interferony?
Studie ASCOT: změnila se léčba hypertenze?
Harmonogram letního semestru 2014/2015 Fyzika pro terapii – A6M02FPT ALDEBARAN.FELD.CVUT.CZ FYZIKA PRO TERAPII.
Mraček J.1, Holečková I. 1, Mork J. 1, Ševčík P.2, Rohan V.2
KLINICKÁ BIOCHEMIE. KLINICKÁ BIOCHEMIE Klinická biochemie: základní medicínský obor atestace: interna 1 / pediatrie 1 klinická biochemie 2 nebo.
JE LABORATORNÍ ODPOVĚĎ NA ANTIAGREGAČNÍ LÉČBU KONSTANTNÍ V ČASE?
Hybridní výkony pro ICHDK
Obr. č. I.1: Základní charakteristika souboru pacientů PACIENTI BEZ ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBY PACIENTI LÉČENÍ WARFARINEM N POZITIVNÍ100 NEGATIVNÍ100 NOznačení.
Analýza variability srdeční frekvence u osob po léčbě kardiotoxickými cytostatiky Jan Novotný, Hana Hrstková, Martina Novotná, Ilona Dohnalová Masarykova.
Příspěvek na péči a integrace lidí s duševním onemocněním Pavel Novák Seminář „Příspěvek na péči“ v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR ​ Už 25.
Onemocnění aorty.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Jak se kontrolují léky a jejich testy před příchodem na (český) trh? PharmDr. Josef Suchopár Praha,
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Použití centrifugálního čerpadla při chirurgické léčbě tromboembolické plicní hypertenze Mlejnský F. 1, Kunstýř J. 2, Maruna P. 3, Kvasnička J. 4, Vykydal.
Příspěvek low-dose CT k upřesnění nálezu na scintigrafii plicní perfuze u pacientů s podezřením na embolii do plicnice - kazuistiky. Lang O, Kuníková I.
Moderní léčba diabetu 2. typu Milan Kvapil. Diabetes mellitus n Syndrom n Základním a společným příznakem je hyperglykémie n Chronické endokrinní a.
Méně obvyklá příčina hyperkinetické cirkulace MUDr. Pavel Poláček Centrum pro plicní hypertenzi 2. Interní klinika kardiologie a angiologie 1. LF UK a.
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK 2008 STATISTIKA II.
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Laparoskopické řešení ložiska ve slezině u pacienta po perkutánní gastrostomii Vladimír Procházka Chirurgická klinika FN a LF MU Brno Bohunice.
Demografická data z Registru dialyzovaných pacientů – zaměřeno na seniory Ivan Rychlík, Ivan Zahrádka, Lidmila Francová I.interní klinika FNKV a 3. LF.
Hodnocení diagnostických testů
Hodnocení významnosti karotické stenózy u pacientů s dysfunkční levou komorou srdeční Černá D, Veselka J, Páleníčková J Kardiologické oddělení Kardiovaskulárního.
DM 2t – epidemie 21.století.
Hyperuricemia contributes to the faster progression of diabetic kidney disease in type 2 diabetes mellitus  Vendula Bartáková, Katarína Kuricová, Lukáš.
Biomechanika srdečněcévní soustavy a konstitutivní modelování
MUDr. Tomáš Pitra Urologická klinika LF UK a FN Plzeň
CT angiografie věnčitých tepen u nemocných se zvýšeným rizikem koronární nemoci analýza nálezů a výsledky prospektivního sledování Jiří Ferda, Jan Baxa,
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
CT angiografie s EKG synchronizací u aneuryzmatu abdominální aorty
Ischemická choroba srdeční
Základy statistiky.
Ischemická choroba srdeční I
Transkript prezentace:

TcpO 2 v hyperbarii jako prediktor ischémie u nehojících se diabetických defektů D. Čechurová 1, Z. Rušavý 1, M. Emmerová 1, J. Růžička 2 I.interní klinika FN Plzeň 1 Biofyzikální ústav LF UK v Plzni 2 Radiodiagnostická klinika FN Plzeň 3

Aim: To determine the diabetic ulcers appropriate for the hyperbaric oxygenotherapy by means of changes of TcPO 2 after exposition of 100% O 2 in normobaric and hyperbaric conditions. Úvod Ischemická choroba dolních končetin a diabetes mellitus §Jedna z příčin nehojících se diabetických vředů §Pomposelli - ischémie u 60% nehojících se defektů, 46% z nich končilo amputací §Prevalence u DM 2. typu 7x vyšší §Současně přítomná neuropatie - odlišná symptomatologie/ klinicky němá ischémie §Pozdní indikace angiografie Pomposelli, F.B. Jr. et al.: Efficacy of the dorsal pedal bypass for limb salvage in diabetic patients: short-term observations. J Vasc Surg, 11, 1990, s

TcpO 2 §Prediktor hojení diabetických vředů §TcpO 2 < 30 mmHg - indikace angiografie §Variabilita měření TcpO 2 je značná (až 37%) §Ve snaze zvýšit přesnost - rozšíření měření o sledování změn hodnot TcpO 2 při 100 % O 2 v normobarických a hyperbarických podmínkách

Cíl práce Posoudit, zda klidové měření TcpO 2 a jeho modifikace (při dýchání 100% O 2 v normo- a hyperbarii) přispěje k diagnostice klinicky závažné ischémie u nehojících se diabetických defektů a pomůže při indikaci angiografie

Metodika §69 pacientů s nehojícími se defekty při syndromu diabetická noha lokalizovanými na 76 DK §Měření TcpO  C transkutánním oximetrem (Kolormon 7250) v blízkosti defektu a v oblasti sterna: 1. za basálních podmínek 2. dýchání l00% O 2 (10 min) 3. l00% O 2 v hyperbaroxii (0.16 MPa, 10 min). §DSA (přístrojem Integris 3000) - nález více než 50-ti% stenozy na min. 2 bércových tepnách nebo jedné stenozy proximálněji hodnoceno jako klinicky významný nález

Charakteristika pacientů

Statistika §Zařazení do skupiny Ischémie modelováno pomocí logistické regrese (Stepwice) - vybírání optimální podmnožiny regresorů z proměnných týkajících se TcpO 2 v blízkosti defektu §K určení diferenci mezi polohami distribucí různych parametrů u defektů bez a s ischémii - ANOVA, Wilcoxonův a mediánový test §SN, SP, PV+, PV-, RR a přesnost testu (A) §Referenční mez (optimální bod ROC křivky) = 2xSP + SN dosahovaly maxima

Pozitivní DSA u 80% defektů (61/76)

Závěr §Měření TcpO 2 přispívá k diagnostice ischémie u nehojících se diabetických defektů §Modifikace měření TcpO 2 při dýchání 100% O 2 v normo- a hyperbarii zvyšuje výtěžnost testu