Velká Británie (Great Britain).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spojené království Anglie a severního Irska
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
ZÁPADNÍ EVROPA.
Skotsko Anglie Wales Severní Irsko
Velká Británie.
Oblast: Západní Evropa Belgie
Spojené Království Velké Británie a Irska
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
BULHARSKO.
SRBSKO.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
nachází se v západní Evropě Hlavní město: Londýn konstituční monarchie Počet obyvatel: 60,609,153 Rozloha: km2 (241,590 země, 3,230 voda) Úřední.
ŠVÝCARSKO.
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
Skotsko.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
PORTUGALSKO.
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
SLOVINSKO.
Austrálie.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
LITVA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Švédsko.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Velká Británie Valentýna Martínková.
Írák.
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
Malta.
DÁNSKO.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Francie Miroslav Chmelka.
Británie a Irsko Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu:
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Lotyšsko.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Západní Evropa – Velká Británie, Irsko VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS_západní Evropa – Velká Británie, Irsko Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Velká Británie TÉMATICKÝ CELEK:Evropa.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Kanada ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_147_Velká Británie a Irsko Šablona Identifikátor školy:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Velká Británie.
Antonín Košíček Sára Šobková
EVROPA ZÁPADNÍ EVROPA – VELKÁ BRITÁNIE, IRSKO
NOVÝ ZÉLAND Rozloha: km2 Počet obyvatel: 4 mil.
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy: Zš a Mš Březno Autor: Marie Hájková Název:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Kuvajt
Transkript prezentace:

Velká Británie (Great Britain)

Historie 1603-1707 personální unie Skotska a Anglie 1649-1660 republika 1707 vznik Velké Británie formálním spojením Skotska a Anglie 1801 vznik Spojeného království Velké Británie a Irska formálním připojením Irska 1921 vyhlášení Irského svobodného státu, Spojené království Velké Británie a Severního Irska.

Mapa

Vlajka a královská standarta

Základní údaje Velká Británie je největší ostrov ze souostroví Britských ostrovů na severozápadě Evropy. Rozkládají se na něm tři její země – Anglie, Wales a Skotsko. Na východ od ní se rozkládá Severní moře,na jihozápadě Keltské moře,od Evropy je oddělena Lamanšským průlivem. Klima ostrova je výrazně ovlivňováno teplým Golfským proudem.

Rozloha:(součástí je i Severní Irsko) 244 046 km Poloha : 49 10 - 60 50 s. š. 1 45 v. d. - 8 10 z. d. Počet obyvatel : 58 245 000 Hustota obyv. : 241 obyv. / km Hlavní a největší město : Londýn 6 809 000 obyvatel Úřední jazyk : Angličtina, gaelština a velština - hovoří se jimi na území Walesu a Skotska Dovoz : Stroje, barevné kovy, chemikálie, ropa, ovoce a zelenina, diamanty a textilní zboží. Vývoz : Stroje, rukodělné výrobky, dopravní prostředky, textilie, chemikálie, nerostné palivo a mazadla. Měna : Libra(1 britská libra = 100 pencí) Hrubý domácí produkt : 575 740 miliónů US dolarů Státní zřízení : Konstituční monarchie

Zeměpis: Krajina jížním a východním směrem je na mnoha místech nížinatá. Nejvyšší vrchol je Ben Nevis ve Skotsku (1344 m), ve Walesu pak Snowdon (1 085 m), v Anglii je nejvyšší hora Scafell Pike (948 m). Nejdelší řeka je Severn v Anglii. Podnebí: V Británii převládá mírné podnebí. Teplota v lednu a v únoru se pohybuje okolo +4 C. V červenci a v srpnu se pohybuje okolo +16 C. Roční úhrn srážek dosahuje 65 cm, v horských oblastech až 200 cm. Města: 90 % obyvatelstva žije ve městech. Nerostné bohatství: Těžba uhlí (42 mil. tun ročně). Uhlí se podílí 8,5 % na spotřebě energie, ropa a zemní plyn 76 % spotřeby energie, 15,5 % se podílí jaderné elektrárny. Vodní elektrárny plní důležitou roli.

Nejrozšířenějšími náboženstvími je anglikánské (56%) a římskokatolické (13%) . Dále je 7% skotští presbyteriáni, 4,5% metodisté, 5,5 ostatní křesťané, 1,5% muslimové, 0,8% židé, 0,7% hinduisté a 0,4% sikhové. Zemědělství: Pěstuje se pšenice, ječmen, brambory, cukrová řepa a jablka. Ovce a skot se pasou na vysočinách. Rybolov a lesní hospodářství: Rybolov mírně klesá. Rybaření stále ožívá v těchto přístavech : Aberdeen, Peterhead, Grimsby, Newlyn a Fleetwoodu. Lesy pokrývají 10 % území. Průmysl: Zaměstnává 34 % obyvatel v produktivním věku. Téměř polovinu ve strojírenství, kovovýrobě a dopravním průmyslu. Textilní a ocelářský průmysl pomalu upadá. Doprava: Více než 90 % všech cestujících a 82 % nákladní dopravy využívají silnic. Silniční síť je dlouhá 362 357 km, z toho je 3 147 km dálnic. Železniční síť tvoří 37 740 km. Provoz tunelu pod kanálem La Manche byl zahájen v květnu roku 1994. Je dlouhý 49,94 km. Londýn je nejvýznamnější přístav.