Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KRMNÁ ŘEPA (Beta vulgaris L.).
Advertisements

MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Jetel luční Trifolium pratense.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Téma: Vybrané zahradnické plodiny květák
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CUKROVÁ ŘEPA (BETA VULGARIS)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Téma: Vybrané zahradnické plodiny, Zelí hlávkové
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny: tritikale
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Cukrovka III
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny škůdci olejnin
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Miříkovité.
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev Obor: 41-51-H/01 Zemědělec-farmář 41-52-H/01 Zahradník Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE _232 Datum: 18.1.2013 Anotace: kořenová zelenina, mrkev – význam, vlastnosti, charakteristika, odrůdy, nutriční hodnota, prostředí, hnojení, ošetřování, sklizeň

Kořenová zelenina Nejdůležitější zástupci: Mrkev obecná Petržel zahradní Pastinák setý Černý kořen Celer Ředkvička Ředkev setá černá Řepa salátová

Mrkev obecná ( Daucus carota ) Čeleď: Miříkovité - Apiaceae Původ: Středomoří, Irán, Balkán, Španělsko - Evropa Význam pěstování: 1.Přímý konzum , 2. Konzervárenství ( sterilování, mražení ), sušení , 3.zimní skladování 4. lékařství – dietetická rostlina ( onemocnění jater, žlučníku, průjmová onemocnění ) Vlastnosti rostliny: dvouletá, cizosprašná Biologická charakteristika: Kořen: konzumní část – v 1 veg.roce zdužnatělý kořen, různého tvaru, barva –červeno-oranžová List : dvakrát zpeřeně řapíkatý, chloupkatý Lodyha : v druhém veg.roce vyrůstá ze středu přízemní růžice 1,5 m vysoká lodyha Květ : složený okolík, bělavé kvítky, plod : nepukavá dvounažka

Odrůdy z konzumního a pěstitelského hlediska: a) mrkve větší, výnosnější, kořen vřetenovitý, zašpičatělý, delší vegetační doba ( 180 dní ), menší obsah karotenu b) karotka: kratší, tupě zakončený kořen, jemnější chuť, kratší vegetační doba ( 120) dní ), vyšší obsah karotenu Nutriční hodnota: nejvyšší obsah beta karotenu, vitamíny PP, B12, C, E, min.látky – Ca, Fe, Na, Mg, P, Cl, K, stopové prvky - Zn, J, Mn, Se, Cu

Odrůdy mrkve: Odrůdy karotky: Barevné odrůdy: Chambenay Nantes žlutá..bílá, červená, Chamare Mignon fialová… Maxima Koloseum mmdkdjhfuru

Požadavky na prostředí: nemá zvláštní nároky na polohu, požadavky: teplota - nenáročnot, optim.t.pěstování 18 st.C vláha - nadbytek vody - zhoršení vybarvenosti kořene, časté vybíhání do květu, napadení houbovými chorobami nedostatek vody – praskání kořenů c) na půdu: lehčí, propustné, hluboké, písčito-hlinité, hlinito-písčité humózní, pH 5,8 až neutrální Požadavky na hnojení: 2.trať nehnojí se hnojem ( podporuje praskání kořenů ) dávky N závisí na zařazení v OP - vysoké nároky na K Technologie pěstování: - přímý výsev - doba výsevu - a)jaro, jakmile stav půdy dovolí, š.řádků – 25 – 30 cm, - přesné secí stroje ( ruční výsev ), výsevek - 4 – 6 kg.ha-1, klíčivost 3 – 4 týdny b) podle účelu pěstování i pozdější termíny

Sklizeň - a) rané karotky - ruční, probírkou, svazky ( 10 ks ) Ošetřování : - ošetření proti škraloupu plečkování po zasetí ( podpora rovnoměrné vzcházivosti ) jednocení na 3 – 5 cm, prořeďování - ošetření herbicidy, insekticidy, fungicidy Sklizeň - a) rané karotky - ruční, probírkou, svazky ( 10 ks ) - výnos – 30 – 40 svazků .ha-1 ( 20 t.ha-1 ) b) pro přímý konzum – červenec – srpen, bez natě – 25 t.ha-1 c) pozdní mrkev – říjen - 30 – 35 t.ha-1

porost y mrkve v prvním vegetačním roce kdjdnmjduj

Kontrolní otázky: 1.Jaké je využití pěstování mrkve obecné? 2. Jak dělíme mrkev z hlediska konzumního a pěstitelského? 3. Který druh obsahuje více beta karotenů, cukrů, má jemnější dužninu? 4.Charakterizujte konzumní část mrkve a porovnejte s karotkou. 5.Vysvětlete nároky mrkve na hnojení organickými hnojivy, a vhodnost hnojení hnojem. 6. Popište technologii zakládání porostu mrkve. 7.Setkáváme se s nějakým zvláštním problémem při vzcházení rostlin? 8.Jakým způsobem ošetřujeme porosty? 9.Kdy budeme provádět sklizeň probírkou a kdy jednorázově? 10.V jakých hodnotách pohybují výnosy karotky a výnosy mrkve?

Zdroj: http://www.rostliny-semena.cz/galerie/novinky/max_1352357927.jpg http://www.prirodnivyziva.cz/jednol33.jpg http://osiva-semena.cz/172-245-thickbox/patinak-sety-pastinaca-sativa-semena -patinaku-300-ks.jpg http://osiva-semena.cz/169-242-large/cerny-koren-scorzonera-hispanica-semena -korene-2-g.jpg http://www.kvetenacr.cz/obrazky/katalog/_4/149.jpg http://dobrasemena.cz/images/clanky/nahled/49_0.jpg http://www.zahradaapriroda.cz/wp-content/uploads/2012/01/hlavn%C3%AD-celer-150x150.jpg http://www.zesemen.cz/897-551-large/redkvicka-cervena-kulata-carnita-semena-redkvicky-50ks.jpg http://img.blesk.cz/img/1/gallery/182749_zelenina-repa.jpg http://files.ozahrade.webnode.cz/system_preview_detail_200000149-5a6685bab7/%C5%99edkev.gif http://img.blesk.cz/img/1/gallery/182749_zelenina-repa.jpg http://img.blesk.cz/img/1/gallery/182748_zelenina-karotka-mrkev.jpg http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/f42/f42c9513635b16c34bb64c9e44770a47--mmf250x250.jpg http://www.pssp.cz/multi_dvd/img/atlas/24.jpg

Literatura: Melichar Miroslav a kolektiv. Zelinářství. Praha: Květ , 1980,. ISBN 80-85362-29-5 Malý Ivan a kolektiv, Polní zelinářství,Praha,1997.