ADO.NET – Objekt DataSet (offline scenář) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Jan Mittner MySQL Workbench 2. Základy práce s databází 3. Subversion 2.
Advertisements

YOUR LOGO ADO.NET - Práca s databázou. YOUR LOGO ADO.NET  ADO.NET představuje soubor tříd pro přístup k datům v technologii.NET.
Aplikační a programové vybavení
Databáze.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Ing. Jan Mittner Rozšíření modelu 2. Vazba 1:n 3. Vazba m:n 2.
Práce se soubory. Ukládání dat Textové soubory s jednoduchou strukturou (např..txt a.csv) textové soubory s vnitřní hierarchií (např..xml) Soubory binárního.
C# pro začátečníky Mgr. Jaromír Osčádal
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
C# - struktury, výčtové typy, pole
Databáze Jiří Kalousek.
C# - datové typy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Registry Windows Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - znakové typy a řetězce
C# - Databáze úvod, ADO.NET
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
C# - Exceptions (výjimky)
C# - pointery Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - funkce a procedury Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Relační databáze.
C# - OOP (object oriented programming)
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
C# - Grafika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
MS ACCESS parametrický dotaz
C# - prvky UI – vlastnosti a události Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
C# - I/O, streamy, práce se soubory
C# - Testování a ladění aplikací Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.8 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze – základy SQL Typ: DUM - kombinovaný.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
C# - Menus, ToolBars and Dialogs Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - předávání parametrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Architektury a techniky DS Cvičení č. 9 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Microsoft Office InfoPath 2003 Tomáš Kutěj Account Technology Specialist
ADO.NET – Transakce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
ADO.NET – Objekt Command (online scenář) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Generic Collections Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
ADO – práce s databázemi
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Databázové modelování
Evidence DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Práce v doméně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
C# - konverze datových typů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ADO.NET – object Connection Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Delphi a databáze MS SQL Server.
Databázové aplikace v Delphi
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2015.
Úvod do databází zkrácená verze.
Petr Puš SW Architekt Unicorn a.s. Microsoft C# MVP.
YOUR LOGO C# Entity Framework. YOUR LOGO  Entity framework nám poskytuje: -Vytváří objektový model na základě databázového schématu -Mapuje tabulky,
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Databáze MS ACCESS 2010.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Jaroslav Kudr pro OATGM
Technologie ADO.NET Technologie ADO.NET
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Oncreate, SaveInstancestate - demo
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

ADO.NET – Objekt DataSet (offline scenář) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

DataSet  Jednoduchá relační DB v paměti počítače ( je kopie dat vytažených a nakešovaných na klienta )  Není připojen k DB – umožňuje práci s daty nezávisle na stálém připojení  Obsahuje tabulky a vztahy mezi nimi  Dvě kolekce: DataTableCollection (kolekce objektu DataTable, Columns, Rows, Constrains) DataRelationCollection ( kolekce objektu DataRelation)  //Vytvoření DataSet DataSet dset = new DataSet();

Objekt DataSet  Existují 2 typy DataSetů: 1. Typed 2. Untyped

Typed DataSet  1. Typed dataset je potomkem třídy DataSet a používá pro svůj popis XML Schema file (.xsd soubor) který slouží k vygenerování nové třídy.  Typed dataset je jednoduché číst.Podporuje IntelliSense ve Visual Studio Code Editor. V čase kompilace, obsahuje datovou kontrolu na přiřazované hodnoty členům DataSet objektu. Má několik výhod Příklad: Následující kód zpřístupní CustomerID sloupec v prvním řádku tabulky Customers string str; str=dset.Customers[0].CustomerID;

Untyped DataSet  2. Untyped dataset není definován schématem, místo toho, musíte přidávat tabulky, sloupce, a ostatní elementy ručně, a to buď nastavováním vlastností vytváření aplikace nebo jejich přidáváním při jejím běhu. například: ve scénáři, kdy dopředu nevíte, která struktura Vašeho programu je v interakci s komponentou, která vrací DataSet ekvivalent výše uvedeného kódu pro Untyped dataset je: string str; str=(string)dset.Tables["Customers"].Ro w[0].["CustomerID"];

Plnění Datasetu  Dataset je container; proto musí být naplněn daty. K naplnění je možno použít několik možností: použít metodu Fill vytvořit DataRow objekty a přidat je do kolekce řádků tabulky(pouze za běhu programu). čtením XML dokumentu nebo streamu do datasetu Spojit (zkopírovat ) obsah jiného datasetu

Funkce datového adaptéru

Objekt DataAdapter  je jako most spojující DB úložiště a objekt Connection s ADO.NET DataSet objektem.  Specifikuje, která data přesunout do a z objektu DataAdapter, obvykle formou SQL dotazu, nebo formou uložených procedur.  poskytuje čtyři vlastnosti, které umožňují kontrolovat jak budou updaty aplikovány na server: SelectCommand, UpdateCommand, InsertCommand, a DeleteCommand. Tyto vlastnosti jsou navázány na Command objekty, které jsou použity v případě nutnosti manipulace s daty.  obsahuje 3 hlavní metody: - Fill (plní DataSet daty) - FillSchema (queries the database for schema information that is necessary to update) - Update (změna databáze DataAdapter volá DeleteCommand, InsertCommand a UpdateCommand vlastnost) Například, když voláme Fill metodu DataAdapter objektu k získání dat z DB a naplnění DataSetu, je použita vlastnost SelectCommand objektu Command.  DataAdapter „strážce brány“, který stojí mezi naším DataSetem a zdrojem dat.

Příklad naplnění DataSetu //Vytvořím instanci OleDbDataAdapter parametry OleDbConnection a select.. dotaz OleDbDataAdapter dAdapter = new OleDbDataAdapter ("select * from PersonTable", con ); //naplnění DataSetu záznamy z tabulky "PersonTable" dAdapter.Fill(dSet,"PersonTable"); //Příklad použití: public bool fnGetDataConnection() { try { con = new OleDbConnection(conString); dAdapter=new OleDbDataAdapter("select * from PersonTable", con); dSet=new DataSet(); //obnoví řádky v DataSetu dAdapter.Fill(dSet, "PersonTable" ); } catch(Exception ex) { MessageBox.Show("Error : " + ex.Message ); //pokud připojení selhalo return false; } //try-catch //connection ok! return true; }

Step by Step  Vytvořte aplikaci, která vytvoří DataSet odpovídající tabulkám Detail a Master (viz. Obrázek). Naplňte Dataset daty a otestujte jeho funkčnost.  Vytvořte nový projekt ConsoleApp s názvem DataSet_Demo_01

Vytvoření tabulky

Obdobně vytvořte tabulku Detail tak že: Sloupec StudentID je autoinkrement, s počáteční hodnotou 100 a krokem 10 Sloupec StudentID je primární klíč Sloupec Prijmeni musí být unikátní hodnota a nesmí obsahovat nulovou hodnotu

Metoda pro vypsání obsahu tabulky

Main  Vytvořte pomocí připravených metod tabulku Master a Detail, vytvořte DataSet a tyto tabulky do něj přidejte.

Vytvoření Constrainu (cizího klíče)

Vytvoření relace child/parent  Použití vytvořené relace

Úkol  Další ukázku práce s Datasetem, využití metody Fill adapteru najdete v šabloně CODE_TEMPLATE_DATASET_DEMO.TXT  Zkopírujte kód do nového formulářového projektu, na formulář vložte tlačítko - nahraďte popisy konkrétními přístupovými údaji k DB a konkrétním SQL dotazem a otestujte aplikaci.

Co jsme neprobrali a neprobereme  Technologie práce s DB se stále vyvíjí  Ukázali jsme si pouze základy a principy programování pomocí knihovny ADO.NET  LINQ (nutná znalost problematika delegátů, lambda výrazů) linq on wikipedia

19 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Kniha: Programujeme profesionálně, nakladatelství WROX, autor: Jay Glynn,… Seriály o programování v jazyce C# :