Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Glóbus- model Země autor VM:Ondřej.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

GLÓBUS COPAK NÁM ŘÍKÁ TENTO PŘEDMĚT, KDYŽ SE NA NĚJ PODÍVÁME?
VY_52_INOVACE_Z.6.06-pohyby Země-prezentace
VY_32_INOVACE_M.8.20-Thaletova věta-prezentace
Povrch Země je pokryt pomyslnou sítí čar poledníků a rovnoběžek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI25 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Glóbus a zeměpisná síť Název školy
ROZLOHA A ČLENITOST POBŘEŽÍ
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV13.16 Téma: Zeměpis světadílů -
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
STŘEDNÍ EVROPA 8. třída Mgr. Jakub Karásek
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
Určování zeměpisných souřadnic
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
TVAR A POLOHA NA ZEMI, HRANIČNÍ BODY
Orientace na Zemi – poledníky a rovnoběžky
AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_31_DYCHACI_SOUSTAVA
OBJEVENÍ, POLOHA NA ZEMI, HRANIČNÍ BODY
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh:
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Autor: Mgr. Helena Nováková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Určování zeměpisné polohy – zeměpisná šířka VY_32_INOVACE_18 Sada 4
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
VY_52_INOVACE_PRV.3.25 _Koloběh vody v přírodě_ pracovní list
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – pedosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Kartografie a topografie
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
Rovnoběžky.
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
GLÓBUS.
ORIENTACE NA ZEMI zeměpisné souřadnice
VY_52_INOVACE_03/2/24_ZEMĚPIS
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Slunce a vesmír autor VM:Ondřej.
Geometrická podstata map
Tvar a rozměry Země.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ opakování učiva 6. ročníku Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Rovnoběžky a poledníky VY_32_INOVACE_C13 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Amerika – slepá mapa.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS NA ZEMI ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
úvod a kartografická zobrazení
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – nížiny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Významné průplavy světa
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Téma: Polsko Číslo projektu: 02
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Název školy: Základní škola T. G
Transkript prezentace:

název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Glóbus- model Země autor VM:Ondřej Vojáček období vytvoření VM:duben 2012 anotace:Výukový materiál je určen pro žáky 6.ročníku vzdělávacího oboru Člověk a příroda, vyučovacího předmětu Zeměpis, tematického okruhu – planeta Země. Formou prezentace zpracovává téma Glóbus-zmenšený model Žemě. VY_52_INOVACE_Z.6.04-Glóbus-model Země -prezentace

 Jak vypadá povrch Země nám přibližují glóbus a mapa  Obě zobrazení mají své výhody i nevýhody

 Je zmenšený model Země, je na něm dobře patrné:  Kulovitý tvar Země  Ukloněná zemská osa  Rotace Země *nejčastěji na glóbu najdeme odstíny zelené, modré a hnědé (nížiny, voda, hory)

 Nevýhoda: zkreslení mapy (zobrazení kulové plochy do roviny)  Soubory více map se snadno vejdou do jedné knihy- atlasu  Mapy: obecně zeměpisná, politická, synoptická mapy(předpověď počasí), mapa průmyslu, mapa zemědělství, turistická mapa,…

Nalezneme tyto důležité čáry: rovnoběžky a poledníky, které tvoří souřadnicovou síť (každé místo na Zemi má potom svou polohu jednoznačně zadanou šířkovou a délkovou souřadnicí) Důležité rovnoběžky: rovník, obratníky, severní a jižní polární kruh, Důležité poledníky: nultý, datová hranice

 ns/thumb/6/69/Coronelli_celestial_globe.jpg/ 250px-Coronelli_celestial_globe.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ].