BUNĚČNÁ SIGNALIZACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické vlastnosti buňky
Advertisements

MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
Acetylcholin a noradrenalin v periferní nervové soustavě
John R. Helper & Alfred G. Gilman Zuzana Kauerová 2005/2006
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Obecná endokrinologie Mezibuněčná komunikace
Receptorové proteiny Inzulín R -adrenergní R Acetylcholin R
Nervová soustava.
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE - reakce na podněty z okolí
Membrána. Nutnost oddělit se od vnějšího prostředí a kompartmentalizovat vnitřek pro různé biochemické a informační děje Membrány.
Nervová soustava- úvod
Obecná endokrinologie
Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV.
Neurotransmitery ANS a jejich receptory. Vztah ANS k cirkulaci.
Eukaryota – buněčná stavba
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Inzulínový receptor IGF-1
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Regulace biochemických dějů
Nervová soustava soustava řídící
Receptory buněk ligandy Neuropeptid Receptorem se obecně rozumí otvor na povrchu buňky.Každý otvor má velice specifický a jedinečný tvar, který přesně.
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Obecná patofyziologie endokrinního systému
Obecná endokrinologie
Řízení organismu Filip Bordovský.
RECEPTORY CYTOKINŮ A PŘENOS SIGNÁLU
Obecná endokrinologie
5. Klidový potenciál.
Membrány a membránový transport
8. VZNIK REPERTOÁRŮ ANTIGENNĚ SPECIFICKÝCH RECEPTORŮ.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Způsoby mezibuněčné komunikace
Nadledvina - glandula suprarenalis
aneb způsob, jakým je hormon z buňky uvolňován do krevního řečiště … V závislosti na chemické struktuře hormonů existují dva základní způsoby jejich sekrece.
Mechanismy a regulace meziorgánové distribuce srdečního výdeje
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
Řízení srdeční činnosti.
Svaly - praktika Svaly Svalová tkáň je typická tím, že je složena z buněk, které jsou nadány schopností kontrakce – pohybu. Sval hladký Sval příčně.
Molekulární mechanismy účinku léčiv
Hormonální akcí rozumíme procesy, ke kterým dochází v cílové buňce poté, co buňka přijme určitý hormon prostřednictvím svých receptorů a zareaguje na.
Komplementový systém a nespecifická imunita
Mikrodeleční syndrom 1p36
Glie. Glie jsou početnější než neurony Neúčastní se –Aktivního vedení nervového vzruchu –Přenosu signálů a zpracování informací Regulují iontové prostředí.
1. RECEPTORY 2. IONTOVÉ KANÁLY 3. TRANSPORTNÍ MOLEKULY 4. ENZYMY
Obecná endokrinologie
Poznámky k základnímu strukturálnímu uspořádání NS
Autonomní nervový systém
NEUROTRANSMITERY Autor: Jan Habásko
7. Synapse.
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Molekulární mechanismy účinku léčiv
Hormony, neurotransmitery. Obecné mechanismy účinku.
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Investice do rozvoje vzdělávání Inovace studia molekulární.
Intracelulární signalizace František Duška. Komunikace mezi buňkami Kontaktní –ontogeneze (ephriny, Eph-rec.) –imunitní systém –gap junctions: myokard.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Řízení živočišného organismu.
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO. Cytoskelet, komunikace mezi buňkami, tkáně Cytoskelet, komunikace mezi buňkami, tkáně Cíl přednášky: seznámit posluchače.
Mechanismus přenosu signálu do buňky
FYZIOLOGIE ČLOVĚKA Tělesná výchova a sport - kombinované studium -
Přenos signálu na synapsích
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Buněčná fyziologie Buněčné membrány: 1.1 Vlastnosti membrán
Bílkoviny (proteiny).
Úvod do fysiologie žláz s vnitřní sekrecí
Řízení živočišného organismu
Transkript prezentace:

BUNĚČNÁ SIGNALIZACE

Komunikace mezi buňkami: - jednobuněční: živiny, toxiny, světlo, sexuální párování, diferenciace - mnohobuněční: diferenciace, růst, dělení, vývoj, pohyb, sekrece, aj.

Tok informace: signalizující buňka  signální molekuly  terčová (cílová) buňka

Signalizující buňka uvolňuje signály:. exocytózou. difuzí Signalizující buňka uvolňuje signály: exocytózou difuzí pevným spojením s povrchem terčových buněk

Typy signalizací: parakrinní synaptické endokrinní přímý kontakt

Příklady signálních molekul: - hormony: adrenalin, insulin, Příklady signálních molekul: - hormony: adrenalin, insulin, testosteron - lokální mediátory: růstové faktory, histamin, NO - neurotransmitery: acetylcholin, GABA - kontaktní signální molekuly: Delta

Buňka odpovídá pouze na specifický signál (signály) Specifita odpovědi je dána přítomností receptorů – molekul, na které se signál váže

Stejný signál může indukovat různou odpověď u různých buněk: Stejný signál může indukovat různou odpověď u různých buněk: Acetylcholin: buňka srdečního svalu  snížená frekvence kontrakcí buňka slinné žlázy  sekrece slin buňka příčně pruhovaného svalu  kontrakce

Různé buňky odpovídají na stejné signály různým způsobem podle vybavení receptory

Funkce buněk je závislá na příjmu signálů

Receptory – transmembránové proteiny

Typy povrchových receptorů:  receptory s vlast-nostmi iontových kanálů  receptory vázané s G-proteiny  receptory s enzymatickou aktivitou Vazba receptoru s ligandou aktivuje katalytické místo

Vnitrobuněčné receptory:. - steroidní hormony Vnitrobuněčné receptory: - steroidní hormony - oxid dusnatý : reaguje přímo s enzymy (Vznik NO v endotelové buňce  relaxace svalových buněk v cévě)

Signalizační kaskáda: 1. Přenos signálu na receptorovou molekulu. 2 Signalizační kaskáda: 1. Přenos signálu na receptorovou molekulu 2. Transformace signálu na signál vnitrobuněčný 3. Amplifikace signálu 4. Distribuce signálních molekul na vnitrobuněčné terče 5. Modulace buněčné funkce

Signalizační kaskáda v buňkách sítnice: Signalizační kaskáda v buňkách sítnice: 1 molekula rhodopsinu absorbuje 1 foton  je aktivováno 500 molekul G-proteinu  je aktivováno 500 molekul fosfodiesterázy  je hydrolyzováno 105 molekul cGMP  zavře se 250 Na+ kanálů  změní se membránový potenciál o 1mV  signál je přenesen do mozku  

Mechanizmy zapínání a vypínání v přenosu signálů

Přenos signálu fosforylační kaskádou

Signalizace pomocí G-proteinů

Signální molekuly působí na krátkou nebo dlouhou vzdálenost (hormony, neurotransmitery)

Transdukce signálu:. -recepce signálních molekul Transdukce signálu: -recepce signálních molekul receptorem terčové buňky -generování vnitrobuněčného signálu (signální dráhy)