SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
Advertisements

Vylučovací soustava člověka
Ženská pohlavní soustava
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
Vylučovací soustava člověka
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Rozmnožování obratlovců
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Rozmnožovací soustava muže
Třída: savci Řád: šelmy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozmnožovací soustava
Ženská pohlavní soustava
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Vnitřní ústrojí psa domácího
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Vnitřní ústrojí psa domácího
ROZMNOŽOVÁNÍ OBRATLOVCŮ
Vylučovací soustava Funkce: -regulace objemu a složení tělních tekutin
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Vylučovací soustava Filip Bordovský.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Vylučovací soustava.
POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY.
Ženské pohlavní ústrojí
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY ZŠ Hejnice - M. Hradil. Funkce: 1. 1.Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry vaječníků Produkce pohlavních hormonů – který?
POHLAVNÍ SOUSTAVA MUŽE ZŠ Hejnice - M. Hradil. Rozmnožování  Je jedním ze základních znaků živé hmoty.  Schopnost reprodukce je podmínkou udržení existence.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_20_Rozmnožovací soustava muže Autor.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_11_Ledviny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - muž TÉMATICKÝ CELEK:
Ovulační a menstruační systém
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
10 pohlavní soustava ženská
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - žena TÉMATICKÝ CELEK:
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
Pohlavní soustava ženy
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Živočichové.
Transkript prezentace:

SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny Ledviny jsou umístěny podél bederní páteře v dutině břišní Ledviny mají tvar fazole a hladký povrch

SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Ledviny obsahují soustavu drobných kanálků zakončených váčkem s klubíčkem vlásečnic Tepny přivádějí do ledvin krev, která se dostává prostřednictvím tepének do klubíček V klubíčkách probíhá vylučování škodlivých látek

SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Drobné kanálky sbírají moč do močovodů → do močového měchýře → močovou trubicí z těla ven vylučovací soustava též "močová" cílem je udržení homeostázy-vnitřního prostředí, odstraňování toxických a přebytečných látek z krve (přes ledviny)

SOUSTAVA VYLUČOVACÍ

SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ Vnitrotělní oplození Pohlavní ústrojí samic a samců je rozdílné Samec Samčí pohlavní žlázy = varlata = vytvářejí samčí pohlavní buňky = spermie Varlata uložena v šourku, mimo dutinu břišní Spermie procházejí chámovody do semenných váčků

SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ Dojde-li k pohlavnímu spojení samce a samice, jsou spermie vypuzeny do orgánů samice prostřednictvím pářícího ústroje = penisu. Samice Párový orgán = vaječníky = vznikají samičí pohlavní buňky = vajíčka

SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ Zralá vajíčka se uvolňují v delším časovém odstupu a postupují do vejcovodu, kde dochází k oplodnění Pokud k oplodnění nedojde, vajíčka zanikají Oplodněné vajíčko sestupuje do dělohy – uhnízdění vajíčka

SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ Z vajíčka se vyvíjí zárodek = výživu a dýchání a vylučování zajišťuje placenta Kolem zárodku se vyvíjejí plodové obaly Prostor mezi zárodkem a plodovými obaly vyplňuje plodová voda V průběhu porodu dojde k protržení plodových obalů a odtoku plodové vody

SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ Vlivem silných stahů děložního svalstva následuje vypuzení mláděte (mláďat) přes pružnou, silně roztažitelnou pochvu Nakonec odchází z těla placenta