Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Advertisements

Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
VY_32_INOVACE_16_Kapr obecný
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
RYBY SLADKOVODNÍ A MOŘSKÉ
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Neživá příroda - vzduch
RYBY Přírodopis 7. ročník.
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Pří_186_Rozmanitost přírody_Bažant Autor: Mgr. Eliška Galíková
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Savci – řád: ploutvonožci
Pří_229_Savci_Králík domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
Placentálové – řád hmyzožravci
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Pří_190_Rozmanitost přírody _ Kuna Autor: Mgr. Eliška Galíková
Pří_187_Rozmanitost přírody _ Kuna Autor: Mgr. Eliška Galíková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Savci – řád: chobotnatci
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Pří_233_Savci_Prase domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
Vnitřní ústrojí psa domácího
Vnitřní ústrojí psa domácího
Houby jedovaté Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Přezimující živočichové
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ČR - mírný podnebný pás (živočichové)
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí Autor: Zdeňka Bartlová
Pří_273_Živá příroda_Bezobratlí v Chřibech Autor: Mgr. Marie Pížová
Pří_176_Rozmanitost přírody_Liška obecná Autor: Mgr. Eliška Galíková
Autor: Mgr. Hana Krajčová
OBRATLOVCI RYBY.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Pří_184_Rozmanitost přírody _ Hraboš polní Autor: Mgr. Eliška Galíková
Smysly člověka (všeobecně)
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Savci – řád: ploutvonožci Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Druhy živých organizmů, jméno rodové a druhové
ŽELVY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je.
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Pří_081_Rozmanitost přírody_Denní motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
VY_32_INOVACE_04-35 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Kapr Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen k seznámení žáků s kaprem. Materiál rozvíjí nově získané vědomosti a dovednosti žáků o kaprovi. Je určen pro předmět přírodověda a ročník čtvrtý. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: ČLOVĚK A JEHO SVĚT, Přírodověda pro 4. ročník. Štiková, Věra. NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., 2010. ISBN 978–80–7289–211–2.

Kapr obecný Základní údaje Jméno: kapr Kmen: strunatci Podkmen: obratlovci Třída: paprskoploutví

Hmotnost: až 20 kilogramů Minimální lovná délka: 35 cm Rod: kapr Řád: máloostní Čeleď: kaprovití

Popis Kapr je nejstarší chovnou rybou, patří do ryb sladkovodních. Hřbet kapra se za hlavou výrazně zvedá a je oproti tělu menší. Na obvodu tlamy kapra jsou čtyři vousy Oči jsou zlatavé, olivově zelené a pohyblivé. 

Ústa jsou neozubená, potravu zpracovávají požerákové kosti, které mají u kapra tři řady zubů Kapr má hřbetní, prsní, břišní, řitní a ocasní ploutve. Hmotnost kapra obecného může ve vhodných podmínkách přesáhnout 20 kilogramů a jeho délka může přesáhnout 100 centimetrů.

Vnitřní ústrojí: Oběhové ústrojí, dýchací ústrojí (žábry, kterými ryby dýchají – přijímají kyslík z vody), trávící ústrojí, vylučovací ústrojí, rozmnožovací ústrojí, nervové ústrojí, smysly.

Vyhledává vody poněkud širší, hlubší, s klidnou až stojatou vodou, s mělkým, hlinitým až bahnitým dnem. Vyžaduje teplou vodu. Tělo je pokryto šupinami a slizem, který chrání povrch těla a usnadňuje pohyb ve vodě. Kapr roste do stáří 12 – 18 let.

Rozmnožování kaprů se odehrává ve vodě, samice (jikrnačka) klade vajíčka, kterým říkáme jikry. Sameček (mlíčák) na ně vypouští mlíčí, které jikry oplodní. Z oplozených jiker se vyvíjí nejprve plůdek a z něho mladé rybky.

Potrava Kapr obecný je všežravec, živí se drobnými živočichy, které sbírá ze dna. Potravu také vyhrabává ze dna (až do 20 cm) a proto je také velmi často označován za „vodní prase“. K tomu mu slouží dobře vyvinuté smysly, především čich a chuť. V našich podmínkách je přikrmován pšeničnými zrnky.

Zimu přečkávají kapři při dně, kde voda nezamrzá Zimu přečkávají kapři při dně, kde voda nezamrzá. V tuto dobu nepřijímají potravu. Významnou součást jeho potravy tvoří i některé rostlinné zbytky, zejména různá semena. Hejno kaprů

Sportovní lov: Kapr je významnou sportovní rybou. Podle statik bylo roku 2002 vyloveno v ČR 3 909 tun kaprů. Dva kusy kapra obecného ulovené při sportovním rybolovu.

Hospodářský lov: Kapr obecný je chován jako významná hospodářská ryba. Jeho neocenitelnou vlastností je rychlý růst a kvalitní maso (nevýhodou pak je mnoho malých pružných kostí). Z České republiky je ve velkém množství vyvážen do evropských zemí za účelem chovu, nebo je v nich přímo konzumován. 

Stavba těla Hřbetní ploutev Ocasní ploutev Tlama Břišní ploutev

Opakování Která oblast v České republice má nejvíce rybníků? Severní Čechy Severní Morava Jižní Čechy Jižní Morava

Opakování Ryby dýchají: plícemi žábry Jak říkáme vajíčkám, které samice naklade? Jikrnačky Jikry Mlíčí

Opakování Kapr je: Říká se mu: a) masožravec b) všežravec c) býložravec Říká se mu: a) „suchozemské prase“ b) „mořské prase“ c) „vodní prase“

Opakování Zimu přečkávají kapři: a) těsně pod hladinu rybníka b) při dně rybníka c) na břehu v bažině

Zdroje PŘÍRODOVĚDA pro 5. ročník. Jurčák, Jaroslav a kol. PRODOS, s.r.o., 1996. ISBN 80-85806-41-X PŘÍRODOVĚDA – pracovní sešit pro 5. ročník. Jurčk, Jaroslav a kol. PRODOS, s.r.o., 1996. ISBN 80-85806-42-8. PŘEHLEDY ŽIVÉ PŘÍRODY pro 3.-5. ročník, ALTER, 1995. ISBN 80-85775-24-7 Common carp.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 29.1.2007 [cit. 2013-04-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Common_carp.jpg Caprinus carpio Prague Vltava 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21.3.2011 [cit. 2013-04-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Caprinus_carpio_Prague_Vltava_1.jpg

Carpfish. jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Carpfish.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22.7.2010 [cit. 2013-04-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Carpfish.jpg 2x kapr obecný.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 23.11.2007 [cit. 2013-04-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:2x_kapr_obecn%C3%BD.jpg