Sémantické aspekty katalogizace III. PhDr. Jiří Stodola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy katalogizačních pravidel Volba selekčních údajů PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci.
Advertisements

Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Databáze.
Jinonické pondělky, Praha, 7. dubna 2014
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Algebra.
Individua Daniel Boucník
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Portál autorit
ONTOLOGIE a KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ (stručný úvod)
Školení katalogizátorů – základní přehled.  1999 – vznik MARC21 z USMARC a CANMARC  2003 – Rada pro katalogizační politiku ČR doporučila implementaci.
F U N K C E.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Když tři rozměry nestačí...
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Predikátová logika.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
INDIVIDUA KFI/ FIL1 Petr Hýža FI - FV Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Algebra II..
Předpoklady a historické souvislosti
FRAD, FRSAD, FRBRoo Evropský sociální fond
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Databázové modelování
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Sémantické aspekty katalogizace XI. PhDr. Jiří Stodola.
Katalogizace speciálních druhů dokumentů – kartografické dokumenty Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích 2011
Databázové systémy Datové modely.
Sémantické aspekty katalogizace VIII. PhDr. Jiří Stodola.
Autority. Rozdělení autorit Kódovaná a kontrolní pole v autoritním záznamu Návěští záznamu 001 kontrolní číslo 003 identifikátor kontrolního čísla 005.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Co nás čeká v r. 2015? RDA! Jaroslava Svobodová NK ČR listopad 2013.
Sémantické aspekty katalogizace II PhDr. Jiří Stodola.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Sémantické aspekty katalogizace IX. PhDr. Jiří Stodola.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
AUTORITY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tvorba tohoto kurzu byla financována z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
etail.htm?id= podle pravidel AACR2 -řešení popisné a inventární jednotky -chyby v evidenci a jejich řešení.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Úvod do databází zkrácená verze.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Powerpoint Templates Page 1 Powerpoint Templates Sémantické aspekty katalogizace. VII. Struktura a funkce bibliografického a katalogizačního záznamu 2013.
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky Tereza Paličková oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
Powerpoint Templates Page 1 Powerpoint Templates Sémantické aspekty katalogizace. IV. Entity 2013 PhDr. Jiří Stodola.
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek. Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů.
Filosofie Základy logiky.
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Sémantické aspekty katalogizace IV
Sémantické aspekty katalogizace VI
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Sémantické aspekty katalogizace. IX. Pravidla a formáty
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Sémantické aspekty katalogizace. II
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek.
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Transkript prezentace:

Sémantické aspekty katalogizace III. PhDr. Jiří Stodola

Opakování Katalogizace patří do oblasti produktivní lidské činnosti V důsledku technologických a společenských věd se začíná prosazovat nutnost teoretické reflexe (FRBR, principy katalogizace) teoretická reflexe se začíná promítat do praxe

Katalogizační pravidla slouží k vytváření bibliografických záznamů bibliografický záznam je –a) soubor údajů –b) o objektech, jejich vlastnostech a vztazích k dalším objektům mezi a) a b) je sémantický vztah

Jaké jsou objekty? Empirická individua Absolutní individua –substance –akcidenty (vlastnosti a vztahy) Agregáty

Empirické individuum je empirické individuum, jestliže 1) x je těleso, 2) každá část tohoto x je jeho část vlastní, a 3) neexistuje y takové, že x je pravou a vlastní částí y.

Absolutní individua Substance (individuum pojaté jako se sebou identický nositel neměnných i proměnlivých vlastností) Akcidenty (vlastnosti, které substance může nabývat či ztrácet v čase)

Substance a akcidenty

Absolutní individua mohou být: aktuálně reálné (prezidentství Václava Klause) potenciálně reálné (prezidentství Jana Fischera) intencionální, tedy pouze myšlenou (Ferda mravenec, kulatý čtverec)

Vztah typ akcidentu, který tvoří subjekt vztahu (to, co se vztahuje) termín vztahu (k čemu se subjekt vztahuje) základ vztahu (to, co má subjekt, aby mohl existovat vztah)

Pokud jsou všechny nezbytné části vztahu reálné a od sebe odlišné, hovoříme o reálných kategoriálních vztazích. Reálný kategoriální vztah: Václav Klaus je otec Václava Klause mladšího. Pokud je nějaký člen vztahu toliko intencionální, je celý vztah intencionální. Intencionální kategoriální vztah: Ferda Mravenec je chytřejší než Brouk Pytlík

Agregáty Podobají se individuím tím, že se rovněž skládají z různých částí, tyto části však nejsou vlastními čásmi agregátu, to znamená, že mohou vznikat mimo rámec agregátu. To, co pojí části agregátu je vztah, který každá část má k určitému cíli.

Druhy agregátů Reálné agregáty. Reálný agregát, tedy skutečná skupina, která se sejde toho a toho dne na přednášce, je se sebou identický tehdy, když má všechny své části stejné. Sejde-li se 12 lidí s cílem věnovat se VIKBB37, ale po hodině dva lidé odejdou, vznikne jiný agregát než byl ten původní. Intencionální agregáty. Naopak, když pojímáme agregát abstraktně, postačí nám cíle, za jejichž účelem byl agregát vytvořen, ale i ten přisuzujeme agregátu spíše jako celku, nikoliv každé jeho části (obměna částí při tom není důležitá, všechny části se dokonce nemusí vztahovat k jednomu cíli).

Jednoduché a složené agregáty Agregáty skládající se z individuí jsou jednoduché, můžeme rozlišit i agregáty složené, které jsou tvořeny z jiných agregátů.

FRBR FRBR rozlišuje tři typy věcí, které jsou předmětem bibliografického popisu: entity; atributy; vztahy.

Entity Entitou míní většinou buď to, co jsme v terminologii obecné sémantiky nazvali absolutním individuem, nebo to, co jsme označili jako agregát. Například entita-osoba je individuem-substancí, entita-místo je indiviuem- akcidentem, entita-korporace je agregátem. Entity mohou být reálné (osoby, korporace, provedení, jednotka, objekt), ale také intencionální - dílo, vyjádření, pojem.

Druhy entit Entity 1 – na ně se vytváří záznamy Entity 2 – Entity 1 jsou přirozeným znakem entit 2 Entity 3 – jsou předmětem Entit 1 (společně s entitami 1 a 2)

Entity

Atributy a vztahy Atributy jsou pak vlastnosti (akcidenty) toho, co FRBR nazývá entity, obecná sémantika pak individua či agregáty. Atributem osoby i korporace je například jejich jméno. Vztahy ve FRBR a v obecné sémantice jsou totožné. Skládají se ze subjektu (entity), termínu (jiné entity) a základu - vlastnosti entity, která je subjektem vztahu. Tak entita-osoba "Jaroslav Durych" (subjekt) se vztahuje k entitě-dílo "Služebníci neužiteční " (termín) vztahem "být autorem", protože entita-subjekt "Jaroslav Durych" má tu vlastnost (základ), že je spisovatelem, který napsal dílo "Služebníci neužiteční".

Bibliografické univerzum Entity + jejich atributy + vzájemné vztahy mezi entitami = bibliografické univerzum

Objekty podle AACR2 1 Entity č. 1 – Bibliografický popis Knihy, brožury a jednolistové tisky Kartografické dokumenty Rukopisy Hudebniny Zvukové dokumenty Filmy a videozáznamy Grafické dokumenty Elektronické zdroje Trojrozměrné dokumenty Mikrodokumenty Pokračující zdroje Analytické záznamy

Objekty podle AACR2 II Entity č. 2 a 3 Volba selekčních údajů Personální záhlaví Geografická jména Korporativní záhlaví Unifikované názvy Odkazy