4. Šestistopým daktylem Cokoli zkoušel jsem napsat, pokaždé napsal jsem verš... Ovidius.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojď k Spasiteli 1. Pojď k Spasiteli, pojď ještě dnes, své srdce jemu v oběti nes. On všechny lidi zve do nebes, i tebe volá: Pojď! Ref.: Sláva, sláva,
Advertisements

„Báseň“ Zastav se v tichu….
Malí andělé.
5. Abrahám věří, že mu Hospodin splní slib - bude mít potomka.
Aktualizace Samuelovy zkušenosti pro náš život. Jak na sebe lidé mluví? Var 1.
Bůh je dobrý Pán, u něho svůj domov mám. On mě miluje, jako nikdo na světě. 1. Bez hranic je jeho láska, každý den ji potkávám. Hnedle.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Člověk náhle zemřel... Najednou uviděl, jak se k němu blíží Bůh - s kufrem v pravici. -Synu, přišel čas, musíme jít... Člověk se zeptal: - Proč tak.
1. Když všechno je ztracené a ty jsi sám, pros, Bůh tě slyší. Když bezradně stojíš a nevíš jak dál, pros, Bůh tě slyší. On je Pán, slyší.
Léta.... Léta... Duše jen rány přijímá srdce tichou bolest zná oči zkoušejí to tajit Samotu v sobě mám radost žádnou nevnímám slzy.
10 DŮVODŮ PROČ TĚ MILUJI!!!.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
I. Z mýtů zrozená 1. Počátky slovesného umění 2. Literatura starověkého Orientu 3. Literatura starověkého Řecka 4. Latinská římská literatura 5. Literární.
Johann Wolfgang Goethe
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
Ernst Mach jako filosof Těleso je komplexem počitků Hlavním principem je ekonomie myšlení.
Právo jako filozofický pojem
Východní náboženství Petr Machala.
Křídla života Umění jednat přináší praktické výhody při nejrůznějších skupinových procesech. Řídíte-li jednání, je vaší úlohou stanovit agendu, řídit diskusi.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
O lásce a přátelství v citátech
Vyznání.
Rousínov, Uvidíme velké věci! Rousínov,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Pracuj, jako by si nepotřeboval(a) žádné peníze...
Miluj tak, jako by tě ješte nikdy,
GOTICKÁ KULTURA 2. část.
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
1. Ó svatý Bože, slyš naše hlasy, | když k tobě lkáme za národ svůj. | Vrať jemu opět ty blahé časy, | kdy nad ním zářil obličej tvůj. | Ach, Pane drahý,
1. Raduj se, Bůh dnes přišel k nám, to bratře, sestro, slyš! Otevři dům, ať vstoupí Pán. A nebe, země, zvuč a nebe, země zvuč a nebe, země, Králi zvuč!
1. Slyš, Pán Ježíš tebe volá: | proč jen otálíš? | Často slyšels hlas ten tichý, | kdy se obrátíš? | Dlouho, dlouho odkládáš to, | nač tak čekáš jen? |
Náboženství - úvod Petr Machala.
MÁM PRO TEBE 10 RŮŽÍ.
CHVÁLÍM DEN, KDY JSI PŘIŠEL K NÁM, PORAZIL SMRT, ZACHRÁNIL JSI NÁS, V RADOSTI TEĎ ŽIJEM V TOBĚ DÁL. PRÁZDNÝ KŘÍŽ A PRÁZDNÝ HROB, ŽIVOT VĚČNÝ PRO NÁS BYL.
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
1. Svatý, svatý, svatý | Pán Bůh všemohoucí
1. Má víra k tobě zří, | Beránku na kříži, | tys Boží Syn
1. Moudrosti poklad z nebe | je Slovo Boží nám, | jímž k poznání nám sebe | podává Pán Bůh sám. | Však plné zjevení | je v Kristu Boží tváře | k našemu.
Řízek, salát, stromeček, a už je tu zvoneček
1. Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků, živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků. Nenarodí-li se kdo z vody a Ducha, nemůže vjíti.
Spisovatelé dětské literatury
Kdybych věděl, že je to naposledy, co Tě vidím spát, lépe bych Tě přikryl a prosil bych Boha, aby ochránil Tvou duši.
1. Tys láska sám, náš Pane! Co bez tvé milosti zde v srdci lidském plane, v tom není stálosti. Ty posvěť, co má býti pro věrnost příslibem, dej nám věrně.
Živý je Pán Ref.: Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků x
DOPIS PRO TEBE.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
Malí andělé.
„Báseň“ Zastav se v tichu….
O lásce a přátelství v citátech
DOPIS PRO TEBE.
VAŠE NÁBOŽENSTVÍ NENÍ DŮLEŽITÉ Překlad:
Malí andělé.
Kdybych věděl, že je to naposledy, co Tě vidím spát, lépe bych Tě přikryl a prosil bych Boha, aby ochránil Tvou duši.
MÁM PRO TEBE 10 RŮŽÍ.
Malí andělé.
JEDNOU ZA ROK PŘIJDOU VÁNOCE   .
O lásce a přátelství v citátech.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Základní filozofické otázky
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

4. Šestistopým daktylem Cokoli zkoušel jsem napsat, pokaždé napsal jsem verš... Ovidius

Báseň Tita Lucretia Cara O podstatě věcí složená v hexametrech byla nejúplnějším výkladem materialistické filozofie, kterou navázal Lucretius na učení Démokritovo. Epos odpovídá na otázky, jak vznikl svět, příroda a lidé, vysvětluje přírodní a společenské jevy, zabývá se zákonitostmi lidského vnímání a poznávání. Dokládá na příkladech, že svět je poznatelný a že záleží jen na lidské moudrosti a snaze k poznání se dopracovat. Zamítá proto osudovost v lidském životě a tím i strach z božských zásahů: Z ničeho nikdy se nestane zázrakem něco. Vždyť veškeré lidstvo i proto pojala bázeň, že na této zemi i na nebi nemálo věcí vidí a dějů, jichž příčiny na žádný způsob nemůže spatřit; i hledá v nich působnost bohů. Nicméně nic se nemůže obrátit v něco, to seznáš brzy a pak se ti otevrou oči i pro to hlavní: co může povstat a z čeho a jak se co děje, aniž se bozi s tím trudí. Démokritos

Bohu roven zdá se mi být ten šťastný, ba i bohy, možno-li, převyšovat, tobě tváří v tvář kdo se zas a zase dívá a slyší sladký smích tvůj zvonit. Mne nebohého smyslů všech to zbavuje: na tebe-li pohlédnu jen, Lesbie, hlasu nejsou mocna ústa má...