Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Advertisements

Obecná část finančního práva II
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Regulace.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Pojišťovnictví Charakteristika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_POJISTOVNICTVI_S.P.
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
NEDEPOZITNÍ FINANČNÍ INSTITUCE Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Česká národní banka Česká národní banka je podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance (pdf, 190 kB) zodpovědná za dohled nad finančním trhem v.
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Ochrana spotřebitele Ing. Jan Krajíček, Ph.D
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Co je riziko ? Z historie:
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Komerční pojišťovna.
Analýza pojistného trhu životního pojištění
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Ekonomické aspekty podnikání pojišťoven.
Bankovní systém, centrální banka
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Řízení pojišťoven.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojišťovací a zajišťovací činnost.
Zajištění - úvod 1. přednáška, Definice zajištění pojištění pojišťovny; nebo finančně ekonomická kategorie úzce spojená s pojištěním, z jehož.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
Kapitálová vybavenost pojišťoven - Solventnost
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
POJIŠŤOVNICKÉ PRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph. D
Pojišťovnictví Odvětví ekonomiky zaměřené na provozování pojistných produktů. Zahrnuje všechny instituce a subjekty, které mají oprávnění k podnikání v.
Regulace pojišťovnictví Stanovení určitých pravidel pro činnost subjektů působících v rámci odvětví pojišťovnictví Existence: -Regulace obecně -Specifický.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Pojistný trh Eva Ducháčková. Literatura: DUCHÁČKOVÁ, E. Pojištění a pojišťovnictví. 1. vyd. Praha: Ekopress, s.r.o, s. ISBN
1 Český pojistný trh a mezinárodní pojistný trh PF UK Praha Ing. Jaroslav Mesršmíd, CSc.
Předpoklady podnikání v pojišťovnictví JUDr. Ludvík Bohman.
Specifika pojišťovací služby abstraktní služba spojena s nahodilostí - není známo: –zda skutečnost nastane –subjekt, který bude událostí postižen –časový.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obecná část finančního práva III
Právo finančního trhu 19. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Obecné otázky pojišťovacího práva
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Komerční pojišťovna.
Právo finančního systému
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Ukazatele pojistného trhu
Dohled v pojišťovnictví pojištění úvěrových rizik
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Solventnost pojišťovny
PVZ115D Pojistněprávní vztahy
Veřejné pojišťovnické právo
Podmínky výkonu činnosti v pojišťovnictví a dohled ČNB Robert Šimek
Transkript prezentace:

Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek

Systém dohledu nad finančním trhem v České republice ČNB provádí dohled nad činností obchodních bank, družstevních záložen, obchodníky s CP, investičními společnostmi, investičními fondy, penzijními fondy, devizovými místy a pojišťovnami, pojišťovacími zprostředkovateli a samostatnými likvidátory pojistných událostí. ČNB vykonává dohled nad pojišťovnami, vede seznam pojišťoven a pojišťovacích zprostředkovatelů. ČNB určuje podmínky provozování pojišťovací a zajišťovací činnosti, dohledu a pravidla penzijního připojištění dle zákona č.277/2009 Sb. Podnikání pojišťovacích zprostředkovatelů a samostatných likvidátorů pojistných událostí upravuje zákon č.38/2004 Sb. /kategorizaci, charakteristiku, předpoklady, registr a dohled/

Pojišťovací činnost je uzavírání pojistných smluv, správa pojištění, poskytování plnění, nakládání s aktivy /finanční umístění/ ze zdrojů technických rezerv, smlouvy se zajišťovnami, předcházení vzniku škod. Solventnost pojišťovny - schopnost trvale zabezpečit vlastními zdroji úhradu závazků z pojišťovací činnosti. Základní kapitál pojišťovny dle její činnosti, životní pojištění 90. mil CZK, neživotní pojištění 60 – 200 mil. CZK. Solvency II – pravidla směřující ze změnám metodiky k posílení stability pojišťoven a omezení podstupovaných rizik. Harmonizace v EU, zavedení v roce Systém krytí rizik kapitálovými požadavky k základním rizikům, tržní úvěrové, pojistné a operační. Větší míra využití interních metod k řízení rizik než u obchodních bank.

Riziko /míru/ solventnosti převezme ukazatel: SCR – solvency capital requirement, kapitálový požadavek k riziku expozice /souhrnu/, ekonomický kapitál. MCR – minimal capital requirement, zahrnující kombinaci modelů řízení rizik vlastních /interních/ a obecných, regulatorní kapitál. Modely řízení rizik podle individuálních výpočtů kapitálových požadavků budou prověřovány a schvalovány institucí regulace a dohledu. Výpočty kapitálových požadavků metodou VaR /value and risks/. Důvody a součásti regulace a dohledu pojišťoven jsou obdobné jako u obchodních bank. Česká asociace pojišťoven /1994/ hájí zájmy pojišťoven vůči státu a EU. Navrhuje metodiku, řešení škod, zdanění, sjednocuje pravidla, informace pro veřejnost, etický kodex pojišťoven.