Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Testování statistických hypotéz
Advertisements

ZÁKLADY EKONOMETRIE 6. cvičení Autokorelace
Náhodné veličiny, náhodné chyby
Testování statistických hypotéz
Náhodné veličiny, náhodné chyby
Odhady parametrů základního souboru
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
4EK211 Základy ekonometrie Autokorelace Cvičení /
Lineární regresní analýza Úvod od problému
ZÁKLADY EKONOMETRIE 7. cvičení Heteroskedasticita
ZÁKLADY EKONOMETRIE 2. cvičení KLRM
P‑value ano, či ne? Roman Biskup
4EK416 Ekonometrie Úvod do předmětu – obecné informace
Úvod do regresní analýzy
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
Testování hypotéz přednáška.
Korelace a regrese síla (těsnost) závislosti dvou náhodných veličin: korelace symetrický vztah obou veličin neslouží k předpovědi způsob (tvar) závislosti.
Náhodná proměnná Rozdělení.
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Základy ekonometrie Cvičení září 2010.
Testování statistických hypotéz
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Základy ekonometrie Cvičení října 2010.
Základy ekonometrie Cvičení 3 4. října 2010.
Odhady parametrů základního souboru. A) GNR B) neznámé r. ZS (přesné parametry) : ,   VS (odhady parametrů): x, s x.
Statistická analýza únavových zkoušek
Testy významnosti Karel Mach. Princip (podstata): Potvrzení H O Vyvrácení H O →přijmutí H 1 (H A ) Ptáme se:  1.) Pochází zkoumaný výběr (jeho x, s 2.
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
Lineární regrese.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Lineární regresní analýza
Další spojitá rozdělení pravděpodobnosti
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Odhad metodou maximální věrohodnost
Princip maximální entropie
Pohled z ptačí perspektivy
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
MATEMATICKÁ STATISTIKA
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
Základy ekonometrie 4EK211
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
8. Kontingenční tabulky a χ2 test
Normální rozdělení a ověření normality dat
Jednoduchý lineární regresní model Tomáš Cahlík 2. týden
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Aplikovaná statistika 2. Veronika Svobodová
Základy testování hypotéz
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Testování hypotéz Otestujte,… Ověřte,… Prokažte,… že střední věk (tj.  ) …činí 40 let (= 40) …je alespoň 40 let (≥ 40)
Odhady odhady bodové a intervalové odhady
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Statistické testování – základní pojmy
Induktivní statistika
Induktivní statistika
Neparametrické testy parametrické a neparametrické testy
t-test Počítání t-testu t statistika Měření velikosti efektu
Induktivní statistika
TESTOVÁNÍ STATISTICKÝCH HYPOTÉZ
Odhady parametrů základního souboru
Induktivní statistika
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Úvod do induktivní statistiky
příklad: hody hrací kostkou
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Induktivní statistika
Základy statistiky.
Náhodné výběry a jejich zpracování
Testování hypotéz - pojmy
Transkript prezentace:

ZÁKLADY EKONOMETRIE 1. cvičení základní pojmy ze statistiky, ekonometrie

Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických dat pomocí ekonometrických metod a modelů…“

Něco málo ze statistiky... Pravděpodobnostní rozdělení Testování hypotéz

Příklad 1 – Rozdělení mezd v ČR Průměrná mzda v roce 2006 je 21 440. Téměř dvě třetiny lidí mají plat nižší než je průměrná mzda.

Normální rozdělení

Normální rozdělení

Normální rozdělení - rozptyl

Testování hypotéz Chceme znát hodnoty nějaké veličiny za celou populaci Můžeme zobecnit výběrový průměr a říci, že to je věrohodný odhad průměru celé populace?

Testování hypotéz Problematikou zobecnění informace z výběrového vzorku Vždy ověřujeme nějakou známou informaci, například to může být expertní odhad mzdy Tuto informaci poté konfrontujeme s výsledkem našeho výzkumu na výběrovém vzorku populace. Ve slovníku statistického testování hypotéz Původní informace - nulová hypotéza - H0, Testujme proti alternativní hypotéze - H1.

Příklad 2 Přejeme si testovat průměrnou výšku muže v ČR. Předpokládáme, že má výška normální rozdělení a že průměrná výška muže je 180cm. Provedli jsme výzkum u 20 mužů, jejich výška je uvedena v následující tabulce.

1) Spočítáme výběrové charakteristiky Výběrový průměr Výběrový rozptyl Výběrovou směrodatnou odchylku

2) Definujeme nulovou a alternativní hypotézu H0: μ = 180 (Průměr muže je 180 cm.) H1: μ ≠ 180 (Průměr muže je jiný než 180 cm.) Při testování shody průměrů můžeme použít t-statistiku

3) Definujeme obor přijetí a zamítnutí Najdeme v tabulkách t-hodnotu

4) Vyhodnocení testu Testovaná statistika patří do zóny přijetí H0, říkáme tedy: „Na 5% hladině významnosti se nám nepodařilo zamítnout nulovou hypotézu.“ Neprokázali jsme změnu průměrné výšky muže.

Chyby při testování hypotéz Skutečnost H0 platí H0 neplatí, platí H1 Rozhodnutí Nemůžeme zamítnout H0 Správné rozhodnutí Chyba II. druhu Zamítneme H0 Chyba I. druhu Chyba I. druhu („odsouzení nevinného“) Tato chyba nastává s pravděpodobností  Chyba II. druhu („neodsouzení viníka“) Tato chyba nastává s pravděpodobností β (pozor, nepleťte si s parametry modelu).

Hladina významnosti a p-hodnota (p-value) Hladinu významnosti α standardně volíme jako 1%, 5% nebo 10%. Čím nižší hladinu zvolíme, tím je test statisticky významnější. (Tím nižší je pravděpodobnost, že odsoudíme nevinného) Softwary provádí vyhodnocení testu a počítá p-value neboli p-hodnotu P-hodnota uvádí nejnižší hladinu významnosti, při které je možné zamítnout nulovou hypotézu.

Testování hypotéz p-value ≤ α … Zamítáme nulovou hypotézu. Výsledek je statisticky významný. (Laicky: Platí H1) p-value > α … Nepodařilo se nám zamítnout nulovou hypotézu. Výsledek není statisticky významný. (Laicky: Platí H0)

Něco málo z ekonometrie... KLASICKÝ LINEÁRNÍ REGRESNÍ MODEL

Klasický lineární regresní model (KLRM) Příklad: Určete, zda existuje závislost počtu léků, které člověk užívá, na věku. Předpokládáme, že závislost existuje a má lineární tvar: Protože závislost není úplná a neplatí vždy (např. někteří starší lidé neberou léky, jiní mladí jich zase berou hodně) proto do modelu zahrneme náhodný vliv (náhodnou složku u) Toto je model pro celou populaci, hovoříme tedy o ABSTRAKTNÍM MODELU

Klasický lineární regresní model (KLRM) Pro odhad potřebujeme nějaká data (většinou výběr) Toto je model pro konkrétní výběr, hovoříme tedy o KONKRÉTNÍM MODELU

Metoda nejmenších čtverců Jak najít přímku, tak aby co nejlépe popisovala závislost? Tj. byla co nejblíže všem bodům? Chceme minimalizovat součet čtverců odchylek (reziduí)

Příklad Podívejte se jak ovlivňuje náhodná složka odhady v konkrétním výběru. Víte, že v celé populaci existuje závislost: Generujte různé náhodné složky (v MS Excelu) a sledujte, jak se mění ODHADNUTÁ přímka. Excel: 1.cviceni_LRM_s_resenim.xlsx