Třídění podle chemického složení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Drahokamy Iva Strejčková 9.B..
Advertisements

ZLATO.
Zlato (Au) Latinský název: aurum Protonové číslo: 79
Opakování učiva o nerostech I. část
Drahokamy Označení pro vzácně se vyskytující nerosty
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
PŘÍRODOPIS - 9. ročník PRVKY.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Fyzikální vlastnosti nerostů
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Mineralogický systém Sulfidy (sirníky)
Sírany a fosforečnany.
PRVKY.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Oxidy Oxidy jsou sloučeniny prvků s kyslíkem v různém poměru.
Úvod do systému minerálů, prvky
OXIDY Ec.
Systematická mineralogie Sulfidy
Minerály Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů.
Drahokam je minerál nebo minerální odrůda
SULFIDY Ec.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
nejdůležitější minerály
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kvinta A Ondřej Swaczyna
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Mineralogický systém Prvky
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
CZ.1.07/1.1.10/
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Stříbro.
Systematická mineralogie Prvky 2
Vypracoval: Tomáš Kučera
Zlato a stříbro.
UHLÍK Mgr. Jitka Vojáčková.
Písemka - uhlík Skupina A VY_32_INOVACE_G3 - 07
Halogenidy Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Prvky nekovové Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Kateřina Hendrychová, 9.A
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Minerály Sulfidy.
Třídění nerostů - prvky kovové
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:NOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
Prvky vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Mineralogie.
SULFIDY. SULFID OLOVNATÝ ● Krystalická látka ● Ocelově šedá barva, intenzivní kovový lesk ● V přírodě se vyskytuje jako minerál GALENIT ● Základní surovina.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 - PŘ – RUDY 2- DRAHÉ KOVY Autor: Denisa Štelzigová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ZLATO Přírodní zlato je jen málokdy ryzí, většinou obsahuje příměs Ag (1 – 15 %) a jiných prvků. Odrůdy zlata s 20 – 50 % stříbra jsou označovány.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
VY_32_INOVACE_P9-001 MINERALOGIE 1 - PRVKY Název školy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Porovnej vlastnosti těchto nerostů podle tabulky v učebnici a pokus se zjistit, v čem spočívá rozdílnost jejich fyzikálních vlastností/ soustřeď se na.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu: CZ. 1
MINERALOGIE.
Třídění podle chemického složení
MINERÁLY SULFIDY.
Mineralogický systém Oxidy (kysličníky)
Transkript prezentace:

Třídění podle chemického složení NEROSTY Třídění podle chemického složení

A) PRVKY Kovy např. • zlato Au – plíškové, vzácně krychlové krystaly ( rýžování zlata na Otavě) • stříbro Ag – drátkové

Stříbrné drátky Plíšky zlata

ZLATO Přírodní zlato je jen málokdy ryzí, většinou obsahuje příměs Ag (1 – 15 %) a jiných prvků. Odrůdy zlata s 20 – 50 % stříbra jsou označovány elektrum. Krystalizuje v krychlové soustavě. Zlato se nejčastěji vyskytuje v podobě nepravidelných plíšků, tvoří keříčky a valounky (nuggety). Nejdokonaleji kujný a tažný kovový nerost. Zlato je chemicky netečné (tj. inertní, rozpouští se pouze v lučavce královské). tvrdost: 2,5 - 3 hustota ryzího zlata: 19,37 g . cm-3, s příměsemi se snižuje Zlato bývá vtroušeno do křemenných žil a vrostlé do pyritu na zlatonosných žilách. Druhotně bývá v říčních náplavech (rýžování). U nás jsou dřívější naleziště Jílové u Prahy, Nový Knín, Mokrsko, Příbram, řeka Otava, Kašperské Hory. Poslední těžba zlata u nás skončila kolem roku 1990 ve Zlatých Horách u Jeseníku. Ze světových ložisek je nejznámější Aljaška (Klondike, Bonanza), Sibiř, Ural (Berezovsk), Západní Austrálie (Calgoorlie), Brazílie (Belo Horizonte), USA (Appalačské pohoří, Kalifornie, Nevada, Colorado, Aljaška), Kanada, největší světová ložiska jsou v Jihoafrické republice. Význam Podklad měny, mincovnictví, klenotnictví, lékařství, technika (slitiny), mikroelektronika, chemické náčiní aj.

STŘÍBRO Stříbro je dokonale kujné, vynikající vodič tepla a elektřiny. bod tání: 916 °C tvrdost: 2,5 - 3 hustota: 10,1 - 11,1 g . cm-3 V ČR těžba v minulosti v dolech v Kutné Hoře, Příbrami, Jáchymově, Jihlavě. Světová naleziště stříbra jsou v Německu (Freiberg), Rusku (Ural, Sibiř), Mexiku, Peru, Bolívii, Chile, množství stříbra má USA (Hořejší jezero), Kanada, Francie. Význam Mincovnictví a klenotnictví, elektrotechnika, fotografie, optika, lékařství. Značná část stříbra se získává jako vedlejší produkt při zpracování olovnato-zinkových, zlatých a měděných rud, kde je vázáno na samostatné minerály nebo na galenit.

A) PRVKY 2. nekovy • síra S - žlutá, měkká (T=1-2,) u sopek • grafit C , měkký (T=1),otírá se o papír • diamant C, nejtvrdší nerost (T=10), vysoký lesk – drahý kámen (šperky), Jihoafrická republika

Síra

Grafit = tuha

Grafit (tuha) je nejrozšířenější přírodní modifikací uhlíku. Jeví výtečnou štěpnost. Barva černá až ocelově šedá, je neprůhledný. Vryp černý až šedočerný, u čistých odrůd silný kovový lesk. Lupínky jsou ohebné, lom rovný. Výborný vodič tepla a elektřiny. taví se při 2 800 °C bod varu: 4 250 °C chemicky velmi odolný typická anizotropní tvrdost: 1 - 1,5 hustota: 2,1 - 2,3 g . cm-3 Význam Používá se k výrobě žáruvzdorných tavicích kelímků, k nátěrům slévárenských forem, výrobě barviv, leštidel, gumy, mazadel, tužek, suchých baterií, elektrod, brzdových a spojkových obložení, slouží jako moderátor (pohlcovač neutronů) v jaderných reaktorech, atd.

diamant briliant Diamant

DIAMANT Diamant vzniká krystalizací uhlíku při vysokém tlaku (6,3 - 9,5 GPa) a teplotě (> 300 °C). V čistém stavu je diamant většinou bezbarvý, nebo slabě zbarvený: žlutavě, do červena, do zelena, do hněda, do šeda a do modra. Unikátní barvy jsou sytě modrá a sytě červená . Existují i černé diamanty . Vzdoruje všem kyselinám a tavidlům, je dobrý vodič tepla, špatný vodič elektřiny. Ve tmě třením fosforeskuje. Zahřátím ve vakuu na teplotu přes 1 000 °C mění se v grafit. Při nejvyšší známé tvrdosti v přírodě (tlakem a tahem vniká do všech hmot) je však naopak velmi křehký, nesnese úder (krystal lze zničit úderem kladiva). Význam Necelých 25 % je drahokamový materiál (diamantové šperky), převážná část se zužitkovává průmyslově (vrtání, řezání, broušení, leštění).

1. halogenidy B) SLOUČENINY sloučeniny halových prvků Cl, F, Br, I -průsvitné, bezbarvé nebo zbarvené, mají malou hustotu, slabý skelný lesk • halit = sůl kamenná NaCl – krychlové krystaly, většinou bezbarvý, lehký, měkký (T=2), rozpustný ve vodě • fluorit (kazivec) CaF2 – často zrnitý, zbarvený žlutě, zeleně, fialově, křehký, T=4, ve vodě obtížně rozpustný

Halit = sůl kamenná

Fluorit

2. sulfidy B) SLOUČENINY - sloučeniny se sírou, významné rudy • pyrit FeS2 – s. krychlová, „kočičí zlato“, černý vryp, ruda železa, T=6, rezavě zvětrává, časté rýhy na krystalech • galenit PbS – stříbrošedý těžký, měkký (T=2,5), s. krychlová – krystaly často se zaoblenými hranami a rohy, křehký, nejdůležitější ruda olova

Pyrit

Galenit

3. oxidy B) SLOUČENINY a)sloučeniny kyslíku a nekovovým prvkem • křemen SiO2 – s. šesterečná, tvrdý a odolný - obsažen v písku, neštěpný čirý - křišťál zbarvený: např. růženín (růžový), citrín (žlutý), záhněda (hnědý), ametyst (fialový), drahé kameny – tygří oko, sokolí oko, kočičí oko opál SiO2.nH2O – amorfní nerost s lasturnatým lomem, využití pro šperkařské účely (vodnatý křemen) achát – proužkovaný - střídání vodnatých a bezvodých vrstev s různým lomem

Křemen Křišťál – odrůda křemene

růženín citrín záhněda ametyst

Tygří oko Sokolí oko Kočičí oko

Opál Achát

B) SLOUČENINY 3. oxidy b) sloučeniny kyslíku s kovovým prvkem • hematit Fe2O3 - ruda železa, krystaly – šedočerné, zrnitý - rezavě zbarvený, vryp – červenohnědý, ruda železa • magnetit Fe3O4 – je magnetický, tmavý až černý s šedočerným vrypem, křehký, nejušlechtilejší železná ruda (až 71% Fe) • limonit Fe2O3 .n H2O- vzniká zvětráváním nerostů obsahujících železo, okrová až rezavá barva, ruda Fe • smolinec = směs oxidů uranu, ruda U (atomové elektrárny)

Hematit = krevel

Magnetit

Limonit = hnědel

Uraninit - smolinec