Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

+ Implementace MetaLib+ v NKČR Martin Ledínský, Univerzita Karlova v Praze.
Nový přístup k aplikacím Vema
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
Logo oborové brány Oborová brána MUS Václav Kapsa (NK ČR) České oborové brány – současný stav a výhled Národní technická knihovna,
ANL+ Karolína Košťálová Komise pro služby
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Mobilní aplikace TECH/NTK. -cílem poskytnout rychlý a jednoduchý mobilní přístup k základním službám pro typické zákazníky NTK -část aplikační a informační.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
Metalib a stahování záznamů Martin Vojnar
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Charakteristika a společné znaky oborových bran (OB) Mgr. Martin Ledínský Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK?
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
8. dubna 2013ISSS - Portál interních identit, Z. Motl1 Portál interních identit jako nadstavba identity managementu Mgr. Boleslav Bobčík, T-Systems Czech.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Knihovny a jejich služby (souborné katalogy) Bc. Radmila Kouřilová.
WWW – hypertextový informační systém
Využití JIB pro stahování záznamů Jan Pokorný
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Bibliografická a rešeršní činnost Jednotná informační brána.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
WEBOVÉ PORTÁLY KNIHOVEN z pohledu informačních zdrojů Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík.
JIB Jednotná informační brána Automatizace knihoven Praha, 25. září 2001 Bohdana Stoklasová Bohdan Šmilauer Martin Vojnar Jiří Pavlík.
Nokia Czech Republic, s.r.o. Igor Šmerda, program manager.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Využití Souborného katalogu knihovnami NPÚ v systému Tritius
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ TINLIB / T SERIES Akademie muzických umění června 2002.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Virtuální Středočeský kraj v databázích Středočeské vědecké knihovny v Kladně PhDr. Eva Wróblewská Ing. Eva Recmanová Středočeská vědecká knihovna v Kladně.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
Možnosti stahování záznamů z českých i zahraničních knihoven v rámci Jednotné informační brány Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Jednotná autentizace na univerzitě (LDAP) Petr Dadák
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Knihovna a její služby v 21. století
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Oborová informační brána Musica
Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Nástroje podpory uživatelů
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Integrace IS na datové vrstvě
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Ústřední knihovna FSS MU
Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova - Ústav výpočetní techniky
Jednotná informační brána jako studnice informací pro lékaře
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK

Situace

Knihovny převedly nebo úspěšně převádějí své sbírky do elektronické podoby. Převádějí:  sekundární informace = katalogy, kartotéky, bibliografie  samotné primární dokumenty či objekty = plné texty, obrazy Vznikají lokální elektronické zdroje.

Lokální elektronické zdroje vznikají v mnoha knihovnách. Každá knihovna ale mnohdy využívá různé programové prostředky.  zdrojů je velice mnoho  jsou prezentovány v nejrůznějších prostředích  používají nejrůznější dotazovací jazyky  zobrazují výsledky v nejrůznějších formátech  jsou přístupné na různých adresách a pod různými hesly

Díky rozvojovým programům typu VISK3 má dnes většina knihoven zajištěn přístup na internet. Většina velkých/speciálních knihoven má zajištěno pevné připojení. (= ty, které mohou nabídnout zajímavé zdroje) Tím je zajištěn základní předpoklad on-line spolupráce.

Co vznikne, když se velké množství odlišných zdrojů zapojí přes internet do síťové spolupráce? KOOPERATIVNÍ CHAOS

Řešení

Prostředky integrace

MetaLib  paralelní vyhledávání – funkce vhodná jako katalogový a bibliografický nástroj v jednotném prostředí např. virtuální katalog několika knihoven, soubor databází  doplněk k systémům, kde bibliografické záznamy obohacují jiné informace např. vyhledání literatury podle předmětu článku MetaLib lze využít přes 3 různá rozhraní: pomocí klienta WWW v prostředí MetaLibu – např. pomocí klienta Z39.50 – katalogizace, stahování záznamů pomocí vyhledávacích odkazů v jiném systému WWW (API)

WWW rozhraní WWW klient dotaz HTTP WWW MetaLib výsledky v HTML

WWW rozhraní

Z39.50 rozhraní Katalogizační klient s podporou Z39.50 dotaz Z39.50 Konvertor MARC záznam v požadovaném formátu Z39.50 MetaLib

Z39.50 rozhraní

API rozhraní WWW klient vyhledávací odkaz WWW MetaLib výsledky v HTML Libovolný IS dotaz HTTP HTML s odkazem

API rozhraní

MetaLib jako webová služba  produkt nemusí být pro menší instituci cenově dostupný  není výhodné opustit centrální model (tříštění, ohrožení standardizace)  poměrně vysoké nároky na hardware a jeho správu  poměrně vysoké nároky na personál pro správu systému Knihovnám střední velikosti se nevyplatí systémy kupovat a provozovat samostatně. Nejefektivnější způsob využití jsou WEBOVÉ SLUŽBY.

Příklad webové služby  provozujeme turistický průvodce  chceme doplnit o předpověď počasí Nevyplatí se nám koupit meteorologickou stanici a předpověď počasí připravovat vlastními prostředky (statisíce korun). Budeme využívat webové služby jiného subjektu, který se předpovědí počasí zabývá. Službu připojíme do našeho systému.

MetaLib jako webová služba  Služba běží na konkrétní adrese WWW - snadné začlenění  Služba zpřístupní informační zdroje knihovny na jednom místě v jednotném prostředí  Služba spolupracuje s autentikačním systémem knihovny (pokud má otevřené rozhraní, jako např. LDAP)  Služba vytvoří pracovní profily pro uživatele, kde si mohou uchovávat svoji práci  Služba generuje přehledné statistiky

MetaLib jako webová služba  CO JE K DISPOZICI: - předem připravené konfigurace zdrojů s jejich popisem - zdroje jsou začleněny do kvalitního systému třídění - jednotné a intuitivní rozhraní pro WWW - možnost nastavení vzhledu rozhraní podle požadavků  CO JE MOŽNO NASTAVOVAT - tvorba nabídky zdrojů z širokého seznamu (vybereme přesně to, co potřebujeme) - autentikace čtenářů přes stávající účty knihovny - definice vyhledávacích skupin

MetaLib serverIS knihovny 1. instance 2. instance 3. instance webová služba Centrální správceLokální správce

MetaLib jako integrátor zdrojů  V RÁMCI JIB: - kompletní nabídka nejdůležitějších zdrojů tříděných podle předmětových skupin Konspektu - univerzální použití z hlediska služeb  PERSPEKTIVNĚ JAKO WEBOVÁ SLUŽBA: - pouze zdroje, které instituce potřebuje + zdroje, které nejsou v JIB zahrnuty (regionální a místní význam) - vlastní autentikace a uživatelské prostředí - bezešvá integrace do informačního systému instituce - vlastní definice vyhledávacích skupin - finance ?

Děkuji za pozornost Kontakt: Jan Pokorný Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky Ovocný trh Praha 1