Stanislav POPELKA 2. Ročník GGI Olomouc 2006

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exogenní činitelé Činnost stojatých vod.
Advertisements

FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Činnost řek.
základy hydrogeologie
Georeliéf – exogenní síly II.
Ledovcové tvary.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ SÍLY
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek
Činnost vody.
© copyleft Jiří Trávník
GEOLOGICKÝ VÝVOJ ČESKA GEOMORFOLOGIE
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
PEDOSFÉRA – typy půd Mgr. Jana Nováková.
Macocha ZŠ Měšťanská 2012 Anežka Slabíková.
Exogenní geologické děje
Daniel Bobák Adam Hruška
Geologická mapa ČR na našem území 2 stavební jednotky:
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Dělení hornin Podle vzniku.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Krasové oblasti Název školy
Sopečné jevy.
Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský.
Pedosféra.
Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.
Usazené horniny.
SKALNÍ MĚSTA Tomáš Ondrejka Michal Kohout 2. Ročník GGI Olomouc 2006.
PEDOSFÉRA.
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
CHEMICKY USAZENÉ HORNINY
Anna SIKOROVÁ 2. ročník GGI Olomouc 2006
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem uhličitanu.
Kamenné moře Vznik kamenných moří závisí zejména na druhu horniny, sklonu svahu a geologických podmínkách. Kamenná moře vznikala zpravidla mrazovým zvětráváním.
Geologický vývoj Karpat
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název Exogenní pochody – krasové pochody Předmět, ročník
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_210_Činnost vody AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Zuzana ZAPLETALOVÁ GGI, 2.ročník Olomouc 2006
Iveta Navrátilová, Brno 2011 Zdroj:
Krasové jevy.
PODPOVRCHOVÁ VODA Vítek Urban prima.
Fluviální pochody Holubová, Hartová, Prokopová, Kučerová, Lázňovská, V5A.
Olomoucký kraj přírodní poměry
ČINNOST TEKOUCÍ VODY Vítek Urban prima listopad 2004.
Interpretace odborného textu referát k předmětu fluviální geomorfologie Jan Trávníček, Brno 2005 Reakce řek na pokles terénu v důsledku „evaporite solution“…
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
PŮSOBENÍ VODY VE VÁPENCÍCH Př_150_Geologie_Působení vody ve vápencích Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad hlubinných základů.
Kras povrchové i podzemní jevy vzniklé v rozpustných a propustných horninách (zejména vápencích, dolomitech, sádrovcích a solích – NaCl) Kras se člení.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření16.11.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
HORNINY USAZENÉ. HORNINY USAZENÉ Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami, vulkanickým sklem či kombinací.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Digitální učební materiál:
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Stanislav POPELKA 2. Ročník GGI Olomouc 2006 Závrty Stanislav POPELKA 2. Ročník GGI Olomouc 2006

Co je to závrt? Závrt je uzavřená sníženina v krasových horninách jako vápenec, dolomit, sádrovec nebo kamenná sůl Mívá kruhový, oválný, protáhlý nebo nepravidelný půdorys a nálevkovitý, válcovitý nebo miskovitý tvar Dosahují průměru od několika metrů do více než 1 km a hloubky od několika decimetrů do 300 m V ČR jsou nejčastěji 20-50 m široké a 5-15 m hluboké Pokud je dno vyplněno nepropustnými jílovitými zvětralinami, může zde vzniknout jezero.

Geneze Závrty jsou podle morfologie a způsobu vzniku rozděleny na několik typů: a) závrty disoluční - (též zvané korozní) vznikají rozpouštěním krasovějící horniny (nejčastěji vápence) vodou která je obohacena o uhličitan vápenatý a postupně proniká systémem puklin do podzemí. Takto ubývá na povrchu krasu horniny a vzniká deprese. Vznik deprese je tak způsoben procesy, působícími shora.

Geneze b) závrty řícené (též zvané zející) Vznikají propadnutím stropů podzemních prostor po jejich oslabení korozí a erozí, působící zevnitř jeskyně, tj. oproti předchozímu typu zdola. Tyto závrty vznikají náhle, vyznačují se převážně strmými skalnatými stěnami. Zvláštní formou zejících závrtů jsou cenoty, které jsou vyplněné vodou až do výšky hladin spodních vod. Mají svislé stěny a jsou známy z poloostrova Yucatán a Kuby

Vznik říceného závrtu je velmi náhlý a může způsobit mnoho škod

Vznik závrtu v centrální Floridě u města Pine Hills Vznik trval jen necelé 2 hodiny Závrt má průměr asi 45 m a je 18 metrů hluboký

Geneze c) závrty aluviální - (též náplavové) Vznikají v krasovém terénu, pokrytém nerozpustnými sedimenty (jako např. říčními štěrky apod.). Krasovění takto probíhá až pod pokryvnou vrstvou v krasové hornině. Sedimenty z povrchu jsou unášeny vodou do rozšiřujících se puklin v hornině do hloubky, takže ubývající materiál v sedimentární vrstvě tvoří depresi.

Geneze Sufózní závrty Ke krasovění karbonátové horniny dochází hlouběji pod nekrasovou horninou (např. pískovcem), která se do ní sesedne nebo propadne

Výskyt Jako nejvýznamnější povrchové krasové jevy se závrty nacházejí ve všech hlavních krasových oblastech, kde často tvoří závrtová pole s velkou hustotou tvarů. Četnost a rozměry závisí na geologické stavbě území, složení, zvrstvení, sklonu a rozpukání hornin. Důležitá je také úroveň hladiny podzemní vody, jejíž kolísání podporuje rozrušování horniny. Závrty bývají seřazeny v liniích odpovídajících průběhu puklin v hornině, na něž jsou geneticky vázány

Rozšíření Velmi bohatým územím na závrty je Slovenský kras, kde dosahují hustoty až 85 tvarů na km2 V ČR se vyskytují v Moravském krasu, ojediněle také v Českém krasu Závrty jsou přítomny ve všech krasových oblastech světa Ve státě Indiana je až 300 000 závrtů, tj. až 500 tvarů na km2 Velké množství závrtů je také na Floridě

Ukázky závrtů Codron Walley – West Newfoundland Závrt v Kansasu, foto z roku 1898 Závrt u obce Ostrov Codron Walley – West Newfoundland

Děkuji za pozornost