Lití do sádrových forem Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 Autor Bc. Magda Sudková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_TECHKE_0807 Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělávání Vzdělávací obor Design a tvorba keramiky Tematický okruh Technologie keramiky Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žáci 2. ročníku Anotace Příprava hmoty a lití do sádrových forem ( na střep, na jádro) Klíčová slova Lití – na střep, jádro, sádrové formy, licí břečka Datum 16.4. 2013 www.zlinskedumy.cz
Lití do sádrových forem Patří k jedné z průmyslových metod vytváření keramických výrobků. Objevuje se poprvé v druhé polovině 19. století v porcelánových provozech. Tento vytvářecí způsob využívá poznatků, že v sádrové formě licí břečka na stěně formy vlivem kapilárního odsávání odvodňuje a zahušťuje. Tím vzniká zahuštěná vrstva – střep budoucího výrobku. Tloušťka střepu narůstá úměrně s časem, po který necháme suspenzi ve formě.
Rozlišujeme dva hlavní způsoby lití: 1. Lití na střep duté výrobky se stejnou tloušťkou střepu 2. Lití na jádro tj. do sádrové formy s jádrem, možnost různé tloušťky stěn Rozlišujeme dva hlavní způsoby lití:
Příprava licí hmoty Příprava licí hmoty je základem, předpokladem kvalitního lití. Licí břečka má být dostatečně tekutá, aby snadno zatékala do všech záhybů sádrové formy. Zároveň má být dostatečně koncentrovaná, tzn. že obsah pevné fáze v suspenzi má být co největší. Má tedy obsahovat co nejmenší množství vody, aby se výrobek co nejméně smrštil a sádrová forma vydržela co nejvíce lití.
Nalévání břečky do formy Hmota se nalévá do formy pozvolna, abychom zamezili vzniku bublin. Při lití na střep síla střepu závisí na délce pobytu hmoty ve formě. Postupem času rychlost tvorby střepu klesá. Jestliže je střep síly 3 mm vznikne za 9 minut, vytvoří se střep 5 mm za 25 minut.
Lití na jádro: Lití na střep: Střep se tvoří rychleji než při lití na střep, protože narůstá z obou stran formy. Přebytečná hmota se z této formy nevylévá, pouze dolévá. Po dosažení potřebné tloušťky střepu se přebytečná břečka z formy vylévá. Po dostatečném zatuhnutí se forma rozebere a výrobek se vyjme. Ostrým nožíkem se odřízne nalévací nástavec. Když je výrobek téměř suchý, retušujeme spáry (ostrým nožíkem, kovovou špachtlí),
Přiřaď správné odpovědi k obrázkům a) b) možnost různé tloušťky stěn a duté výrobky se stejnou tloušťkou střepu b střep narůstá z obou stran formy b přebytečná hmota se z formy nevylévá, pouze dolévá b a po dosažení potřebné tloušťky střepu se přebytečná břečka z formy vylévá
DĚKUJI ZA POZORNOST