Tiskové služby v sítích Microsoft

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně o operačních systémech
Advertisements

Základy databázových systémů
Úvod do počítačových sítí.  =spojení dvou a více počítačů za účelem sdílení informací a nebo zdrojů Mgr. Jiří Nálevka
Microsoft Office OneNote
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
PC SÍTĚ I.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Správa počítačových sítí Nabízíme vám jak kompletní správu vašich informačních technologií, tak zajištění provozu pouze určité vámi určené části. Jedná.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ KONCEPCE SÍTÍ
Adresářová služba Active directory
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ PŘÍSTUPOVÁ PRÁVA
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-11.
Příkazový řádek CMD.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Serverové systémy Windows
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_14 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_5 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
T1: Základy práce s počítačem
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_12 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_14_16_ovládací panely.
Základy uživatelských a skupinových účtů
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Ovládací panely obecně.
Počítačové sítě Základní pojmy.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
Síť a MS Windows.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Uživatelské účty, Skupiny
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Informatika – Datové sítě
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Audit a řešení problémů v počítačové síti. Rozdělení údržby 1. Vzdálený dohled a monitoring celé sítě 2. Pravidelné prohlídky jedním přiděleným servisním.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Multifunkční tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/16 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
konfigurace tisku účetní pásky
Tiskárny a konfigurace tisku
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Internet - historie.
Živočichopis (taxonomie) sítí
TÉMA: Počítačové systémy
Operační systémy - úvod
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Počítačové sítě.
Kofigurace & napájení Windows
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Tiskové služby v sítích Microsoft

Základní pojmy Tiskárna = fyzické zařízení Logická tiskárna = softwarové rozhraní Relace tiskárna – logická tiskárna Relace logická tiskárna – několik fyzických tiskáren = fond tiskáren Tiskový server Server nebo počítač Komunikace s klientskými počítači Oprávnění tisku

Metody připojení tiskáren k tiskovým serverům Síťová tiskárna – konektor RJ-45 LPT COM USB IEEE 1394 (Firewire) Obecně síťová tiskárna Rychlejší Nemusí být v blízkosti serveru Snáze se vyhledávají Snižují zatížení procesoru tiskovým serverem

Pravidla pro pojmenování Musí být patrný typ tiskárny a její fyzické umístění v budově V sítích Microsoft jsou tiskárny vyhledávány podle jejich atributů a podle umístění Název tiskárny – při instalaci Název sdílené položky – název tiskárny pro použití v síti

Instalace Tiskový server Tiskárna Dostatečné diskové kapacity pro tiskovou frontu Uvážit polohu tiskového serveru vzhledem k topologii počítačové sítě a předpokládanému zatížení tiskovými úlohami Tiskárna Místní síťová

Zabezpečení Sítě peer-to-peer Síť s Active Directory Sdílení bez zabezpečení Zajištění heslem Síť s Active Directory Zabezpečení jako jakýkoliv jiný prostředek Vlastník = ten, kdo ji vytvořil Tisk Správa tiskáren Správa dokumentů

Zabezpečení Skupina Everyone Implicitně oprávnění k tisku Doporučuje se toto odebrat a přidat skupinu Users umožní Připojit se k tiskárně Tisknout dokumenty Pozastavit tisk Restartovat a vymazat vlastní dokumenty z tiskové fronty

Zabezpečení Creator/Owner Výchozí úroveň: správa dokumentů Oprávnění k tisku Změna nastavení všech dokumentů v tiskové frontě Pozastavení, restartování a vymazání libovolného uživatelského účtu v tiskové frontě

Zabezpečení Správa tiskáren Přiděluje se operátorům tisku, serverů a správcům Oprávnění tisku Oprávnění správy dokumentů Oprávnění správa tiskáren Nastavení sdílení tiskáren Úprava vlastností tiskáren Odebrání tiskárny Změna oprávnění k tiskárně Přebírání vlastnictví tiskárny

Doplňující nastavení Změna dostupnosti tiskárny – využívání v určité době Stanovení priorit pro skupiny Číslo 1 až 99 Nastaví se logická tiskárna pro skupinu a ostatním se odebere a přidá s jiným číslem Implicitní tiskárna Řadit dokumenty do fronty vs tisknout přímo Pozastavit neshodné dokumenty (např. formátu letter, když je k dispozici A4) Oddělovací stránka

Řešení potíží s tiskem Fyzické potíže Potíže tiskového serveru (ovladače, oprávnění) Síťové propojení (nesprávné protokoly, nastavení sítě, selhání hardware) Potíže u klienta (aplikace, ovladače, oprávnění)

Kontrola tiskárny Připojení Kontrola stavu diod (viz manuál)(zásek papíru, toner,……) Zkusit vytisknout zkušební stránku (přímo z tiskárny) Zkusit nakonfigurovat s jiným tiskovým serverem V případě síťové tiskárny vyzkoušek příkaz ping

Řešení problémů Tisk z klientského počítače K dispozici chybové hlášky Při nesprávném vytištění jsou pravděpodobné konflikty nainstalovaných ovladačů (klientský vs. tiskový server) Nemusí existovat spojení Vyzkoušet tisk z jiného počítače Vyzkoušet tisk pro jiného uživatele

Kontrola stavu tiskového serveru Na monitoru zobrazeny pozastavené dokumenty nebo chybové hlášky Kontrola dostatku místa na disku (tisková fronta tiskárny)