HTML 5 a CSS 3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
WWW stránky.
Referát č. 22 Tvorba webových stránek (Struktura webu, struktura HTML dokumentu, vytvoření webové stránky exportem z aplikačního programu, provázání.
Základní struktura, metainformace
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Programování HTML stránek
TNPW1 Cvičení
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
PHP – vkládání souborů a html 5
Tomáš Pijáček, PIJ006.  CSS – Cascading Style Sheets  Jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML, XML  Oddělení vzhledu.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Autor: David Provazník Téma: Školní stránky Třída: I2 Prezentace k internetovým stránkám.
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 3. PŘEDNÁŠKA. Obsah přednášky  CSS3  barvy  border-radius  box-shadow  text-shadow.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Centrování, Box model, Plovoucí fotogalerie Ing. Jiří Štěpánek.
Blokový model v CSS Obr. 1.
ZÁKLADY HTML – ODKAZY, SEZNAMY. - vodorovná čára atributy:  width – délka čáry – pixely nebo %  size - šířka ve smyslu tloušťky  align - zarovnání.
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
CSS – rámečky Mgr. Lenka Švancarová.
Přehled dalších vlastností
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Kaskádové styly - CSS.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
TNPW1 Cvičení
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM16.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  transformace  přechody.
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Autor: Jana Lískovcová Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa.
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 5.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Rozvržení HTML dokumentu
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Tvorba webových stránek
Tvorba webových stránek
SVG vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Transkript prezentace:

HTML 5 a CSS 3

Rozvržení stránky pomocí HTML 5

HTML 5 Deklarace typu dokumentu v HTML 5 Výběr znakové sady

CSS Hlavička stránky Seznam v části nav neobsahuje odrážky Vodorovné zarovnání

Ukázka stránky

na odkaz nebylo kliknuto Odkazy styl.css na odkaz nebylo kliknuto odkaz po kliknutí odkaz při přejetí myší

Třída kulaté styl.css index.html zápis pro starší prohlížeče Firefox Chrome přiřazení třídy k objektu header přiřazení třídy k objektu nav

Vlastnost box-sizing může mít tři hodnoty

Vlastnost box-sizing může mít hodnotu Všechny objekty mají border-box padding-box content-box Všechny objekty mají zadanou stejnou velikost

Text uspořádaný do sloupců styl.css .sloupce { column-count:3; //počet sloupců -moz-column-count:3; -webkit-column-count:3; column-gap:40px; //šířka mezery -moz-column-gap:40px; -webkit-column-gap:40px; } index.html - <p class="sloupce">

Zkosení objektu styl.css .zkoseni {transform:skew(-10deg); } index.html <aside class="zkoseni">

Rotace objektu styl.css .otaceni{transform:rotate(-10deg); } index.html <aside class="otaceni">

Rotace i zkosení styl.css .kombinace{transform:skew(-10deg)rotate (- 10deg);} index.html <aside class="kombinace">

Stín objektu styl.css aside{ box-shadow: 10px 5px 20px rgb(128,128,128);…}

Ovál a kružnice styl.css #oval {width: 250px; height: 150px; background: rgb(51,0,0); border-radius: 50%; } index.html <div id="oval"> </div> width: 150px; height: 150px;

Další tvary http://www.itnetwork.cz/tutorial-zakladni-tvary-v-css-3

Jednoduché tvary Do tvaru lze vložit obrázek – jako pozadí

Průhlednost Opacity zajistí poloprůhlednost objektu samotného i jeho dceřinných objektů styl.css .opacity {background: rgb(20%, 100%, 20%); -ms-filter:"progid:DXImageTransform.Microsoft. Alpha(Opacity=50)"; filter: alpha(opacity=50); opacity: .5; } index.html <p class="opacity">

Průhlednost RGBa je barva aplikovatelná na cokoliv bez vlivu na zbytek elementu styl.css .rgba {background: rgb(20%, 100%, 20%); background: rgba(20%, 100%, 20%, .5); index.html <p class="rgba">

Užitečné odkazy http://www.itnetwork.cz/cesky-html-5-manual http://www.itnetwork.cz/cesky-css-3-manual-rejstrik http://www.vzhurudolu.cz/prirucka/css3 http://jecas.cz/float http://www.itnetwork.cz/online-generatory-css-stylu-pro- moderni-webmastery