Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – odkazy (obsah, rejstřík) Typ:
Advertisements

Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Sloupcová sazba a oddíly
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Písmo.
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Zpracování a využití informací
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.15 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. PowerPoint - animace Typ: DUM - kombinovaný.
Základní typografická pravidla
Základní typografické zásady
Word – Zásady psaní textu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Topologie počítačových sítí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – matematické výrazy Typ: DUM.
Ukládání čísel v počítači 1
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Zásady pro zpracování počítačové prezentace
Textový procesor (MS Word)
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Databáze v tabulkovém kalkulátoru
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: Styly.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Vlastnosti stránky a tisk
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor-hromadná korespondence Typ: DUM.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Užití vektorového součinu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Barevné modely Název školy
Náboženství - opakování
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.4 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – záhlaví, zápatí Typ: DUM -
Elektronická pošta Název školy
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor - odstavec Typ: DUM - kombinovaný.
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Jak pracuje počítač Název školy
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Socioekonomická geografie - opakování
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Adobe Flash CS5.5 – seznámení s programem Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Převody mezi číselnými soustavami 1
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Jak učit tvorbu www stránek Navarová Adéla. Proč učit tvorbu www stránek? Prezentace na internetu (Výrobky, firmy, celebrity, kluby…)
Úvod do počítačových sítí
Portrét - anfas Název školy
Textový editor.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Březen.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
Kontingenční tabulky a grafy Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Test číselné soustavy Název školy
Jak učit tvorbu textových dokumentů
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Inf Barevné ladění dokumentů
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Úprava rozsáhlého dokumentu
Transkript prezentace:

Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů Označení DUM VY_32_INOVACE_16_1_13 Autor Ing. Miroslava Smržová Datum 20.11.2013 Vzdělávací oblast Informatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací obor Informatika Tematický okruh Zpracování a prezentace informací v textovém editoru Ročník 1. ročník gymnázia www.zlinskedumy.cz

Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů Používání písem řízení toku textu umístění nadpisů a obrázků na stránce

Používání písem základní texty – dlouhé odstavce v knihách používá se patkové písmo (patky „vedou“ oči čtenáře) kratší texty používají se moderní nepatková písma (např. Calibri) písma na LCD monitorech používají se moderní nepatková písma

Kombinování písem není vhodné kombinovat v jednom dokumentu mnoho druhů písem obvykle se v jednom dokumentu používají maximálně dva druhy písma (jeden druh na nadpisy, druhý na ostatní odstavce) při použití více druhů písma se vybírají hodně odlišná písma (např. nadpisy groteskem a odstavce antikvou, nebo naopak) často se knihy sázejí hladkou sazbou Pozn. hladká sazba – stejný druh písma, smíšená sazba – více druhů písma

Vyznačování v textu obvykle se vyznačuje kurzívou v učebnicích se můžete setkat s vyznačením tučně nikdy se nepoužívá podržení, prostrkávání, jiný druh písma

Řízení toku textu Kontrola osamocených řádků Svázat s následujícím Svázat řádky Vložit konec stránky před Bez dělení slov

Kontrola osamocených řádků osamocený řádek na konci stránky (vdova) nebo na začátku stránky (sirotek) je nepřípustný je nutné nastavit Kontrola osamocených řádků NE ANO

Svázat s následujícím nadpis musí být na stejné stránce jako odstavec je nutné nastavit Svázat s následujícím NE ANO

Svázat řádky u některých odstavců je nutné, aby vždy celý odstavec byl na jedné stránce (např. ohraničený odstavec) je nutné nastavit Svázat řádky NE ANO

Vložit konec stránky před pokud je žádoucí, aby nadpisy začínaly na nové stránce je nutné nastavit Vložit konec stránky před

Bez dělení slov v textu je vhodné nastavit dělení slov nadpisy se dělit nesmí – je nutné nastavit Bez dělení slov

Umístění nadpisů a obrázků na stránce První řádek dlouhého nadpisu musí být delší než druhý Nejdůležitější obrázky by měly být umístěny v tzv. zlatém řezu Pokud je na obrázku pohybující se předmět nebo někam hledící člověk, měl by pohyb (pohled) směřovat dovnitř knihy Obrázky by neměly být širší než zbytek textu Obrázky užší než blok textu zarovnáme na střed Vedle obrázku nesmí zůstat úzký proužek textu

Umístění nadpisů a obrázků na stránce Obrázky stejně široké jako blok textu nebo jen o málo užší zarovnáváme k hornímu okraji stránky, případně zarovnáme tak, aby nad obrázkem bylo méně textu než pod ním Úzké obrázky můžeme dát i tři vedle sebe na stránku, měly by být v horní části stránky U vázaných dokumentů se obrázky vkládají na vnější okraj Pokud je v textu více obrázků, měly by jejich okraje být v lince (lidské oko automaticky hledá souvislosti, objekty by tedy měly být vůči sobě zarovnány)

Samostatný úkol Spusťte si váš textový editor a otevřete si libovolný pomocný text. Dokažte, že umíte nastavit všechny v této prezentaci zmíněné odstavcové vlastnosti, které ovlivňují tok textu Pozorně si prohlédněte některou učebnici nebo knihu, kterou máte u sebe. Zjistěte, zda jsou dodrženy základní typografické zásady zmíněné v této prezentaci.

Zdroje Roubal, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: Praktická učebnice. 1. vydání. Brno: Computer Press, a. s., 2010. 112 s. ISBN 978-80-251-3227-2.