ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové 2.4.2007 Andrej.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Advertisements

Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Prosinec 2005 / Pavel Šimoník - STEM/MARK,
Milan Šmíd - Tisková konference UPC UPC European Television Survey české detaily Co ještě ukázal panevropský televizní průzkum UPC?
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
INSPIRE 1. monitorovací zpráva za Českou republiku Konference Enviro-i-forum, Zvolen, JITKA FAUGNEROVÁ 1. monitorovací zpráva za Českou republiku.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Hranice elektronické komunikace Prosinec.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě Ing. Markéta Arce.
Základní služby Internetu
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Internetová a neinternetová populace versus veřejná správa Konference.
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
geografie/věková pyramida ČR
© Radek Maca1 Vývoj SIPVZ. © Radek Maca2 Přehled UV o SIPVZ.
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Využitelné služby z Informačního systému katastru nemovitostí pro městské části ISSS, Hradec Králové, Rastislav Wartiak Ness Czech s.r.o.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrová šetření Výběrové šetření o využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
CO O FACEBOOKU (FB) NEVÍTE
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Co děláme, když nejsme na internetu 27. dubna 2010 Internet Advertising Conference.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO Seminář dne 18. a Tato prezentace byla vytvořena s finanční podporou Evropské komise. Názory v ní vyjádřené jsou.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihomoravs ký kraj.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihočeský kraj.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Pardubický kraj.
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
23 / 9 / 2010.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – Výstupy z Dotazníkového ŠETŘENÍ
Trendy k informační společnosti
Malé a střední podnikání
Jaká je návštěvnost Městských lesů Hradec Králové a čím je pro sociology zajímavá? Miroslav Joukl a Lucie Vítková, FF Univerzita Hradec Králové, Katedra.
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
průběžná zpráva z 2. etapy sběru dat
Prezentace výzkumu Zbiroh 2018
Věková struktura pedagogů středních škol V Jihočeském kraji
Co říká česká veřejnost?
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický úřad

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Stručný přehled prezentace Základní statistické informace o využívání internetu v ČR Informace o využívání internetu ve vztahu k veřejné správě Podrobné informace o zájmu jednotlivců o využívání specifických on-line služeb e-governmentu Mezinárodní srovnání

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o ICT v domácnostech a mezi jednotlivci Od roku 2003, realizováno jednou ročně (v roce 2006 ve 2.čtvrtletí) Výběrový soubor cca jednotlivců a domácností Metodologicky srovnatelné s modelovým šetřením Eurostatu (umožňuje srovnání s ostatními zeměmi EU) Sběr dat metodou osobního interview (CAPI) Sběr dat probíhá v každém okresu ČR Modulové šetření – celkem je v dotazníku 5 modulů (Vybavenost domácností k ICT, Použití PC, Použití internetu, Nákup přes internet + jeden podrobný modul týkající se specifické oblasti). Poslední modul se každý rok mění. V roce 2006 byl v šetření podrobný modul týkající se e-governmentu a využívání internetu k vyřizování na úřadech (v roce 2007 – „e-Skills“, r – „Advanced services“). Výsledky šetření byly převáženy na populaci Výsledky jsou reprezentativní na dospělou populaci ČR (16 a více let)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Podíl uživatelů internetu v populaci Definice – uživatel internetu je jednotlivec, který použil internet v posledních 3 měsících

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Podíl pravidelných uživatelů internetu v populaci - mezinárodní srovnání (r.2006) Zdroj: Eurostat 2006, Survey on ICT usage in households Průměr EU: 47% Čeští uživatelé internetu využívají internet především k vyhledávání informací a ke komunikaci prostřednictvím ů, ve srovnání s ostatními zeměmi EU výrazně méně využívají pokročilejší on-line služby.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání internetu ve vztahu k veřejné správě - jednotlivci Podíl uživatelů internetu*, kteří používají internet ve vztahu k veřejné správě, podle účelu použití (2006) * Podíl z uživatelů internetu Využíváním internetu ve vztahu k veřejné správě se myslí – hledání informací na www stránkách úřadů, kontakt s úředníky em, stažení formuláře z www stránek úřadů a on-line vyplnění formuláře přímo na www stránkách úřadů. Celkem 1,44 mil. jednotlivců, což představuje 17% celkové populace ČR ve věku 16 a více let Typický jednotlivec, který používá internet ve vztahu k veřejné správě, je ve věku 25 až 34 let, má středoškolské vzdělání s maturitou a je zaměstnán. Použití internetu ve vztahu k veřejné správě je jednou z mála činností, ve kterých nejmladší věková skupina zaostává za staršími věkovými skupinami.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Podíl jednotlivců, kteří využívají internet ve vztahu k veřejné správě – podíl z populace, mezinárodní srovnání (2006) % z populace Zdroj: Eurostat 2006, Survey on ICT usage in households

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Zájmem uživatelů internetu o specifické on-line služby e-governmentu 45% uživatelů internetu (celkem 1,6 mil. jednotlivců) má zájem o využívání internetu k vyřizování na úřadech. Počet jednotlivců se zájmem o uvedenou službuOn-line služby Zájem využívat on-line služby e-governmentu mají především jednotlivci ve věku let a jednotlivci s vysokoškolským vzděláním. Zájem mužů a žen je přibližně stejný. Větší zájem je ve městech, menší na venkově.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Důvody nezájmu uživatelů internetu o e-government 55% uživatelů internetu (celkem 1,9 mil. jednotlivců) nemá zájem o využívání internetu k vyřizování na úřadech. Podíl z uživatelů internetu, kteří nemají zájem o e-government 758 tis. uživatelů internetu 176 tis. 173 tis. 192 tis. 302 tis. 303 tis. Chybějící osobní kontakt nejméně vadí nejmladší věkové kategorii (16-24 let). Zejména nejmladší uživatelé nevědí, co mohou přes internet řešit. Využívání internetu k vyřizování na úřadech považují za náročné zejména jednotlivci se středoškolským vzděláním bez maturity. Okamžitá odpověď chybí nejvíce starším lidem (55-64 let) a jednotlivcům s vysokoškolským vzděláním.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Děkuji za pozornost