1 Dopad rozhodovací praxe ESD Důchodové pojištění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Důchodové pojištění a státy EU
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Mgr. Vít Holubec Oddělení koordinace sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení pracovníků v EU Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 07/05/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
práva sociálního zabezpečení EU (nařízení Rady (EHS) č. 1408/71
Systémy zabezpečení ve stáří
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Studijní obor: Sociální činnost
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Nemocenské pojištění Principy.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 5. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Důchody v EU pokračování MUP Praha
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Důchodové pojištění II.
Snížení základního kapitálu akciové společnosti – základní zásady
Nemocenského a důchodového pojištění v roce 2013 Ing.Antonín Vacík, ředitel OSSZ PM Zásadní změny, připravované zákony Lidé na prvním místě…
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Právo sociálního zabezpečení
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
1 Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Zákon o nemocenském pojištění doc. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Lidé na prvním místě … Sociální pojištění v Evropské unii Mgr. Milan Novotný metodik pracoviště ČSSZ Hradec Králové.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Správa sociálního zabezpečení
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Koordinace důchodových dávek
Právo sociálního zabezpečení
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Právo sociálního zabezpečení
Právo sociálního pojištění
Sociální zabezpečení v EU
DUM - Digitální Učební Materiál
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

1 Dopad rozhodovací praxe ESD Důchodové pojištění

2 Rozsah koordinace – Starobní důchody, – Pozůstalostní důchody, – Invalidní důchody, – Předdůchodové dávky

3 Metody koordinace Metoda dílčích důchodů – základní přístup – čl. 50: – Celkový důchod se skládá z určitého počtu důchodů, každý je založen na době pojištění získané v konkrétním ČS – Odlišnost od dávek v nemoci – integrační princip, podle něhož je poskytována jedna dávka podle jedné právní úpravy –důchodové dávky jsou dlouhodobé a bylo by nespravedlivé zatěžovat jeden stát

4 Metoda dílčích důchodů Základní pravidla – Všechny státy jsou povinny stanovit dávky podle svých předpisů – dílčí (poměrné důchody) Pokud oprávněná osoba nepožádá o odklad nebo Nejsou ještě splněny podmínky či už nejsou splněny podmínky – Nárok se uplatňuje u jednoho ČS – poslední ČS, jehož právní úprava se použije – kontaktní instituce Čl. 46 prováděcího nařízení Žadatel předkládá všechny podklady Kontaktní instituce (čl. 47 prováděcího nařízení) zašle žádost o důchod ostatním dotčeným institucím Ostatní instituce – Musí informovat kontaktní instituce o obdobích splněných podle jejich právní úpravy – Musí vypočítat svou poměrnou dávku Každá dotčená instituce zašle žadateli rozhodnutí, v němž specifikuje období a příjmy, které zahrnuje (čl. 48 prováděcího nařízení)

5 Zásada sčítání dob pojištění Čl. 6 nařízení U dlouhodobých dávek se uplatňuje pouze pro získání, udržení a překrytí nároku na dávku, ale ne pro výpočet dávky Sčítání dob pojištění pro výpočet dávky by vedlo k násobnému započtení jednotlivých dob Sčítání dob pojištění ve zvláštních případech – Specifické činnosti – lze započítávat pouze takové období v jiném ČS, která odpovídají spec.schématům případně spec. činnostem – Omezení principu sčítání dob pojištění Čl. 51 odst. 3 nařízení – Fiktivní pojištění – Pokud ČS vyžaduje existenci pojištění ke dni materializace sociální události (např. pro pozůstalostní důchod se vyžaduje, aby zemřelý byl ke dni smrti účasten pojištění), má se za to, že podmínka je splněna, pokud Žadatel byl dříve pojištěn podle daného schématu V okamžiku vzniku sociální události je pojištěn podle právní úpravy jiného ČS pro stejnou sociální ud á lost a má nárok na dávku podle tohoto zákonodárství

6 Výpočet důchodu – čl. 52 Každý ČS, na jehož území byl žadatel pojištěn – Vypočte tzv. nezávislý důchod – Posuzuje pouze období získaná na jeho území a nepřihlíží k dalším obdobím – Posuzuje žádost výlučně podle vlastní právní úpravy Každý ČS musí vypočítat poměrný důchod ve třech krocích – Teoretická výše důchodu – Poměrný důchod – Srovnání nezávislého důchodu a poměrného důchodu

7 Výpočet poměrného důchodu Teoretická výše důchodu – Odpovídá důchodu, který by byl získán, pokud by všechny doby pojištění byly získány na území ČS – Počet teoretických důchodů odpovídá počtu států, které jsou v koordinaci Poměrný důchod – Vypočítává každý stát, který je v koordinaci – Bere v úvahu poměr mezi dobou pojištění získanou podle jeho právní úpravy a celkovou dobou pojištění podle úprav všech ČS – Musí se řešit překrývání dob pojištění Srovnání nezávislého a poměrného důchodu (po odstranění překryvu), budou poskytovány ty důchody, které budou vyšší

8 Příklad F. V. získal celkovou dobu pojištění 40 let ve třech zemích – Stát X – doba pojištění 10 let – Stát Y – doba pojištění 20 let – Stát Z – doba pojištění 10 let Teoretická výše důchodu – Stát X pravidlo je 2% za každý rok pojištění, tedy 2% krát 40 roků, tj. 80 % – Stát Y pravidlo - výše důchodu je 1,75 % z posledního příjmu za každý rok pojištění, tedy 1,75 % krát 40 – Stát Z poskytuje důchod ve výše eur bez ohledu na dobu pojištění nebo pobytu, tedy eur Poměrný důchod – Stát X 10/40 z 80 % – Stát Y 20/40 z (1,75 % krát 40) – Stát Z 10/40 z eur

9 Předcházení souběhu – čl. 53 Souběh připadá v úvahu – Dávky stejného druhu – dávky vyplývají z vlastního pojištění žadatele (originální důchody) – Dávky různého druhu – ostatní dávky (souběh originálního a derivativního důchodu) Obecná pravidla – Kompetentní instituce přihlíží k dávkám nebo příjmům získaným v jiném ČS pouze tehdy, pokud do použitá právní úprava vyžaduje – Bere se v úvahu „hrubá“ dávka – Národní pravidla proti souběhu nesmí přihlížet k důchodům z dobrovolného pojištění nebo dobrovolného pokračujícího pojištění

10 Souběh originálních důchodů – čl. 54 Pravidla předcházení souběhu stanovená národními právními úpravami ČS nelze aplikovat na poměrné důchody Národní pravidla předcházení souběhu se použijí pouze na nezávislé důchody – Pokud jsou dávkou, jejíž výše nezávisí na době pojištění nebo bydliště nebo – Pokud jsou dávkou, jejíž výše je určena na základě započtené doby po vzniku sociální události a je v souběhu S dávkou stejného druhu S dávkou nezávislou na době pojištění nebo bydliště

11 Souběh dávek různého druhu – čl. 55 Krácení pro souběh probíhá vůči všem dávkám Dávka, s níž nesmí být důchody v souběhu, se rozdělí na části odpovídající počtu důchodů v souběhu a důchody se krátí (nezávislé důchody) Dávka, která nesmí být v souběhu, se rozděluje podle poměru důchodů v souběhu (poměrné důchody) Při souběhu nezávislého důchodu a poměrného důchodu se použijí obě metody na příslušnou skupinu důchodů

12 Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.