Kam vede a jaké cesty nabízí oborová brána MUS? Václav Kapsa (NK ČR) Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? Národní technická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
Logo oborové brány Oborová brána MUS Václav Kapsa (NK ČR) České oborové brány – současný stav a výhled Národní technická knihovna,
Z konference IAML v Neapoli: MUS, VifaMusik, Aruspix, Hofmeister … Václav Kapsa Výroční zasedání České národní skupiny IAML Praha,
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Volný čas a veřejná představení v antice Vyhledávání pramenů a sekundární literatury k zvolenému tématu.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Charakteristika a společné znaky oborových bran (OB) Mgr. Martin Ledínský Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK?
Seznamy digitálních knihoven
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Informační kulturní portál
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
ŠEDÁ LITERATURA Šedá literatura - z nejdůležitějších a nejstrategičtějších zdrojů vědeckých, technických a obchodních informací - „polopublikovaná literatura“
The International Studies Encyclopedia Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy: Lze zde hledat pouze časopisy jako celek, nikoliv.
JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
INFOMINE
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
METALIB a SFX Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, 29. března 2011 aneb jak vyhledávat skoro ve všech e-zdrojích současně.
Dana Sigmundová Závěrečné práce – část I. - Jak najít literaturu k danému tématu ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Oborová brána Musica (MUS) Nový nástroj (nejen) pro české muzikology Václav Kapsa Národní knihovna České republiky Výroční konference ČSHV Nové výsledky.
Seznamy digitálních knihoven
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Národní knihovna v Praze
Oborová informační brána Musica
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Jednotná informační brána
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Driver Bezplatný portál umožňující přístup k více než
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Jednotná informační brána (JIB)
Discovery služby a souborný katalog
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy, CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy,CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
Jednotná informační brána (JIB)
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy,CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
GetInfo
Národní knihovna v Praze
Národní knihovna v Praze
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy:
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Národní knihovna v Praze
Scirus Vyhledávání odborných informací
Transkript prezentace:

Kam vede a jaké cesty nabízí oborová brána MUS? Václav Kapsa (NK ČR) Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? Národní technická knihovna,

Kam vede brána MUS? hudba a hudební věda široce pojaté bohemikální zaměření  zdroje nepostradatelné pro domácí odbornou veřejnost okno do akademického světa  zpravodajství portálu MUS (konference, literatura)  stranou nechává oblast živého umění přístup k nejzákladnějším odborným informačním zdrojům  oborové bibliografie, katalogy knihoven, digitální knihovny

Google versus MUS In the mood… Nepřekonatelný záběr a výkon Nepřekonatelné vyhledávací algoritmy Jednoduché rozhraní, jediný vyhledávací řádek  Snaha dobře znát tazatele a „pomoci“ mu nalézt uspokojivou odpověď Muss es sein? Omezený výběr zdrojů Limitované možnosti vyhledávání Složitější rozhraní, nutnost volby zdrojů  Snaha aktivizovat tazatele, vést jej k uvažování o tom, co a jak právě dělá

Komu a k čemu je brána určena? badatelé a studenti hudebních oborů, hudební pedagogové, publicisté, interpreti, knihovníci… začátečníci i pokročilí snaha orientovat a zároveň nabízet komfortní a pohotový přístup ke zdrojům nejkomfortnější přístup k licencovaným zdrojům v tuto chvíli mají čtenáři NK ČR

Brána jako rozcestník

Brána jako vyhledávač

Propagace zdrojů

Děkuji za pozornost!