Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTrávení bílkovin Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhFyziologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 2. ročník AnotaceRozklad v žaludku a tenkém střevu Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaBílkovina, aminokyselina Datum
Trávení bílkovin Každý živočich přijímá živiny ve formě cukrů, tuků a bílkovin. Ze všech živin je jako stavební látka nejdůležitější bílkovina.
Působením enzymu PEPSIN je bílkovina rozkládána na albumózy a peptony. GASTER PEPSINOGEN PEPSIN
Enzym TRYPSIN rozloží albumózy a peptony na dipeptidy a tripeptidy. INTESTINUM TENUE TRYPSINOGEN TRYPSIN
Enzym EREPSIN rozloží dipeptidy a tripeptidy na aminokyseliny. INTESTINUM TENUE EREPSIN
Aminokyseliny se vstřebávají do krve, kde jsou transportovány do každé živé buňky.
ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINA Nepostradatená aminokyselina musí být přijata v potravě Při dlouhodobém nedostatku hrozí smrt Přežvýkavci tuto kategorii živin nemají
NEESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY Postradatelné aminokyseliny Nemusí být přijaty v potravě Tělo si je přetvoří z organické Kyseliny a dusíkatého zbytku V procesu REAMINACE
Nepostradatelné AMK pro lidi Histidin, Isoleucin, Leucin, Lysin Methionin, Cystein, Fenylalanin, Tyrosin Threonin, Tryptofan, Valin Limitující AMK pro prasata Lysin, Methionin, Threonin, Tryptofan
ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN ) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, ISBN Autor animace : ing. Zdeněk Pilka