Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Digitální učební materiál
Aminokyseliny.
START Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova, Ostrov.
Digitální učební materiál
Chemické reakce karboxylových kyselin
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
BÍLKOVINY (SLOŽENÍ) VY_32_INOVACE_3.3.CH3.07/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Nutný úvod do histologie
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Aminokyseliny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_173.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_172.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
BÍLKOVINY Proteiny.
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Dusíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 27
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
CHEMIE 9. ROČNÍK KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Digitální učební materiál
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_11 Tematická.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_116_Fenoly AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
A MINOKYSELINY, PEPTIDY, BÍLKOVINY – STRUKTURA, VLASTNOSTI Mgr. Jaroslav Najbert.
Chemické složení živých organismů
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
AMINOKYSELINY (AMK).
Lékařská chemie Aminokyseliny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Transkript prezentace:

Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký

Obsah Co jsou aminokyseliny Jaké mají funkce Vlastnosti Náboj Důkaz

Co je to aminokyselina? Molekula AMK obsahuje karboxylovou (-COOH) a aminovou(-NH2) funkční skupinu většinou alfa-L-aminokyseliny (kromě glycinu a prolinu) základní stavební složky všech bílkovin – 20 AMK Vyskytují se ve všech živých organismech

Funkce součástí proteinů a peptidů - enzymů i mnoha hormonů deriváty, biogenní aminy, sloužící jako neurotransmitery při nervovém přenosu (dopamin, noradrenalin)

sekvence aminokyselin v proteinech je kódována DNA posloupnost (sekvence) těchto aminokyselin určuje primární strukturu proteinu, spojení peptidickou vazbou sekvence aminokyselin v proteinech je kódována DNA Obecná struktura alfa-aminokyselin

Vlastnosti aminokyselin Reaktivita: nositelem reakcí je karboxylová a aminová skupina mohou tvořit soli probíhá esterifikace, acetylace odstranění karboxylové skupiny se nazývá dekarboxylace odstranění aminové skupiny pak deaminace transaminace - přesun aminové skupiny z jedné molekuly na druhou

odstranění karboxylové skupiny se nazývá dekarboxylace odstranění aminové skupiny pak deaminace transaminace - přesun aminové skupiny z jedné molekuly na druhou

Rozpustnost:. polárních rozpouštědlech (voda, etanolu), v Rozpustnost: polárních rozpouštědlech (voda, etanolu), v nepolárních rozpouštědlech jsou nerozpustné

Náboj Jsou to amfoterní látky: Kyselý charakter má –COOH skupina Zásaditý charakter má – NH2 skupina Při určité hodnotě pH dochází ke vzniku amfiontu -COO- -NH3+ R-COOH ↔ R-COO- + H+ R-NH3+ ↔ R-NH2 + H+

Důkaz ninhydrinem nebo fluorescaminem fluorescamin je citlivější - umožňuje odhalit i nanogramová množství aminokyselin

Rozkladem některých aminokyselin v odumřelých tělech organismů vznikají tzv. mrtvolné jedy Dělí se na aminokyseliny glykogenní, ketogenní a takové, které jsou glykogenní i ketogenní Glykogenní aminokyseliny mohou být přeměněny na glykogen do svalů Ketogenní pak na tuk

aminokyseliny jsou syntetizovány nebo přijímány s potravou

Seznam použitých zdrojů Wikimedia [online]. [cit. 2012-12-30]. Dostupné z: http://www.wikimedia.cz http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:3D_protein.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Aminoacid_ge neral_structure.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alpha-amino-acid-general- 2D-stereo.png http://pixabay.com/cs/deoxyribonukleov%C3%A9-kyseliny-grafika- 64274/ http://pixabay.com/cs/vlna-soust%C5%99edn%C3%A9-vlny-kruhy-voda- 64170/ http://pixabay.com/cs/va%C5%99en%C3%A9-hov%C4%9Bz%C3%AD-maso- hov%C4%9Bz%C3%AD-maso-maso-74374/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:S%C3%BDr_Niva.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mleko.jpg