Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký
Obsah Co jsou aminokyseliny Jaké mají funkce Vlastnosti Náboj Důkaz
Co je to aminokyselina? Molekula AMK obsahuje karboxylovou (-COOH) a aminovou(-NH2) funkční skupinu většinou alfa-L-aminokyseliny (kromě glycinu a prolinu) základní stavební složky všech bílkovin – 20 AMK Vyskytují se ve všech živých organismech
Funkce součástí proteinů a peptidů - enzymů i mnoha hormonů deriváty, biogenní aminy, sloužící jako neurotransmitery při nervovém přenosu (dopamin, noradrenalin)
sekvence aminokyselin v proteinech je kódována DNA posloupnost (sekvence) těchto aminokyselin určuje primární strukturu proteinu, spojení peptidickou vazbou sekvence aminokyselin v proteinech je kódována DNA Obecná struktura alfa-aminokyselin
Vlastnosti aminokyselin Reaktivita: nositelem reakcí je karboxylová a aminová skupina mohou tvořit soli probíhá esterifikace, acetylace odstranění karboxylové skupiny se nazývá dekarboxylace odstranění aminové skupiny pak deaminace transaminace - přesun aminové skupiny z jedné molekuly na druhou
odstranění karboxylové skupiny se nazývá dekarboxylace odstranění aminové skupiny pak deaminace transaminace - přesun aminové skupiny z jedné molekuly na druhou
Rozpustnost:. polárních rozpouštědlech (voda, etanolu), v Rozpustnost: polárních rozpouštědlech (voda, etanolu), v nepolárních rozpouštědlech jsou nerozpustné
Náboj Jsou to amfoterní látky: Kyselý charakter má –COOH skupina Zásaditý charakter má – NH2 skupina Při určité hodnotě pH dochází ke vzniku amfiontu -COO- -NH3+ R-COOH ↔ R-COO- + H+ R-NH3+ ↔ R-NH2 + H+
Důkaz ninhydrinem nebo fluorescaminem fluorescamin je citlivější - umožňuje odhalit i nanogramová množství aminokyselin
Rozkladem některých aminokyselin v odumřelých tělech organismů vznikají tzv. mrtvolné jedy Dělí se na aminokyseliny glykogenní, ketogenní a takové, které jsou glykogenní i ketogenní Glykogenní aminokyseliny mohou být přeměněny na glykogen do svalů Ketogenní pak na tuk
aminokyseliny jsou syntetizovány nebo přijímány s potravou
Seznam použitých zdrojů Wikimedia [online]. [cit. 2012-12-30]. Dostupné z: http://www.wikimedia.cz http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:3D_protein.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Aminoacid_ge neral_structure.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alpha-amino-acid-general- 2D-stereo.png http://pixabay.com/cs/deoxyribonukleov%C3%A9-kyseliny-grafika- 64274/ http://pixabay.com/cs/vlna-soust%C5%99edn%C3%A9-vlny-kruhy-voda- 64170/ http://pixabay.com/cs/va%C5%99en%C3%A9-hov%C4%9Bz%C3%AD-maso- hov%C4%9Bz%C3%AD-maso-maso-74374/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:S%C3%BDr_Niva.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mleko.jpg