Antoine de Saint-Exupéry (1900 – 1944)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Antoine de Saint-Exupéry MALÝ PRINC
Advertisements

Rozhovor s Bohem.
VÍTAJÍ VÁS VESMÍRNÍ LIDÉ
Technika,tak jak ji vidím já…
Bůh je dobrý Pán, u něho svůj domov mám. On mě miluje, jako nikdo na světě. 1. Bez hranic je jeho láska, každý den ji potkávám. Hnedle.
Český jazyk ( sloh) - 8. ročník
Citáty O LÁSCE.
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Rabíndranáth Thákur životopis,
... aneb význam prachu v domácnosti. Dámy!!! Pamatujte.... vrstva prachu na nábytku chrání dřevo, které je pod ní. 'Dům se stává domovem až když můžete.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět : Český jazyk a literatura Ročník : 9. ročník Anotace : Antoine de Saint-Exupéry životopis.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Identifikátor materiálu:
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1960_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
Stručná anotace : Prezentace slouží k výkladu a procvičení učiva tématu Západ USA tématu Západ USA Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace.
Identifikátor materiálu: EU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Antoine de Saint-Exupéry
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
VY_III/2_INOVACE_83_Jiří Žáček
ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY
Spisovatelé dětské literatury
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Jak ovlivňuje můj život současná technika. Televize V dnešní době je zcela pravděpodobné, že 2 % ze 3 % lidí mají doma televizi. Já si myslím, že televize.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Přátelství v literatuře
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Pohádka
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Citáty z knihy Malý princ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Alexandr Solženicyn životopis,
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Antoine de Saint-Exupéry Řekl: „pouhý rozum bez přispění srdce je bezcenný“ a taky: „ říše člověka je v jeho nitru“ Řekni své postřehy, souvislosti-jak.
Anotace Materiál je určen pro žáky 4. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a dílo francouzského spisovatele.
. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Světová.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. N IKOLA G RBAVČICOVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.05_A NTOINE DE S AINT -E XUPÉRY N ÁZEV.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Jan Neruda - dílo.
Malý princ (referát – český jazyk)
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Rozhovor s NÍM.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
VÍTAJÍ VÁS VESMÍRNÍ LIDÉ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Rozhovor s Bohem.
Rozhovor s NÍM.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Rozhovor s NÍM.
Rozhovor s NÍM.
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Zdálo se mi, že jsem měl rozhovor s Bohem ...
Jak začínají hádky ? středa, 2. ledna :27
Transkript prezentace:

Antoine de Saint-Exupéry (1900 – 1944) život ukázky z díla

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA prozaik a publicista letec na dálkových tratích a válečný pilot patrně sestřelen německým letadlem za 2. sv. v. ZAJÍMAVOST: našli ho před pár lety asi 1 km od pobřeží Marseille – rybář vylovil jeho medailon

LETEC a SPISOVATEL

CHARAKTER TVORBY Představitel humanistické literatury: filozofické úvahy v díle oslava humanistických hodnot: přátelství, solidarity, služby druhým … - píše eseje

DÍLO „letecké romány“: = prózy na pomezí reportáže a dokumentu, Kurýr na jih (1930) Noční let (1931) Země lidí (1939) Válečný pilot (1942) = prózy na pomezí reportáže a dokumentu, vycházejí z osobních zážitků, často líčí skutečné nebezpečné situace. Důležité jsou jeho úvahy o smyslu života.

MALÝ PRINC (1943) Filozofická pohádka s autorovými vlastními ilustracemi Konfrontace dětského a dospělého pohledu na svět = věnováno Léonu Werthovi, když byl malým chlapcem

OBSAH Pilot (autor,vypravěč) ztroskotá na poušti (na Sahaře), snaží se opravit své letadlo a setkává se s malým princem z daleké planetky Malý princ už navštívil 6 planetek s různými typy lidí - král, domýšlivec, pijan, byznysmen, badatel-zeměpisec a lampář - a teď Zemi V jejich rozhovorech jsou nastoleny otázky morálky, dobra, zla, lásky

OBSAH - podrobnosti Malý princ žije na planetce B 612 o velikosti domu. Tráví svůj den péčí o ni, vytrhává baobaby, které tam neustále zakořeňují a které by jinak proměnily planetku v prach. Malý princ si zamiluje růži a stará se o ni. Na planetce jsou také tři sopky (dvě činné a jedna vyhaslá). Malý princ opouští svůj domov, aby viděl vesmír, při své cestě navštíví šest dalších planetek, každá obývaná jiným dospělým.

Malý princ – CITÁTY: Malý princ „Všichni dospělí byli dětmi, ale málokdo si na to pamatuje." Věnování Léonu Werthovi, když byl malým chlapcem „Dospělý si potrpí na číslice. Když jim vypravujete o novém příteli, nikdy se vás nezeptají na věci podstatné. Nikdy vám neřeknou: „Jaký má hlas? Které jsou jeho oblíbené hry?“ Místo toho se zeptají: „Jak je starý? Kolik má bratrů? Kolik váží? Kolik vydělává jeho otec?“ Teprve potom myslí, že ho znají. Kapitola IV

Citáty z Malého prince „Květiny nesmíte nikdy poslouchat. Musíme se na ně dívat a vdechovat jejich vůni. Moje květina naplňovala vůní celou planetu, ale nedovedl jsem se z toho těšit.“ Kapitola VIII „ Musím přeci snést dvě nebo tři housenky, když chci poznat motýly.“... Kapitola IX

Úkoly k ukázce: 1. Jak by si představoval povolání zeměpisce malý princ? 2. Jak pojal své povolání sám zeměpisec? 3. Čím byl malý princ zklamán?

UKÁZKA: „Jsem zeměpisec,“ odpověděl starý pán. „Co to je zeměpisec?“ „To je vědec, který ví, kde jsou moře, veletoky, města, hory a pouště.“ „Opravdu moc zajímavé,“ řekl malý princ. „Konečně opravdové zaměstnání!“ A rozhlédl se kolem sebe po zeměpiscově planetě. Ještě nikdy jsem neviděl tak vznešenou planetu.

„Vaše planeta je moc hezká. Jsou tu oceány?“ „To nemohu vědět,“ řekl zeměpisec. „Ach!“ (Malý princ byl zklamán.) „A hory?“ „To nemohu vědět,“ odpověděl zeměpisec. „A města a řeky a pouště?“ „To také nemohu vědět,“ řekl zeměpisec. „Vždyť jste zeměpisec!“ „Ovšem,“ řekl zeměpisec, „ale nejsem badatel. A nemám žádné badatele. Zeměpisec nikdy nepočítá města, řeky, hory, moře, oceány a pouště. Zeměpisec je příliš důležitý, než aby se mohl toulat…“

CITADELA (1948) /pevnost - vydáno posmrtně Filozofický esej – myšlenkové shrnutí díla, téměř básnická meditace o smyslu života a lidském údělu Úvahy o lásce, přátelství, životě… CITÁTY: „Sny tě nemohou uspokojit z toho prostého důvodu, že nekladou odpor.“ Kapitola XXII Skutečná láska začíná tam, kde oplátkou nic nečekáš.“ Kapitola XLII

Zdroje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Antoine_de_Saint-Exup%C3%A9ry.jpg (10. 5. 2011) http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.britannica.com/blogs/wp-content/uploads/2009/07/28258-004-18977a3a.jpg (10. 5. 2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%AD%D0%BA%D1%81.jpg?uselang=cs http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://vandasek.txt.cz/obrazky/princ1.jpg (10. 5. 2011)