METABOLISMUS BÍLKOVIN II Anabolismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
6. Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny jsou spolu s proteiny základní a nezbytnou složkou živé hmoty. Hlavní jejich funkce je uchování genetické informace.
Advertisements

Molekulární základy dědičnosti
Transkripce, translace, exony, introny
Báze Struktura NK DNA RNA konec.
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
PROTEOSYNTÉZA A BIODEGRADACE
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
VY_32_INOVACE_05_PVP_257_Hol
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Transkripce (první krok genové exprese)
Transkripce (první krok genové exprese)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Transkripce a translace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Biologie buňky chemické složení.
Proteosyntéza RNDr. Naďa Kosová.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Buněčný metabolismus.
Struktura, vlastnosti a typy nukleových kyselin
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Nukleové kyseliny NA = nucleic acid Reprodukce organismů
Molekulární genetika DNA a RNA.
Genetický kód Jakmile vznikne funkční mRNA, informace v ní obsažená může být ihned použita pro syntézu proteinu. Pravidla, kterými se řídí prostřednictvím.
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny (NA) jsou makromolekulární látky a spolu s bílkovinami tvoří nejdůležitější látky v živé hmotě. Funkce: V molekulách.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_11 Tematická.
Molekulární základy dědičnosti
Pro charakteristiku plazmidu platí: je kruhová DNA
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
Didaktické testy z biochemie 6
Od DNA k proteinu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_239.
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
EXPRESE GENETICKÉ INFORMACE Transkripce
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Úvod do studia biologie
Nukleové kyseliny Opakování
Transkripce a translace
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
Úvod do studia biologie
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nukleové kyseliny II. - RNA, proteosyntéza Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/16 Šablona: III/2.
GENETIKA. CO JE TO GENETIKA? VĚDA O DĚDIČNOSTI CO JE TO GENETIKA? VĚDA O DĚDIČNOSTI A PROMĚNLIVOSTI ŽIVÝCH ORGANISMŮ.
1. 1.Molekulární podstata dědičnosti. Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_06C_19_Proteosyntéza.
Metabolismus bílkovin biosyntéza
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
GENETIKA dědičnost x proměnlivost.
Metabolické děje II. – proteosyntéza
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Genetický kód – translace
Nukleové kyseliny obecný přehled.
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
Expresia génu (Biológia - 3.ročník)
Molekulární základ dědičnosti
Molekulární základy genetiky
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
Genetický kód Jakmile vznikne funkční mRNA, informace v ní obsažená může být ihned použita pro syntézu proteinu. Pravidla, kterými se řídí prostřednictvím.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Transkript prezentace:

METABOLISMUS BÍLKOVIN II Anabolismus RNDr. Jitka Šedivá

Proteosyntéza SYNTÉZA BÍLKOVIN Významný děj v buňkách Bílkoviny se syntetizují z aminokyselin Pořadí AK je zakódováno v pořadí nukleotidů v DNA transkripce translace DNA → mRNA → protein

Nukleové kyseliny DNA – dvoušroubovice – součástí jádra buňky mRNA – mediátorová (messenger = posel) – je lineární, přenos informace rRNA – ribozomová – součást ribozomů tRNA – transferová (transfer = přenos) – přenáší AK na místo syntézy – tvar jetelového listu

t-RNA

Transkripce Přepis genetické informace z pořadí nukleotidů v DNA do pořadí nukleotidů v mRNA Probíhá na principu komplementarity A = U C ≡ G Děj probíhá v jádře DNA se rozplétá, přepis z – vlákna DNA RNA-polymeráza = katalyzátor syntézy

Transkripce - schéma

Translace Překlad genetické informace z pořadí nukleotidů v mRNA do pořadí AK v bílkovinném řetězci Děj probíhá v ribozomech Spojení antikodonu tRNA s kodonem na mRNA

Stavba ribozomu http://old.mendelu.cz/%7Eagro/af/genetika/vsg2/expres4/translace.htm

Před translací Aktivace aminokyseliny Reakce aktivní AK s tRNA (specifita) tRNA přenáší AK na ribozomy Má triplet bazí - antikodon (CAU – valin)

Translace Zahájení - iniciační kodon AUG Translace, elongace Vznik peptidických vazeb Odpojení tRNA Ukončení - stoptriplet UAG Za 1 minutu se spojí 1000 AK

Genetický kód http://old.mendelu.cz/%7Eagro/af/genetika/vsg2/expres4/genkod.htm

Translace – schéma I

Translace – schéma II

Lokalizace proteosyntézy Jádro Syntéza pre-mRNA Syntéza mRNA Jaderné póry Cytoplazma Ribozomy Bílkovina Aktivní bílkovina http://bunka-2.navajo.cz/

Opakování Charakterizujte nukleové kyseliny. Vysvětlete proces transkripce. Co je komplementarita bazí? Vysvětlete proces translace. Jakou vazbou se váže AK s tRNA? Jak se pozná začátek a konec genu? Co je kodon a antikodon? Co znamená 3´-konec a 5´-konec?