Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Umělá vlákna = syntetická
Advertisements

VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Makromolekulární, organické látky
Start CHEMIE 9.ročník Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova, Ostrov
VY_52_INOVACE_ZBO2_3664HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Plasty a syntetická vlákna
Termoplasty, termosety
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plasty („umělé hmoty“)
Poznámka: Text, jenž se nachází u každého snímku v poznámkách, by měl být při prezentaci zmíněn ústně.
VY_52_INOVACE_ZBO2_3764HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemie anorganická a organická Makromolekulární látky, plasty
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_CHK4_4860 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
MOČOVINO-FORMALDEHYDOVÉ PRYSKYŘICE
VY_32_INOVACE_CHK4_5760ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
fenolformaldehydové pryskyřice
CZ.1.07/1.1.10/
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_CHK4_5860 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Polyestery Martin Pazdera 5.C.
ZÁKLADY MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_116_Fenoly AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
VY_32_INOVACE_CHK4_4760 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plast Plast Plast.
VY_32_INOVACE_CHK4_4860 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Polyadice Střední odborná škola Otrokovice
VY_32_INOVACE_CHK4_5660 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_VLAKNA_PREZENTACE_03 Název školy Střední.
Makromolekulární látky uměle vyrobené Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
Plasty Vypracovala: J. Chrenková.
VY_32_INOVACE_19_19_Plasty. Plasty Anotace: Prezentace může sloužit jako rozšiřující učivo k tématu Chemie ve službách člověka - ekologie Autor: Mgr.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
= syntetické materiály
Chemie makromolekulárních látek
Polymery a plasty v praxi FENOLFORMALDEHYDOVÉ PRYSKYŘICE
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Makromolekulární látky uměle vyrobené
Plasty 3. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130315
Polykondenzace 20. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130309
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Polyadice 2. ledna 2014 VY_32_INOVACE_130310
Plasty vyráběné polyadicí a polykondenzací
Chemie makromolekulárních látek
Tomáš Görner učitelství chemie a biologie UK v Praze, PřF , KUDCH 2007
Transkript prezentace:

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_CHK4_5560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: březen 2013 Autor: PaedDr. Bohumíra Šalonková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Chemie kolem nás Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Polykondenzační plasty a vlákna – učební materiál s úkoly Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku a internetu Čas: 20 minut

Plasty a vlákna vyráběné polykondenzací Polykondenzace: výchozí látky jsou obvykle dvě a při reakci vzniká kromě makromolekulární látky jednoduchý vedlejší produkt např. H2O, NH3 n A + n B --(- A-B-)-- + n C n

Fenoplasty – fenolformaldehydové plyskyřice 1 Výroba: Polykondenzací fenolu s formaldehydem Vlastnosti: nejdéle známé plasty, vyrábějí se v tmavších odstínech, protože se v důsledku oxidace fenolu zbarvují hnědě V kyselém prostředí vznikají NOVOLAKY V zásaditém prostředí vzniká REZIT- obchodní název BAKELIT Užití: NOVOLAKY - lepidla, nátěrové hmoty REZIT -elektrotech. materiál Napiš vzorec monomerů:

Aminoplasty-močovinoformaldehydové plyskyřice Výroba: polykondenzací močoviny s formaldehydem Vlastnosti: tento plast se dá libovolně barvit, je plastičtější než fenoplast Užití: Kuchyňské nádobí, nátěrové hmoty, elektrotechnický materiál, obklady-umakart, Napiš vzorec monomerů: 2

Epoxidové plyskyřice Výroba : vyrábějí se polykondenzací vícesytných fenolů s látkami s epoxidovou skupinou CH2 – CH - O Užití: výroba epoxidových lepidel a laků 6

Syntetická vlákna Vyrábějí se uměle(synteticky) a nahrazují přírodní vlákna + nemačkavé, odolné vůči molům, levné, pružné, rychle schnoucí - nedostatečná propustnost vody (potu) i vzduchu třením se nabíjejí, hořlavé

Polyamidová vlákna PAD 3 Výroba: polykondenzací diamínů s dikarboxylovými kyselinami nebo polymerací laktamů – cyklické amidy ( např. silon se připravuje polymerací kaprolaktamu) obsahuji vazbu -CO-NH- Reakcí hexan-1,6-diaminu s kyselinou adipovou vzniká syntetické vlákno, známé jako Nylon 66 Obchodní názvy: Silon, Nylon,Chemlon, Dederon Použití : výroba prádla, oděvů, punčoch, záclon, koberců, vlasců, hadic, ozubených kol, brýlových obrouček, hřebenů atd.

Polyesterová vlákna PES 4 Výroba: Polykondenzací dvojsytných alkoholů s dikarboxyl. kyselinami vznikají estery Obchodní názvy: Diolen, Terylen, Tesil ….. Použití : spřádáním s přírodními vlákny (vlna, bavlna, hedvábí, len) vznikají nemačkavé tkaniny pro výrobu oděvů, dekoračních látek, závěsů

Polymerní látky vyráběné polyadicí Výroba: Výchozí látky jsou dva monomery (např. diizokyanatan a difunkční alkohol) s různými funkčními skupinami, nevzniká vedlejší produkt Obchodní název: Polyuretan = molitan Užití: Polstry nábytku, výstuže podprsenek,matrace, izolace....... 5

Výhody a nevýhody plastů + Cenově dostupné Snadná výroba a obrobitelnost Izolační vlastnosti Nekorudují Dají se recyklovat - V přírodě se dlouho rozkládají Při spalování vznikají karcinogeny Nejsou většinou tak estetické jako přírodní materiály

Test Plasty se kromě polymerace a polykondenzace dají připravit i polyadicí. Která z uvedených látek se takto připravuje: a) polystyren b) polyuretan c) novodur d) silon Polyreakce, při níž vzniká kromě makromolekulární látky i vedlejší produkt se označuje jako: a) polyadice b) polymerace c) polykondenzace d) esterifikace

Test 3. Jakou reakcí vzniká polyamid: a) polykondenzací b) polyadicí c) kopolymerací d) polymerací 4. Kterou z uvedených vlastností plasty nemají: a) plastové odpady zatěžují životní prostředí b) mají nízkou hustotu c) jsou špatně odbouratelné v přírodě d) všechny jsou tepelně odolné

Test 5. Silon vzniká také: a) polykondenzací dvojsytných alkoholů s dikarboxyl. kyselinami b) kopolymerací btadienu a styrenu c) polymerací kaprolaktamu d) polyadicí 6. Umakart používaný na pracovní stoly je vlastně: a) aminoplast b) fenoplast c) teflon d) silon

Test 7. Peptidová vazba, kterou jsou vázány i aminokyseliny v molekulách bílkovin je obsažena i v : a) v molekulách polyesterů b) v molekulách polyamidů c) v molekulách polypropylenu d) v molekulách epoxidových plyskyřic Které tvrzení je správné: a) epoxidy se používají na výrobu textilních vláken b) epoxidy vznikají polymerací c) epoxidy se používají na výrobu lepidela nátěrových hmot d) epoxidy vznikají polykondenzací

Úkol: napište vzorec a určete, k výrobě kterého plastu se látky používají Hexan - 1,6- diamin Kyselina adipová Benzen-1,4-diol= hydrochinon Etandiol Butan-1,4-diol Fenol Formaldehyd Močovina

Zdroje: 1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ve301w.jpg 2. http://eshop.tescoma.cz/eshop-info/plastove-misy-sacky-na-zdobeni-delicia 3.http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bronzenylons.jpg 4. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Krawatten.jpg 5. http://www.caltex.cz/page/matrace 6. http://www.pattex.cz/pattex-super-epox/