Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Česká poezie 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.15.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název Mácha, Karel, Hynek: Máj Předmět, ročník
Česká poezie po r VY_32_INOVACE_31-15 V. Hrabě, E. Bondy.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Ladislav Fuks Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
NázevSložení počítače Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová.
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_312 Název školyGymnázium,
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Rozmanitost přírody Oceány. Rozmanitost přírody Oceány.
Nela Chalupová.
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
ICT 2 – 3 – 29 HV Leoš Janáček Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. Prezentace obsahuje odkaz na poslechovou skladbu a.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
NázevDigitální zařízení – druhy počítačů Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Blues Richard Malý.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
ICT – 2 – 3 – 34 HV J.Suchý a J.Šlitr
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Poezie, písnička (V domě straší duch)
Veronika Hochmanová,tercie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Bo ř ek Králík.  50. léta 20. století v USA  vytvo ř ili ho Afroameri č ané  objevil „ č ernou“ muziku pro bílé Ameri č any a Evropany.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
LAWRENCE FERLINGHETTI
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Zuzana Štecherová C4B,  1) Život  2) Dílo  3) Shrnutí  4) Zdroje.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
ICT – 2 – 3 – 28 HV - Bohuslav Martinů
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Petr Suk Gymnázium Jiřího ortena V8A
VY_32_INOVACE_44_NE.
Název Nižší rostliny (Protobionta) Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Ročník: 5. Předmět: Hudební výchova.
NázevThe Czech Republic – Basic facts Předmět, ročník Anglický jazyk, roč., kvinta - oktáva Tematická oblast Reálie – Česká republika, Olomoucký.
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Václav Hrabě (1940 – 1965) Václav Hrabě se narodil 13. června 1940 v hornické Příbrami, dětství ale prožil v Lochovicích. Už od mala miloval hudbu ve.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_HV_04_SVO_Swing.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Poezie Od Roku 1942 průřez básníky. Poezie Od Roku 1942 průřez básníky.
Transkript prezentace:

Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Anotace Prezentace o životě a díle Václava Hraběte. Doplňkové materiály k Čítance 8 pro základní školy a víceletá gymnázia nakl. Fraus, 2005. Klíčová slova Hrabě, život, Variace na renesanční téma Autor Mgr. Andrea Kaňáková Datum 9. 5. 2014 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Václav Hrabě 1940-1965

Život byl český básník a částečně prozaik jediný významný představitel tzv. beat generation v Československu, která se jinak rozmohla především v zemi svého vzniku, v USA osobně se setkal s americkým básníkem Allenem Ginsbergem a napsal s ním rozhovor zemřel tragicky na otravu plynem Život

Tvorba úzce souvisela s jazzovou a bluesovou hudbou V. Hrabě se učil hrát na několik hudebních nástrojů, mezi nimi klarinet a saxofon, a koncertoval se studentskými kapelami. Blues pro bláznivou holku (1990) – kompletní vydání básnického díla, včetně nově objevené rukopisné pozůstalosti Tvorba

Zhudebněná poezie básně vybízejí k hudebnímu doprovodu pro českou hudební scénu objevil až Vladimír Mišík na přelomu 70. a 80. let 20. století(deska Pár tónů, které přebývají) zhudebněné Hrabětovy básně – např. Variace na renesanční téma, Ty II. a Jam poetické pásmo Stop-time (v roce 1967 vyšlo i knižně) Zhudebněná poezie

Hudební ukázky Variace na renesanční téma. http://www.youtube.com/watch?v=dw- Tz255GFg&list=RDW2pEvN6DjmQ&index=2 Blues pro bláznivou holku http://www.youtube.com/watch?v=g4TQh JfjAZY Hudební ukázky

Václav Hrabě

1.Obrázek [cit. 2014-05-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://blog.idnes.cz/blog/3911/180368/_hr abe.jpg 2. Wikipedia [online]. 2014[cit. 2014-05- 29]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav _Hrab%C4%9B Zdroj