Gotická architektura v Čechách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renesanční architektura v Čechách
Advertisements

GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
GOTICKÁ KULTURA.
Gotika.
Významné památky ČR.
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
zpracovaný v rámci projektu
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ve znamení gotického slohu
BEZDĚZ.
Česká gotika.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Gotika.
Gotika VY_32_INOVACE_ 03 Gotika.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Umělecký sloh vrcholného středověku
České země ve středověku
Romantická architektura v Čechách
Státní symboly České republiky
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
GOTICKÁ ARCHITEKTURA MgA. Lukáš Psík wikimedia
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Vzájemná poloha dvou kružnic
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Od Karla IV. k husitským válkám
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KLENBY KATEDRÁL OPĚRNÉ SYSTÉMY Z HLEDISKA PŮSOBÍCÍCH SIL A JEJICH ROZKLAD Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Klasicistní architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Umění a lidská tvořivost: Umění a lidská tvořivost: románský a gotický styl OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Gotika Bolfíková Nikola.
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Romantická architektura v Čechách
Pozdně gotická architektura v Čechách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Románská architektura v Čechách
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

Gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Hlavními znaky gotické architektury jsou: Gotika vznikla ve Francii ve 12. století. Navazuje na předchozí románský sloh. Hlavními znaky gotické architektury jsou: lomený oblouk (umožnil stavět vysoké stavby) vnitřní a vnější opěrný systém žebrová klenba Na stavbách je možno vidět i další známé prvky, mezi něž patří např. chrliče (představovaly zlo a zároveň odváděly dešťovou vodu od základů stavby) nebo fiály (zdobené věžičky). Novou stavbou byla katedrála s mnoha kaplemi. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

← → Čeho si budeme všímat v následující prezentaci? Pochopitelně hlavních znaků gotické architektury. ← → lomený oblouk žebrová klenba Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Navštívili jste některé památky zde uvedené nebo jiné? Dokážete na fotografiích nalézt a rozpoznat prvky gotické architektury? Navštívili jste některé památky zde uvedené nebo jiné? Znáte gotické památky v místě svého bydliště nebo v bezprostředním okolí? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Bezděz byl založen králem Přemyslem Otakarem II. a rozšířen Václavem II. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Karlštejn vznikl za Karla IV Karlštejn vznikl za Karla IV. a měl sloužit k uložení říšských korunovačních klenotů. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kašperk je jedním z mnoha hradů založených Karlem IV Kašperk je jedním z mnoha hradů založených Karlem IV. Jeho hlavní funkcí byla ochrana obchodní stezky. Na příkaz krále hrad zbudoval královský správce Vít Hedvábný. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Křivoklát byl postaven Václavem I. a Přemyslem Otakarem II Křivoklát byl postaven Václavem I. a Přemyslem Otakarem II. Měl sloužit jako reprezentační a lovecké sídlo. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Písek – z bývalého královského hradu, založeného Přemyslem Otakarem II Písek – z bývalého královského hradu, založeného Přemyslem Otakarem II. dnes zbylo jen jedno křídlo. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Radyně patří mezi další hrady založené Karlem IV Radyně patří mezi další hrady založené Karlem IV. Stavbu řídil purkrabí Zdislav Chlup. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zvíkov byl postaven Přemyslem Otakarem II Zvíkov byl postaven Přemyslem Otakarem II. Jeho nádvoří s gotickými arkádami jej řadí mezi velmi hodnotné stavby naší gotické architektury. Foto: Jiří Honomichl © Foto: Jiří Honomichl © Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Hrad Žebrák založil Oldřich Zajíc z Valdeka (Házmburka) Hrad Žebrák založil Oldřich Zajíc z Valdeka (Házmburka). Později patřil českým králům. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Dívčí Kámen si postavili bratři Rožmberkové na základě povolení krále Karla IV. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Dobronice byly dalším z rožmberských hradů. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Helfenburk si také postavili bratři Rožmberkové Helfenburk si také postavili bratři Rožmberkové. Stavbu povolil král Karel IV. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Choustník byl založen Benešem z Choustníka v polovině 13. století Choustník byl založen Benešem z Choustníka v polovině 13.století. Později se hrad dostal do držení Rožmberků. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Velhartice založil počátkem 14. století Bušek z Velhartic Velhartice založil počátkem 14. století Bušek z Velhartic. Nachází se tu unikátní gotický most (na snímku). Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Ambit kláštera ve Vyšším Brodě. Klášter založil Vok z Rožmberka v polovině 13. století. Patřil (a stále patří) církevnímu řádu cisterciáků. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Rajský dvůr kláštera ve Zlaté Koruně Rajský dvůr kláštera ve Zlaté Koruně. Klášter založil pro cisterciáky král Přemysl Otakar II. Měl být oporou královské moci na území ovládaném Vítkovci. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Beroun. Městská brána a zbytek hradeb představují ukázku městského opevnění. Jádro městské brány pochází z počátku 14.století. Foto: Jiří Honomichl © Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Měšťanské domy v Úštěku. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Písek – most přes Otavu je nejstarším mostem u nás Písek – most přes Otavu je nejstarším mostem u nás. Byl postaven zvíkovskou stavební hutí po roce 1265. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.