Studie infrastruktura a VoIP Doc.RNDr.Milan BERKA, CSc. GTS Novera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Komplexní řešení metropolitních sítí
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
Audit IT procesů ve FNOL
© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Návrh rozvoje informačních systémů krajského úřadu Ludvík Dlabaja 17. března 2006.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Vzdělávání v oblasti základní registrů a dalších kmenových projektů eGovernmentu Mgr. Monika Pálková, odbor veřejné správy a eGovernmentu MV ČR.
Zavádění a údržba informačních systémů
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
IP telefonie studie a co dál
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Jak předcházet finančním problémům Odbor: Finanční a strategické služby 2011.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Regionální komunikační infrastruktura CamelNET. Co to je ? Krajem provozovaná optická datová síť Optické kabely jsou uložené v zemi Současně zahajovaná.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
STANDARDIZACE V EOC inTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jiří Matějec Koordinátor pracovní skupiny Platby v dopravě SDT (ITS&S Czech Republic)
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Zásady koncepce KIVS a CMS, realita roku KIVS -Centralizovaná komunikační infrastruktura s centrálním místem služeb, které je jediným místem bezpečného.
ROWANet Páteřní optická síť kraje Vysočina - ROWANet
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
KI ISVS Klíčové projekty a koncepce rozvoje Hradec Králové, Petr Moldan.
Budoucnost multimediálních přenosů a digitálních vysílání ve státní správě a samosprávě Doc. RNDr. Milan BERKA, CSc.
Koncepce rozvoje IS kraje Petr Pavlinec odbor informatiky Krajský úřad kraje Vysočina
PREZENTUJÍCÍ Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu systémové výstavby a financování datových úložišť veřejné správy na území kraje Vysočina Petr.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
KI ISVS MSK pilot spolupráce
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Sales & Consulting IGS, Czech Republic © 2005 IBM Corporation Optimalizace a sdílení informací ve státní správě Pavel Hrdlička.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Informační a komunikační technologie KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Internet ve státní správě a samosprávě.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Nový KIVS Technologická část
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Státní politika vysokorychlostního přístupu ISSS, duben 2005.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Zajištění infrastruktury pro operační střediska základních složek IZS Integrovaná Telekomunikační Síť Nové Generace (ITS NGN) Ing. Tomáš Faško.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Telekomunikační a informační infrastruktura
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
DTM Kraje Vysočina.
Transkript prezentace:

Studie infrastruktura a VoIP Doc.RNDr.Milan BERKA, CSc. GTS Novera

Studie a jejich výsledky LOGICA a Telecom pro MV ČR GTS Czech pro MIČR GTS Novera pro JMK Různé studie, různé názory, různé výsledky a různé perspektivy

Studie před Rámcovou smlouvou Cílem ospravedlnit nebo podpořit rámcovou smlouvu Prezentovat KI ISVS jako dodávku jedné firmy Vyzdvihnout výhody takového řešení Zlehčit nedostatky a problémy Výhodou jednoduchost, jeden dodavatel, množstevní slevy, jedna odpovědnost, jedna architektura, jedna technologie Univerzální přípojka Nejasné, co je KI ISVS Pozitivum – něco se vybudovalo a něco fungovalo Negativa – rizika, cena, závislost na jednom dodavateli

Studie po Rámcové smlouvě Reakce – převládají negativa, opačný extrém Decentralizace, soutěž dodavatelů Dílčí projekty Dílčí řešení Financování projektů z mnoha zdrojů Odpor k centrálním řešením a jedinému dodavateli

Studie KI ISVS MSK - cíle Zjistit současný stav budování KI ISVS v MSK a provést jeho analýzu. Koncipovat řešení KI ISVS MSK na principu nezávislých projektů budování KI ISVS menšího rozsahu. Umožnit financování plošné realizace KI ISVS MSK také z jiných zdrojů než z jakých bude financováno pilotní řešení KI ISVS MSK. Rozsah cílového projektu stanovit na propojení samosprávných územních úřadů (obecních úřadů), případně na samosprávné územní úřady a vybrané účelové organizace zřizované samosprávou a rozsah variant „pilotních projektů“ stanovit na vybrané obecní úřady a vybrané organizace zřizované veřejnou správou na teritoriálním principu (tedy v podstatě varianta E). Zobecnit řešení na úroveň celé ČR. Definovat kritéria pro výběr dodavatelů a pravidla pro propojení sítí. Umožnit využívání alternativních poskytovatelů přenosové infrastruktury minimálně při plošné realizaci. Umožnit využití stávajících sítí typu MAN ve větších městech (případně další sítě tohoto typu dobudovat), umožnit připojení dalších typů profesních a regionálních sítí v rámci definovaných pravidel. Umožnit sdílení infrastruktury pro různé druhy sítí a typy VPN. Vytvořit modelové projekty pro financování infrastruktury z alternativních zdrojů a provést ekonomické srovnání možných variant.

Výsledky studie KI ISVS MSK Způsoby řešení Dekompozice sítě na části rozumné velikosti Financování z různých zdrojů Nezávislost na jednom dodavateli Principy Princip normalizace a standardizace (definovat standardy, normy a rozhraní). Princip interoperability řešení. Princip strukturovanosti a dekompozice (nevytvářet jeden obrovský projekt, ale umožnit vytvořit možnosti pro realizaci mnoha ucelených, časově a finančně uzavřených projektů, které vytvoří jednotný celek a budou financovány z různých zdrojů). Princip universálnosti a opakovatelnosti (umožnit propojení stávajících sítí za předem určených pravidel, ochránit investice OVS do LAN a MAN). Princip subsidiarity dodavatelů (umožnit bezproblémovou změnu dodavatelů, nahrazení jednoho druhým a to bez ohrožení chodu státu a samospráv). Umožnit financování z více zdrojů.

Současný stav s sítích Řada projektů a řešení v rámci různých dotačních titulů SROP BF Metropolitní sítě Regionální sítě především mikroregionů Příprava výběrového řízení na dodavatele KI ISVS. Jaké bude? Pozitiva Řeší se sítě a projekty i bez dotací

Studie pro vyšší vrstvy architektury Studie pro JMK VoIP Kamerové systémy IZS Aplikační GIS Lokální televize Portály

Studie VoIP Cíle studie Zmapovat a zhodnotit současný stav VoIP (IP telefonie) v České republice. Vytvořit dokument, který by posloužil jak pro základní orientaci v oblasti VoIP, tak i jako znalostní materiál pro všechny zájemce o tuto technologii, především pak pro IT a ICT odborníky a vedoucí pracovníky státních, krajských a obecních úřadů a institucí, kteří by v něm měli najít odpovědi na otázky potřebné při rozhodování nebo navrhování řešení projektů s VoIP problematikou (IP telefonie). Na konkrétním případě ukázat reálná technologická řešení VoIP včetně finančních nároků, možností financování investic a doby návratnosti vynaložených finančních prostředků.

Studie VoIP Výsledky Popis možných technologií a řešení Výpočty a srovnání řešení Srovnání s klasickými službami Porovnání služeb Porovnání úspor Porovnání návratnosti Možnosti financování

Co příjde a co bude? Výzkum – bezdrátové sítě BF ROPy Poptávka po dotacích asi 10x převyšuje prostředky, které jsou k dispozici. Proč všichni momentálně chtějí budovat sítě? Jsou dotace řešením? Regulace - spoluúčast

// // Kontakt: