Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR - 2013 Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
Místní Agenda 21 v České republice a zahraničí Ing. arch. Marie Petrová Brno, 20. února 2013.
Propojování metod kvality ve Zdravém městě Kopřivnice Propojení metod kvality.
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice, Hodnocení MA21 Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice,
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Místní Agenda 21 v ČR Ing. arch. Marie Petrová Výbor pro udržitelné municipality RVUR Praha, 16. prosince 2014.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
MĚSTSKÝCH A OBECNÍCH ÚŘADŮ PŘI ŘÍZENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Místní Agenda 21 v České republice a zahraničí Ing. arch. Marie Petrová Praha, 28. února 2012.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Pracovní skupina pro místní Agendu 21 RVUR Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR MMR, 11. prosince 2009.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Místní Agenda 21 Ing. arch. Marie Petrová MMR. PS URROU
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
1 Rada vlády pro udržitelný rozvoj Mikrotým k implementaci Strategie udržitelného rozvoje ČR ve spolupráci ústřední státní správy s územní veřejnou správou.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR PS URROU, 3. června 2010.
Angažovanci Petr Holý - ORR.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Společensky odpovědné podnikání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014

Systém hodnocení MA21 v ČR od 2004 Pracovní skupina MA21 RVUR Koordinace MŽP Kritéria MA21 (schválena RVUR 2006) Databáze MA21(MŽP, CENIA) Kontroly na místě, obhajoby – kat. „B" Audit, expertní hodnocení – kat. „A“

Hodnocení místní udržitelnosti Kategorie B 2013 města Kopřivnice, Litoměřice, Prostějov, Vsetín mikroregion Drahanská vrchovina obec Křižánky ● Kontroly na místě (říjen): - systém MA21, řešení problémů, meziroční zlepšení - sledování 10 oblastí - stav UR - témata - změny, trendy, slabiny Veřejná obhajoba v Olomouci (září) Naplnění kategorií „C“ a „B“ podmínkou pro stupně kvality ve veřejné správě a ocenění MV

Hodnocení místní udržitelnosti Kategorie A – Chrudim ● vlastní audit UR expertní posuzování ● metodika hodnocení (2010) - vychází z Aalborských závazků ● pilotní testování metodiky (Chrudim, Vsetín, Litoměřice, Kopřivnice)

Výsledky hodnocení – zasedání PS MA21 RVUR, rozhodnutí stupně kat. B – „hvězdičky“ – slavnostní předání diplomů úspěšným kategorie A a B (Praha, Dominikánský klášter) 18. – – předání stříbrných (A, B) a bronzových (C) cen MV za kvalitu ve veřejné správě (Konference kvality, Hradec Králové

Hodnocené oblasti UR 1. Správa věcí veřejných a územní rozvoj 2. Kvalitní životní prostředí 3. Udržitelná spotřeba a výroba 4. Doprava a mobilita 5. Zdraví obyvatel 6. Místní ekonomika a podnikání 7. Vzdělávání a výchova 8. Kultura a místní tradice 9. Sociální prostředí v obci 10. Globální odpovědnost Témata v návaznosti na Aalborské závazky / pro kontroly na místě „B“ ●

Inspirace 2013 Interní audity V návaznosti na hodnocené oblasti: - plán z předchozího roku, úspěchy/pozitivní posun, výzvy/co se nedaří Sdílení dobré praxe Poprvé naplněna kategorie „A“ Stoupá úroveň kategorie „B“

Konference kvality MV Témata v sekci MA21: Co znamenalo zavedení kvality v naší organizaci (aneb „Co bychom nebyli bez kvality ?“) – pozitivní i negativní zkušenosti Ohlédnutí za kvalitou ve veřejné správě (Ohodnocení kvality v uplynulé dekádě, Kam dál s kvalitou ve veřejné správě) Moderní metody řízení a jejich budoucnost Zkušenosti se zahraničím v oblasti kvality

LA21 European Roundtable Zasedání ve Stuttgartu Reflexe Rio+20 Prezentace české cesty – velký zájem MA21 aktuálně v evropských zemích – různé pojetí Důraz na vědu a výzkum, spolupráce s městy Aktuální nástroj: RFSC

7. Akční program pro životní prostředí „Spokojený život v mezích naší planety“ EU Prioritní cíl č. 8: Posílit udržitelnost měst EU prosazovat účinnou koordinaci různých úrovní správy zapojovat regionální a místní orgány do plánování a tvorby politik podporovat inovace a osvědčené postupy ve městech (např. místní Agendu 21) vytvářet sítě zvyšovat informovanost zapojovat místní subjekty šířit dobrou praxi

7. Akční program pro životní prostředí „Spokojený život v mezích naší planety“ EU Konkrétní navrhovaná opatření: vymezit a dohodnout soubor kritérií pro posuzování environmentální výkonnosti měst s ohledem na ekonomické a sociální dopady zajistit, aby města měla informace o finančních prostředcích na opatření ke zlepšení svého udržitelného rozvoje a měla k těmto prostředkům přístup.

…změnit způsob myšlení … a užívat si to

Děkuji za pozornost Hradec Králové, 18. února 2014