Renesance – Anglie Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Dramatická výchova 8. B 2013/2014.
William Shakespeare.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
EU - 06 – 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Anglický spisovatel; největší anglický i světový dramatik; vystudoval gymnázium; v devatenácti letech se oženil s Anne Hathaway otec tří dětí roku 1585.
Vlastnosti posloupností
Antická literatura – Řím
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Antická literatura – Řecko
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
Skladba – věty podle modality
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
William Shakespeare (1564 – 1616).
Tvarosloví – přídavná jména
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Destilace jednoduchá Střední odborná škola Otrokovice
Životopis Střední odborná škola Otrokovice
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Skladba – věty podle složení
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
William Shakespeare.
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Řízení – diagnostika závad, opravy
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Geometrická posloupnost – základní pojmy
WILLIAM SHAKESPEARE (1564 – 1616) Pavel Trtílek ( )
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_101 Téma hodiny: William Shakespeare Doporučeno pro: 8.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
William Shakespeare.
Transkript prezentace:

Renesance – Anglie Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Blanka Slováčková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor PaedDr. Blanka Slováčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-PE-LV/1-CJ-3/4 Název DUM Renesance – Anglie Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 26-41-L/506 Obor vzdělávání Provozní elektrotechnika Vyučovací předmět Literární výchova Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika děl W. Shakespeara Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Hamlet, Romeo a Julie, Othello, Sen noci svatojánské, Richard III. Datum 9. 7. 2012

Renesance – Anglie Náplň výuky Život Williama Shakespeara Tragédie Komedie Historické hry Pohádkové hry Poezie

William Shakespeare (1564 – 1616)

Život Williama Shakespeara Narodil se ve Stratfordu nad Avonou Oženil se v 18 letech a odešel do Londýna věnovat se divadlu Hrál v divadelních společnostech, upravoval hry jiných autorů, psal vlastní hry Stal se spolumajitelem londýnského divadla Globe Theatre Na stáří se vrací do svého rodiště Stratfordu nad Avonou Měl řadu epigonů Napsal 37 her (do češtiny většinu přeložil J. V. Sládek)

Tragédie HAMLET, kralevic dánský Dánský král umírá rukou svého bratra Claudia. Hamlet chce pomstít smrt otce, a talk pozve na hrad kočovné herce, kteří sehrají hru o jeho smrti. Claudius posílá Hamleta do Anglie na smrt, ale Hamlet vytuší zradu a zachrání se. Mezitím se Ofélie z nešťastné lásky utopila a Hamlet se vrací domů. Při souboji s jejím bratrem je otráven hrotem meče, ale stihne ještě zabít vraha svého otce. Umírá i jeho matka, která místo Hamleta vypila pohár vína s jedem. OTHELLO, mouřenín benátský Othello se ožení tajně s Desdemonou. Jeho pobočník Jago na něj žárlí, a tak tento sňatek prozradí. Při vojenské výpravě Jago pomocí intrik vyvolá v Othellovi žárlivost k Desdemoně, kterou zaškrtí. Jagova žena obviní svého muže z intrik, ten se dává na útěk, je chycen a zraněn Othellem. Ten spáchá sebevraždu.

Tragédie ROMEO A JULIE V italské Veroně se spolu potýkají Montekové a Capuletové. Jejich děti se do sebe zamilují a tajně se nechají oddat. Když Romeo pomstil smrt přítele zabitím Tybalta, je vypovězen z Verony. Julie je rodiči nucena k sňatku s Parisem. Po dohodě s knězem Vavřincem vypije uspávací nápoj, aby se vyhnula svatbě. Její „mrtvé“ tělo najde Romeo, ke kterému se nedostal její vysvětlující dopis. Vypije jed. Mezitím se probouzí Julie, která se probodne dýkou Romea. U jejich hrobu se rodiny smíří. KRÁL LEAR, MACBETH, ANTONIUS A KLEOPATRA

Komedie ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ KUPEC BENÁTSKÝ MNOHO POVYKU PRO NIC VEČER TŘÍKRÁLOVÝ VESELÉ PANIČKY WINDSORSKÉ

Historické hry JINDŘICH IV. JINDŘICH V. JINDŘICH VI. JINDŘICH VIII. RICHARD II. RICHARD III. KRÁL JAN

Pohádkové hry ZIMNÍ POHÁDKA BOUŘE CYMBELÍN DVA VZNEŠENÍ PŘÍBUZNÍ

Poezie Lyrická – SONETY Epická – ZNÁSILNĚNÍ LUKRÉCIE VENUŠE A ADONIS FÉNIX A HRDLIČKA VÁŠNIVÝ POUTNÍK

Kontrolní otázky: Ve kterém městě se narodil W. Shakespeare? Jak se jmenuje Shakespearovo divadlo v Londýně? Vyjmenuj tragédie a z jedné povyprávěj stručný obsah. Vyjmenuj komedie. Vyjmenuj historické hry. Jakou poezii psal W. Shakespeare?

Seznam orázků: Obr. 1: William Shakespeare [vid. 9. 7. 2012] - dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare

Seznam použité literatury: [1] PROKOP, Vladimír. Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století, 1. vyd., Sokolov, O.K.–Soft 2003. s. 84. [2] SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy, 2. vyd., Olomouc, Fragment 2008. s. 176. ISBN 80-253-0652-6. [3] CRAIG, Hardin a kol. Dějiny anglické literatury I, 1. vyd. Praha, Státní nakladatelství krásné literatury a umění 1963. 422 s.

Děkuji za pozornost 