M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)
Bakterie 1 VY_32_INOVACE_A1-01 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
M1: LESNICKÁ BOTANIKA LIŠEJNÍKY
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Systém organismů.
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Buňka.
Oddělení: CHLOROPHYTA – zelené řasy
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Rostliny.
Biologie 1.E
Řasy zelené.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
B U Ň K A.
Digitalizace výuky Příjemce
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.18.
Bakterie.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
BAKTERIE.
Sinice I.
LES ŘASY.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
  Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Základní struktura živých organismů
Základní struktura živých organismů
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
CHLOROPHYTA – zelené řasy
SINICE fotosyntetizující bakterie
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
CYANOBACTERIA. Cyanobacteria/Cyanophyta Prokaryotické rostliny Pravděpodobný vznik – před 3-3,8 mld lety Autotrofní ( nejčastěji fototrofní ) Jednobuněčné.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
BUŇKA – základ všech živých organismů
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Bakterie.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Bakterie Nikola Klaclová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Říše: Rostliny Podříše: Nižší rostliny
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Řasy zelené.
4. Buňky.
BAKTERIE.
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE Autor modulu: Ing. Radim Církva

Charakteristika sinic autotrofní prokaryotické organismy zbarvení mají nejčastěji modrozelené český název odvozen od slova siný = modrý obsahují zelené, modré a červené barvivo nepříznivé podmínky přežívají v podobě klidové spory (akinety)

Velikost a tvar buněk velikost buněk je mikroskopická, viditelné jsou jejich kolonie tvar sinic: kulovitý – u jednobuněčných sinic, žijí samostatně nebo v koloniích vláknitý – u mnohobuněčných sinic na rozdíl od bakterií nemají bičíky

Stavba buňky sinice buněčná stěna slizový obal ribozómy cytoplazmatická membrána tylakoidy se zrníčky jaderná hmota cytoplazma

Rozmnožování a výskyt rozmnožování pouze nepohlavní: dělením buněk sporami členěním vláken výskyt: ve vodě (součást fytoplanktonu) v půdě na skalách na kůře stromů v extrémním prostředí (horké prameny, ledovce)

Význam sinic vodní květ – přemnožené sinice v podobě modrozelených povlaků na hladině stojatých vod – způsobují zápach vody, vylučují toxiny, nedostatek kyslíku ve vodě v ranních hodinách hnojivo – v rýžových polích jv. Asie, nitrogenní sinice žijí v symbióze v listech vodní kapradiny lišejník – symbiotické sinice žijí s houbovými vlákny a tvoří stélku potrava – pro vodní živočichy (zooplankton), hospodářská zvířata i pro člověka (zdroj bílkovin, vitamínů a jiných látek)

vodní květ vodní kapradina v rýžovém poli

Úkoly na příště 1. Vyhledejte na internetu jakým způsobem lze jednoduše ověřit přítomnost sinic ve vodě? 2. Vyhledejte na internetu způsoby obrany proti tvorbě vodního květu? 3. Prostudujte si učebnici str. 12.