Pohybová aktivita a hypertenze Fakulta tělesné kultury UP Olomouc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hornická poliklinika s.r.o. Zpracovala: Bc.Kristina Adamcová
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Fyziologické aspekty PA dětí
V.Němec Dětské oddělení KNP
Léčba hypertenze u nemocných s metabolickým syndromem
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Poznámky k problematice stárnutí a pohybová aktivita Fakulta tělesné kultury UP Rekreologie.
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
Vyšetření krevního tlaku
Diabetes mellitus a riziko cévní mozkové příhody.
Plíce po 20 letech kouření
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Hypertenze.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Maskovaná hypertenze a její dlouhodobé důsledky Dr kamel ABDENNBI paris.
Arteriální hypertenze v roce 2007
LÉČBA HYPERTENZE V DĚTSKÉM VĚKU
PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY IV. Přednášky pro studenty FTK UP Olomouc.
Zdravotní účinky obtěžování hlukem v životním prostředí
Obezita Hejmalová Michaela.
PŘÍNOS JÓGY V PREVENCI A LÉČBĚ KARDIOVASKULÁRNÍCH NEMOCÍ
Hažmuková Adéla Jandl Martin Mrózková Ivana
Tonometry – principy a aplikace Ing. Roman Matějka, Bc. Ondřej Čadek
Hypertenze Iveta Řeháčková, Pavlína Štrbová Lenka Brázdilová
DIAGNOSTIKA AUTONOMNÍCH NEUROPATIÍ A DYSFUNKCÍ V NEUROLOGII -
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
Diabetes mellitus u seniorů
Arteriální hypertenze
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Regulární analýza lékařských zpráv Jiří Semecký, EuroMISE Centrum Kardio
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
20. září 2006 Vyšetření dítěte s hypertenzí. 20. září krok – zjištění hypertenze  Pravidelné preventivní prohlídky zdravých dětí.  Pravidelné.
Prognostický význam gated SPECT myokardu a koronárního kalciového skóre u pacientů s diabetem resp. ledvinným selháním      Kamínek M, Metelková I, Budíková.
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Systémová arteriální hypertenze
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
ZÁKLADY PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Nesteroidní antirevmatika u kardiaka
Křivka krevního tlaku.
Systolický, diastolický a střední tlak krve
Pohyb a ICHS Matouš M. Klinika tělovýchovného lékařství Univerzita Karlova 2. lékařská fakulta Fakultní nemocnice v Praze – Motole.
ACSM position stand 2004 Zátěž a krevní tlak J. Radvansky.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Onemocnění aorty.
Fyziologie sportovních disciplín
Zdravým životním stylem v boji proti hypertenzi Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
HYPERTENZE KRŠÁKOVÁ MARIE. PATOLOGIE HYPERTENZE Opakované zvýšení TK ≥ 140/90 mm Hg naměřené minimálně při 2 různých návštěvách Etiopatogenetická.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Telemonitorace krevního tlaku Aleš Linhart II. interní klinika 1. LF UK a VFN Praha.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
TRANSPORTNÍ SYSTÉM. FUNKCE TRANSPORTNÍHO SYSTÉMU.
doc. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., FESO
Srdeční selhání Vážná hrozba?
DM 2t – epidemie 21.století.
Zátěžové testy W170 Jan Horáček.
Ischemická choroba srdeční
Vyšetření krevního tlaku
Transkript prezentace:

Pohybová aktivita a hypertenze Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Rekreologie

Aerobní cvičení je spojeno s významnou redukcí průměrného Výsledná syntéza: Aerobní cvičení je spojeno s významnou redukcí průměrného systolického a diastolického krevního tlaku (TK) o 3,84, resp. 2,58 mm Hg. Závěr: Aerobní cvičení redukuje TK jak u hypertoniků, tak i u normotoniků. Vzestup aerobní pohybové aktivty může být považován Za důležitou komponentu změny životního stylu Působícího preventivně a terapeuticky Při léčení hypertenze.

15-25 % na výši TK Definice hypertenze, její prevalence a klasifikace Arteriální hypertenze - dospělá populace v průmyslově vyspělých zemích 15-25 % Spolu s hyperlipoproteinemií obesitou kouřením jedním z nejzávažnějších rizikových faktorů ICHS Lineární závislost cerebrovaskulární a kardiovaskulární morbidity a mortality na výši TK Podle kritérií WHO z r. 1993: Arteriální hypertenze – opakované zvýšení TK nad 140/90 mm Hg prokazované alespoň u 2 ze 3 měření TK Izolovaná systolická hypertenze systolický TK > 160 a současně diastolický TK < 90 mm Hg

Incidence a riziko hypertenze v US populaci Přes 28% Američanů nad 18 let má hypertenzi STK > 140 mm Hg DTK > 90 mm Hg Kardivaskulární riziko stoupá už od TK 115/80 A ZDVOJNÁSOBUJE SE NA KAŽDÝCH 20/10 mmHg Pulzový tlak = systolicko - diastolický rozdíl Nezávislý prediktor kardiovaskulární mortality zejména v populaci nad 55 let věku

Definice hypertenze, její prevalence a klasifikace: Prevalence hypertenze v ČR mezi 15-20% dospělé populace se zřetelným nárůstem prevalence ve vyšších věkových skupinách Podle starší definice hypertenze dle WHO (TK > 160/95 mm Hg) Prevalence hypertenze při užití novější definice hypertenze (TK > 140/90 mm Hg) Odhad 20-24 % přesné statistické údaje nejsou zatím pro celou ČR k dispozici

Definice hypertenze, její prevalence a klasifikace Technika měření TK Vsedě po 10minutovém uklidnění na pravé paži s volně podloženým předloktím a tonometrem umístěným ve výši srdce Zlatý standard konvenční rtuťový sfygmomanometr s přiměřeně širokou a dlouhou manžetou Diastolická hodnota TK se odečítá s přesností na 2 mm Hg při vymizení ozev Měření opakujeme 3x a vypočítáme z naměřených hodnot průměr.

Definice hypertenze, její prevalence a klasifikace Měření TK vstoje u starších nemocných a diabetiků s hypertenzí pro častější možnost ortostatické hypotenze U mírné hypertenze opakujeme měření v rozmezí 1-3 měsíců při těžké hypertenzi v kratším odstupu Měření TK pomocí aneroidního manometru méně přesné a vyžaduje opakovanou kalibraci přístroje oproti rtuťovému manometru Ambulantní monitorování krevního tlaku (ABPM) po dobu 24 nebo 48 hodin při podezření na fenomén bílého pláště při rezistenci hypertenze k léčbě při episodické hypertenzi při nevysvětlených hypotenzích při diabetické vegetativní dysautonomii při ověřování účinnosti nových léčiv atd.

Definice hypertenze, její prevalence a klasifikace: Při ABPM průměrné hodnoty denní < 135/85 mm Hg noční < 120/70 mm Hg Celodenní průměr < 130/80 mm Hg Tlakové zatížení více než 15 % hodnot TK nad 140/90 mm Hg ve dne a nad 120/80 mmHg v noci Domácí měření TK hodnoty jsou vždy nižší než hodnoty klinického TK

pro predikci ICHS a hypertenze Význam zátěžového TK pro predikci ICHS a hypertenze Všeobecně přijaté rizikové faktory budoucí hypertenze: Hypertenze v rodinné anamnéze Vysoký BMI Nízká zdatnost Nízká PA Zátěžová hypertenze nebo pozátěžový vysoký TK nejsou uznány za jasný prediktor (ačkoliv se množí publikace – zvýšené riziko 1,7 – 3krát) Obdobné publikace i u dětské populace.

pro predikci ICHS a hypertenze Možné problémy Význam zátěžového TK pro predikci ICHS a hypertenze Možné problémy zátěžový protokol zátěžové normy TK technika měření TK nevhodné analytické metody Z hlediska medicíny založené na důkazech je závěr: „U zdravého člověka zátěžový vysoký TK zvyšuje pravděpodobnost budoucí hypertenze.“

Kategorie STK mmHg DTK mmHg Optimální pod 120 a pod 80 Normální TK lidí nad 18 let, bez medikace, bez akutní choroby, průměrné měření z 2 a více návštěv a dvou měření při každé návštěvě lékaře Kategorie STK mmHg DTK mmHg Optimální pod 120 a pod 80 Normální 120 – 129 80 – 84 Hraniční 130 – 139 nebo 85 – 89 Stupeň 1 140 – 159 90 – 99 Stupeň 2 160 – 179 100 - 109 Stupeň 3 180 a více 110 a více

130 85

Stratifikace dle rizikových skupin (RS) a léčení Stádia TK RS „A“ bez choroby cílového orgánu, bez klinické kardiovaskulární choroby RS „B“ bez choroby cílového orgánu, bez klinické kardiovaskulární choroby, s minimálně jedním rizikovým faktorem jiným než DM RS „C“ s chorobou cílového orgánu nebo s klinickou kardiovaskulární chorobou nebo s DM. Bez ohledu na další rizikové faktory Hraniční (130-139/80-89) modifikace životního stylu modifikace životního stylu, + farmakoterapie při srdečním selhání, DM, selhání ledvin Stupeň 1 (140-159/90-99) Maximálně 1 rok Maximálně 0,5 roku farmakoterapie Stupeň 2 a 3 (160 a víc/100 a víc) farmakoterapie, modifikace životního stylu doplňkově

Co považovat za chorobu cílového orgánu (tedy koho rovnou farmakologicky léčit při TK např.140/80 mm Hg) Angina pectoris Stav po infarktu myokardu Stav po revaskularizaci srdečních cév Stav po selhání srdce Hypertrofii levé komory Stav po cévní mozkové příhodě Neuropatie (?) Periferní tepenná choroba Hypertonická retinopatie (primární onemocnění sítnice)

Kvalita léčení v USA (u nás je HORŠÍ) Jen zhruba polovina lidí s hypertenzí je léčena Jen zlomek z této poloviny má TK snížen na žádoucí hodnoty STK jde hůře kompenzovat než DTK V doporučeních není zmínka o žádoucí větší toleranci vyššího TK u seniorů, doporučení jsou naopak ještě zpřísňována

Pozitivní účinky cvičení pro zvýšená krevní tlak Dlouhodobá intenzivní pravidelná zátěž chrání před vznikem hypertenze Inverzní vztah intenzity a délky rekreačního cvičení k riziku vzniku hypertenze u mužů ale nikoliv u žen (chybí přímé důkazy) Pro stanovení léčebného vlivu cvičení je nezbytná kontrolní skupina nebo přerušení cvičení Z nových metaanalýz: Menší léčebný efekt cvičení na hypertoniky než se udávalo: (v průměru jen 7,4 / 5,8 mm Hg) Vliv typu a intenzity zátěže - minimální až žádný

Efekt koncentrického a excentrického cvičení se statickým odporem Trvalé snížení klidového tlaku po „resistance exercise training“ (dle doporučení ACSM) u normo- i hypertoniků v průměru o 3 mm Hg Málo? Pokles TK o 3 mm Hg snižují mortalitu o 4 % a ICHS o 5 – 9 %! Medicína založená na důkazech: Kategorie B

(o 15 mm!) Efekt klasické statické zátěže – opakovaný handgrip Z několika prací (bez kontrolní skupiny) razantní snížení diastolického tlaku (o 15 mm!) beze změny systolického tlaku Tyto nálezy jsou sice zpochybňovány (ale mají kategorii C!) 24hod monitoring po statickém cvičení (jen asi 1 hod) není pozátěžová hypotenze je malé jednodenní ovlivnění TK

Vliv zátěže na TK seniorů Evidence B: TK je pozitivně ovlivněn cvičením. Změny jen o několik mm Hg ale tento pokles má vliv na snížení mortality Evidence C: 20 hodinová pozátěžová hypotenze u seniorů Efekt není závislý na délce a intenzitě cvičení

Pohlavní rozdíly v efektu pohybové terapie na hypertenzi Nejsou. Z hlediska ovlivnění rizika vzniku hypertenze v populačních studiích u žen nezáleží na intenzitě a délce tolik jako u mužů Tréninkový efekt na hypertenzi je stejný