Výbojové zdroje světla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové trendy v osvětlovací technice: Indukční světelné zdroje LVD
Advertisements

Žárovka vs. Úsporná zářivka
Teplotní zdroje světla
PRÁCE S KATALOGEM Kódy a jejich význam. -typ korpusu s typem elektrické výzbroje Příklad: 1201 – svítidlo H 152 osazené dvěma 15W úspornými zářivkami.
Výkonové vypínače vn a vvn
Teplotní zdroje světla
Světelná technika Svítidla.
Světelná technika Světelné diody.
Výbojové zdroje světla
Žárovky.
Základy elektrotechniky Přechodové jevy
Výbojové zdroje světla
Výbojové zdroje světla 2
Elektromagnetické vlnění
ELEKTRICKÉ SVĚTELNÉ ZDROJE
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_VOLBA.
Světelná technika Svítidla.
33. Elektromagnetická indukce
ELEKTROTECHNIKA TRANSFORMÁTOR - část 2. 1W1 – pro 4. ročník oboru M
Světelná technika Automatizace světla.
Světelná technika Světelné diody.
Elektrické spotřebiče
Výbojové zdroje světla
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Energie magnetického pole cívky
OVLÁDÁNÍ A ŘÍZENÍ PROVOZU OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV Způsob ovládání (řízení) ovlivňuje účelnost účinnost pohodlí energetickou náročnost Účel řídicího systému.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
Světelná technika Automatizace světla.
Monitory Plazma – OLED - SED
Světelná technika Světelné diody.
Zdroje světla.
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Světelná technika Řízení akčních členů. 2 3 Využití elektrických zdrojů světla Veřejné osvětlení Osvětlení v domácnostech Osvětlení v dopravě Průmyslové.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Halogenová svítidla Obor:Elektrikář.
VY_52_INOVACE_04_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Světelná technika Výbojové zdroje světla. Nízkotlaké rtuťové výbojové zdroje Lineární zářivky 1.W vlákno s aktivní vrstvou (např. kysličník barya) 2.Elektron.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
ZÁŘIVKOVÁ SVÍTIDLA Autor: Pavel Porteš Jsou to nízkotlakové trubice plněné rtuťovými parami, v nichž se ultrafialové záření výboje mění vrstvou luminoforu.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 2.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zapojení světelných.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Výbojková svítidla.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Přechodné děje v síti NN vyvolané perspektivními světelnými zdroji Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. Praha, září 2016.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Výbojové zdroje světla
Světelná technika Automatizace světla.
Fotodioda Nina Lomtatidze
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
Doutnavka.
MNOHONÁSOBNÉ ODRAZY 1. Činitel vazby 12 svíticí plochy 1 s osvětlovanou plochou 2 2. Činitel vlastní vazby 11 vnitřního povrchu duté plochy 3.
Senzory pro EZS.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Digitální učební materiál
Důlní elektrické přístroje
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_ Optické snímače
Stejnosměrné měniče napětí
Měniče napětí.
Světelná technika Světelné diody.
Teplotní zdroje světla
HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI OSVĚTLENÍ (ČSN EN )
Výbojové zdroje světla
Teplotní zdroje světla
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

Výbojové zdroje světla Světelná technika Výbojové zdroje světla

Nízkotlaké rtuťové výbojové zdroje Lineární zářivky 1. W vlákno s aktivní vrstvou (např. kysličník barya) 2. Elektron 3. Atom rtuti 4. UV záření (253,7 nm) 5. Luminiscenční vrstva 6. Viditelné záření 3 5 4 6 2 1 Princip: 1. Mezi elektrodami hoří výboj 2. Nízkotlaký výboj v parách rtuti se vyzařuje viditelné záření (2%) a UV záření (více než 60%). 3 Část UV záření (asi 19%) se transformuje prostřednictvím luminoforu, který je nanesen na vnitřní stěně trubice, na viditelné záření Vzácný plyn snižuje zápalné napětí a snižuje odpařování kovu z elektrod.

Lineární zářivky Vlastnosti: * Během prvních 100 hodin nelze světelný tok přesně definovat (v katalogu je světelný tok udáván po 100 hodinách svícení) – zahoření zářivky Příčiny: - snižující se účinnost luminoforu - u starších trubic zčernání u elektrod (odpařený wolfram z elektrod). * K největšímu odpařování wolframu z elektrod dochází při zapínání. Proto se zářivka nehodí pro časté vypínání a zapínání (induktivní předřadník) * Plný světelný tok je asi po 10 minutách * Hoření výboje je nestabilní, zářivka musí mít předřadník, který vytváří úbytek napětí (asi 50% Un). - induktivní – energetická třída B - zvyšuje příkon zářivky o (10–20) % - elektronický – energetická třída A

Popište zářivku s označením H0 54 W/965 Luminofor Vlastnosti: * Použitý luminofor tvoří teplotu chromatičnosti (Tc) a index barevného podání (Ra). * Indexy barevného podání Ra = 60, 80 a 90 * Ra = 60 nelze podle normy použít pro pobyt osob více než 4 hodiny * Ra = 80 běžné zářivky v domácnosti a v kanceláři * Ra = 90 v místnostech s vyššími požadavky (operační sály). Oproti Ra = 80 jsou méně ekonomické – mají nižší měrný výkon * Teploty chromatičnosti Tc = 2700, 3000, 4000, 5500, 6800, 8000 K * „Účinnost“ luminoforu výrazně závisí na teplotě okolí * Označení běžných zářivek L 18 W/840 /8xx - Ra = (80 – 89) /x40 - Tc = 4000 K (chladně bílá) Popište zářivku s označením H0 54 W/965

Klasické zapojení zářivky U Kompenzační kondenzátor Startér Zářivková trubice Tlumivka

Zapnutí zářivky s induktivním předřadníkem Pro zapálení výboje se využívá se doutnavkový zapalovač (doutnavka + bimetal) 1. Po zapnutí se zapálí na doutnavce výboj, který ohřeje a posléze spojí bimetalový kontakt  výboj na doutnavce zhasne, hlavní obvod se propojí a začnou se žhavit hlavní elektrody. 2. Bimetal se rozpojí, hlavní obvod se přeruší  vlivem indukčnosti tlumivky vznikne přepětí, které zapálí výboj. 3. Při hoření výboje vzniká na tlumivce úbytek napětí, který snižuje napětí na elektrodách (stabilizuje výboj). animace Jaké jsou hlavní parametry tlumivky a startéru ?

Elektronický předřadník Elektronický předřadník nahrazuje doutnavkový zapalovač, tlumivku a kompenzační kondenzátory. Snižuje elektrický příkon zářivkového svítidla. Svítidlo s trubicí 36 W má příkon bez elektronického předřadníku asi 46W, s elektronickým předřadníkem 36 W  úspora elektrické energie je zhruba 20 %. Příklad: zářivka 2 x 36 W má příkon 69 W Vlastnosti: * okamžité rozsvícení zářivky (zhruba po 1 sek.) * frekvence (25 – 70) kHz  odstranění stroboskopického jevu (zářivka nebliká) * zpomaluje pokles světelného toku v průběhu života zářivky * životnost zářivek se zvyšuje asi o 50% * větší stabilita světelných parametrů při kolísání napětí

Elektronický předřadník Další možnosti elektronických předřadníků (automatizace osvětlení): - stmívání – dnes řešeno změnou frekvence ve stmívatelném předřadníku 1–10V. Způsob ovládání například systémem DALI (má otevřený protokol a lze ho volně programovat) - stmívání a světelné scény - udržení konstantního osvětlení - detekce pohybu Popište daný obrázek

Kompaktní zářivky Odstraňují hlavní nevýhodu lineárních zářivek – velikost. Provedení: a) neobsahují ani startér ani tlumivku (musí být vně). Snižují pouze rozměry zářivky b) mají startér, tlumivka je mimo zářivku c) obsahují elektronický předřadník Rozdělení podle patice: 1. paticové 2. na závit (E27, E14) Porovnejte oba typy z hlediska světelných vlastností

Předřadník kompaktní zářivky Filtrační elektrolytický kondenzátor Transformátor Předřadná tlumivka Spínací tranzistory Usměrňovací diody Nevýhody kompaktních zářivek: * plný světelný tok po 5 minutách * běžné typy se nehodí ke stmívání

Indukční výbojka (bezelektrodová zářivka) Cívka na feritovém jádře Elektron Cívka na feritovém jádře UV záření Magnetické pole cívky Atomy rtuti Luminofor Princip: Trubice nemusí být lineární a je tvořena speciálním geometrickým tvarem (obdélník). Elektrony jsou urychlovány magnetickým polem, které vzniká prostřednictvím dvou cívek na feritových jádrech (kmitočet 250 kHz). Odstraňuje hlavní nevýhodu - elektrody.

* Vhodná v prostorách s obtížnou výměnou zářivek, životnost je až 60 000 hodin (tunely, výrobní haly, …) * Vyráběné výkony – 23, 70, 100 a 150 W * Měrný světelný výkon je 80 lm/W Řídící elektronika je v patici zářivky

Zdroj: Autor děkuje Petru Niesigovi z firmy Elkovo Čepelík za aktivní pomoc při tvorbě prezentačních materiálů. Osram –katalogy, studijní materiály Jiří Plch Světelná technika v praxi Jiří Habel Základy světelné techniky http://www.elkovo-cepelik.cz Materiál je určen pouze pro studijní účely