Rezervy, pohledávky a opravné položky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady)
Advertisements

Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Obecní úřad jako správce daně.
Daňové dopady vymáhání pohledávek
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Správa daní a daňové řízení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_295.
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Vztah insolvenčního a daňového řízení
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Novinky v přímých daních – zákon o daních z příjmů a zákon o rezervách
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Rezervy na opravu hmotného majetku Podmínky (součást daňových výdajů) -Jedná se o opravu HM odpisovaného déle jak 5 let -Jde skutečně o opravu nikoliv.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_285.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITÝCH VĚCÍ
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP Jedná se o příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, Příjmy z podnikání vymezuje § 7 odst. 1 ZDP takto: a)
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Osmá přednáška z UCPO TÉMA: Náklady a výnosy.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady)
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.12 RočníkDruhý.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Problematika bezúplatných příjmů
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňový systém České republiky 8 Rezervy Ing. Yvona Legierská
Zdaňování ostatních příjmů
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

Rezervy, pohledávky a opravné položky Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Rezervy, pohledávky a opravné položky Obsah : 13.1 Rezervy na opravy hmotného majetku. 13.2 Daňový odpis pohledávek. 13.3 Tvorba opravných položek. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky

1. Rezervy na opravy hmotného majetku. Rezervy na opravy hmotného majetku mohou vytvářet: ► právnické osoby; ► fyzické osoby, které vedou účetnictví; ► fyzické osoby, které vedou daňovou evidenci; ► fyzické osoby, které mají příjmy z nájmu (podle § 9 ZDP) Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 1. Rezervy na opravy hmotného majetku

1. Rezervy na opravy hmotného majetku. Rezervy mohou vytvářet poplatníci daně z příjmů, a to : ► mající k majetku právo vlastnické; ► organizační složka státu (příslušná hospodařit s majetkem státu); ► státní organizace (příslušná hospodařit s majetkem státu); ► podílový fond; ► svěřenecký fond; ► pachtýř hmotného majetku na základě smlouvy o pachtu obchodního závodu (smluvně písemná zavázanost k opravám tohoto maetku); ► poplatníci procházející reorganizací nebo oddlužením (jejich vlastnické právo nebylo insolvenčním řízením dotčeno). Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 1. Rezervy na opravy hmotného majetku

1. Rezervy na opravy hmotného majetku. Rezervu nelze vytvářet k majetku : ► který je určen k likvidaci; ► u něhož jde o opravy v důsledku škody či jiné nepředvídané nebo nahodilé události; ► u něhož jde o opravy, které se pravidelně opakují celý rok; ► k němuž má vlastnické právo poplatník, vůči jehož majetku trvají účinky prohlášení konkursu; ► odpisovaného v odpisové skupině 1. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 1. Rezervy na opravy hmotného majetku

1. Rezervy na opravy hmotného majetku. Rezerva na opravy hmotného majetku se tvoří minimálně na 2 zdaňovací období. Počet zdaňovacích období, ve kterých lze vytvářet rezervy, je ale omezen maximální dobou tvorby rezervy, která je stanovena podle opisových skupin a činí : Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 1. Rezervy na opravy hmotného majetku

1. Rezervy na opravy hmotného majetku. Výše rezervy se stanoví podle jednotlivého hmotného majetku určeného k opravě a charakteru této opravy. Výše rezervy je rovna podílu rozpočtu nákladů na opravu a počtu zdaňovacích období, která uplynou od zahájení tvorby rezervy do předpokládaného termínu zahájení opravy. Poplatník, který je plátce DPH, vychází při stanovení výše rezervy z rozpočtu nákladů na opravu v ocenění bez DPH, neplátce DPH pak v ocenění včetně DPH. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 1. Rezervy na opravy hmotného majetku

1. Rezervy na opravy hmotného majetku. Z daňového hlediska je důležité, že ve zdaňovacím období je tvorba rezervy výdajem (nákladem) na dosažení, zajištění a udržení příjmů (tzv. daňově uznatelným), ale za podmínky, že peněžní prostředky v plné výši rezervy připadající na jedno zdaňovací období budou převedeny na samostatný účet v bance (se sídlem v EU), nejpozději do termínu podání daňového přiznání, přičemž rezerva se zruší ve zdaňovacím období, za které se toto daňové přiznání podává. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 1. Rezervy na opravy hmotného majetku

2. Daňový odpis pohledávek. Poplatníci, kteří vedou účetnictví (právnické a fyzické osoby), mohou snížit základ daně o hodnotu pohledávky nebo její část. Odpis pohledávky znamená eliminovat vliv pojetí a mechanismu fungování účetnictví. Z daňového hlediska je důležité, že jednorázový odpis 100 % hodnoty pohledávky nebo ceny pořízení pohledávky u pohledávky nabyté postoupením, je nákladem na dosažení, zajištění a udržení příjmů (tzv. daňově uznatelným), podle § 24 odst. 2 písm. y) ZDP. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 2. Daňový odpis pohledávek

2. Daňový odpis pohledávek. Odpis pohledávky lze uplatnit za předpokladu, že : ► o pohledávce v době vzniku bylo účtováno ve výnosech; ► takto vzniklý zdanitelný příjem nebyl od daně osvobozen; ► nejedná se o pohledávku nabytou bezúplatně nebo o pohledávku vzniklou mezi spojenými osobami; ► jedná se o pohledávku, ke které nelze tvořit opravnou položku podle zákona o rezervách pouze proto, že od její splatnosti uplynulo méně než 18 měsíců a u pohledávek nabytých postoupením i v případě, že se jedná o pohledávku se jmenovitou hodnotou v okamžiku vzniku vyšší než 200 000 Kč, ohledně které nebylo zahájeno rozhodčí řízení, soudní řízení nebo správní řízení Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 2. Daňový odpis pohledávek

2. Daňový odpis pohledávek. Jednorázový odpis pohledávky lze uplatnit v těchto případech : u poplatníka, u něhož soud zrušil konkurs proto, že majetek je zcela nepostačující, a pohledávka byla poplatníkem přihlášena u insolvenčního soudu a měla být vypořádána z majetkové podstaty; u poplatníka, který je v úpadku a jemuž úpadek hrozí na základě výsledků insolvenčního řízení; u poplatníka, který zemřel, a pohledávka nemohla být uspokojena ani vymáháním na dědicích dlužníka; u poplatníka, který byl právnickou osobou a zanikl bez právního nástupce, a věřitel nebyl s původním dlužníkem spojenou osobou; u poplatníka, na jehož majetek, ke kterému se daná pohledávka váže, je uplatňována veřejná dražba, a to na základě výsledků této dražby; u poplatníka, jehož majetek, ke kterému se pohledávka váže, je postižen exekucí, a to na základě výsledků provedení této exekuce. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 2. Daňový odpis pohledávek

3. Tvorba opravných položek. K nepromlčeným pohledávkám se vytvářejí opravné položky. Z daňového hlediska je důležité, že tvorba opravných položek je nákladem na dosažení, zajištění a udržení příjmů (tzv. nákladem daňově uznatelným). Jde o opravné položky vytvořené k rozvahové hodnotě nepromlčených pohledávek splatných po 31.12.1994. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Opravné položky se netvoří k pohledávkám vzniklým z titulu : ► cenných papírů a ostatních investičních nástrojů; ► úvěrů a půjček; ► ručení a záloh; ► plnění ve prospěch vlastního kapitálu; ► úhrady ztráty společnosti; ► smluvních pokut a úroků z prodlení; ► poplatků z prodlení; ► penále a jiných sankcí ze závazkových vztahů; ► pohledávek nabytých bezúplatně; ► souboru pohledávek. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Opravné položky (do 200 000 Kč včetně – 1. režim) nelze uplatnit u pohledávek : ► již odepsaných na vrub výsledku hospodaření; ► vzniklých za členy obchodní korporace za upsaný vlastní kapitál; ► mezi spojenými osobami vymezenými v ZDP. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Rezervy a opravné položky nelze vytvářet v průběhu likvidace nebo v průběhu insolventního řízení v době trvání účinků prohlášení konkursu, s výjimkou rezerv, jejichž peněžní prostředky budou uloženy na zvláštním vázaném účtu v bance. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Jestliže rozvahová hodnota pohledávek v okamžiku vzniku nepřesáhne 200 000 Kč, lze vytvářet opravné položky takto : Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Jestliže rozvahová hodnota pohledávky přesáhne 200 000 Kč , pak lze vytvářet opravné položky takto : Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Opravné položky lze vytvářet za podmínky, že bylo ohledně těchto pohledávek zahájeno : ► rozhodčí řízení nebo ► správní řízení nebo ► soudní řízení. Povinností poplatníka i v tomto případě je řádně se zúčastnit tohoto řízení a řádně a včas konat úkony potřebné k uplatnění jeho práva. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Opravnou položku až do výše 100 % její neuhrazené rozvahové hodnoty bez příslušenství lze vytvořit (pokud neuplatňuje předcházející režimy tvorby) pouze v případě, že : ► rozvahová hodnota pohledávky bez příslušenství v okamžiku jejího vzniku nepřesáhne částku 30 000 Kč; ► od konce sjednané lhůty splatnosti pohledávky uplynulo nejméně 12 měsíců; ► celková hodnota pohledávek bez příslušenství vzniklých vůči témuž dlužníkovi nepřesáhne za období, za které se podává daňové přiznání, částku 30 000 Kč. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Opravné položky k pohledávkám za dlužníky v insolvenčním řízení lze vytvářet u poplatníků, kteří vedou účetnictví, až do výše rozvahové hodnoty pohledávek přihlášených u soudu od zahájení insolvenčního řízení do konce lhůty stanovené v rozhodnutí soudu o úpadku nebo do konce lhůty podle insolvenčního zákona, spojí-li soud s rozhodnutím o úpadku rozhodnutí o povolení oddlužení, a to v období, za které se podává daňové přiznání a v němž byly pohledávky přihlášeny. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek

3. Tvorba opravných položek. Opravné položky k pohledávkám z titulu ručení za celní dluh mohou vytvářet poplatníci, kteří vedou účetnictví a podle celního zákona ručí za celní dluh. Opravné položky lze vytvářet jen do výše hodnoty pohledávky odpovídající provedené úhradě celního dluhu. Opravné položky ručitel nemůže vytvářet ze splněné pohledávky z titulu ručení, pokud dluh za dlužníka nesplní v době splatnosti určené celními orgány. Český daňový systém 13. Rezervy, pohledávky a opravné položky 3. Tvorba opravných položek