Jiří Kec,Pavel Matoušek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Advertisements

HORMONY RNDr. Jitka Šedivá.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Použitý zdroj: Biologie rostlin, pro gymnázia, Lubomír Kincl
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
Růst a vývoj rostlin Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Růst a vývoj rostlin.
PODMÍNKY PĚSTOVÁNÍ KULTUR IN VITRO
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Regulátory rostlinného růstu
Interakce 2,4-D a etylénu v růstu tabákové BY-2 suspenze
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Rostlinné hormony 2007.
1 VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.10/Li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Adam Lisztwan CZ.1.07/1.5.00/
stélka - tělo nižších rostlin, není tvořeno pletivy kormus - členěné tělo vyšších rostlin.
Organogeneze, somatická embryogeneze
Alkeny.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Cytokininy Cytokininy odvozeny od cytokinesis
Zpracovali: Eva Machynková, Standa Dryják

Fytohormony Zástupci nejdůležitějších skupin růstových regulátorů
NázevRůst rostlin Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s testem, lze použít i jako materiál k samostudiu Klíčová.
Témata pro studentské eseje:
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Soustavy pletiv Pletiva – skupiny buněk stejného tvaru, funkce.
Ing. Zuzana Balounová, PhD.
Rostliny.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Giberelíny.
Ethylén Plynný hormon Objevil D. Neljubov (1901) – inhibice etiolovaných rostlin svítiplynem, identifikoval ethylen-triple response H. Cousins – 1910 –
Sacharidy ve výživě ryb
Možnosti regenerace in vitro – zdroje explantátů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Patologická anatomie jatečných zvířat
Heterocyklické sloučeniny
Uspořádání rostlinného těla
POVRCHY ROSTLIN Stavba rostlinné buňky
Růst a vývoj rostlin.
RŮST A VÝVOJ ROSTLIN.
Nadledvina - glandula suprarenalis
All is flux, nothing stays still …
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
TOR – target of rapamycin Insulin a insulin-like růstové faktory jsou hlavními aktivátory, působí přes PI3K a proteinkinasu AKT Trvalá aktivace TOR je.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_04.
VYUŽITÍ EXPLANTÁTOVÝCH KULTUR
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
Otázky k přednášce 1. 1.Jaké jsou charakteristické vlastnosti rostlin na rozdíl od živočišných organismů na úrovni buňky, pletiva a celého organismu? Jaký.
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Dormance.
ABA Kyselina abscisová, též v minulosti zvaná abscisin II nebo dormin, někdy označovaná zkratkou ABA (z angl. Abscise Acid) jeinhibiční fytohormon, zpomaluje.
P OHYBY ROSTLIN, JEJICH VÝVOJ A RŮST Karolína Kleinová Oktáva 2015/16 Cvičení z biologie.
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Vakuola a osmotické jevy
Herpetické viry-úvod RNDr K.Roubalová CSc..
Název prezentace (DUMu): Růst rostlin
BUŇKA – základ všech živých organismů
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Buňka  organismy Látkové složení.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Rostlinná buňka.
Pletiva a tkáně Petra Jůzlová.
Botanika Rostlinná Buňka.
Transkript prezentace:

Jiří Kec,Pavel Matoušek Bioregulační látky Jiří Kec,Pavel Matoušek

Fytohormony Auxin Cytokininy gibereliny ABA etylén

Auxin Koncentrace, které stimuluji kyselina indolyl-3-octová indukuje dlouživý růst Koncentrace, které stimuluji dlouživý růst nadzemních části rostliny inhibují dlouživý růst kořenů. stimuluje diferenciaci vodivých pletiv. stimuluje zakládání laterálních a adventivních kořenů účastní se regulace buněčného cyklu a stimuluje dělení buněk. podporuje růst plodů.

GIBERELINY Gibereliny jsou tetracyklické diterpenoidy Liší se navzájem přítomností laktonového kruhu, počtem a polohou hydroxylových a karboxylových skupin. Dělí se podle počtu uhlíků na C20 a C19 Jen některé gibereliny mají biologickou aktivitu Nejvýznamnější z nich jsou GA1, GA3, GA4, GA7 Stimulace prodlužovacího růstu je podobně jako u auxinů spojena s okyselením buněčné stěny, se zvýšením její roztažnosti Při regulaci prodlužovacího růstu spolupracují IAA a GA

CYTOKININY Nejrozšířenější přirozený cytokinin je zeatin Nejpoužívanějším syntetickým cytokininem je benzylaminopurin (BAP) Cytokininy stimulují buněčné dělení stimulují objemový růst buněk Mohou probudit spící úžlabní pupeny nebo urychlit růst v nepříliš aktivních pupenech v nadměrném množství zpomaluji ontogenezi a oddalují stárnutí celých rostlin Interakce cytokininu s auxinem v tkáňových kulturách umožňuje regeneraci celých rostlin z izolovaných částí

ABSCISOVÁ KYSELINA ABA snižuje transpiraci při nedostatku vody zvyšuje odolnost cytoplazmy vůči ztrátě vody při dlouhodobém suchu, a také při zasolení, chladu, či jiném poškození stimuluje růst laterálních kořenů indukuje dormanci semen a pupenů. indukuje také biosyntézu zásobních proteinů v semeni

ETYLÉN Biosyntéza u vyšších rostlin a u většiny nižších rostlin vychází z aminokyseliny L-methioninu Charakteristická pro etylén je tzv. trojí reakce Inhibice prodlužovacího růstu stimulace radiálního růstu porucha gravitropické reakce inhibuje dlouživý růst stonku a podporuje jeho růst do šířky účastní se procesů stárnutí

JINÉ PŘIROZENÉ LÁTKY REGULUJÍCI RŮST ROSTLIN Brassinosteroidy Jasmonová kyselina Polyaminy

Brassinosteroidy jsou steroidní látky, které stimulují růst (dělení a růst buněk). Jsou hojně zastoupeny v plodech, v pylu, ale také v rostoucích vegetativních orgánech. Interagují s fytohormony při vyvolávání fyziologických reakcí růstu, např. zvyšují množství IAA a snižují množství ABA v rostlinách.

Jasminová kyselina inhibuje klíčení a růst, účastní se senescence, zavírání průduchů a indukce tuberizace. Podobně jako ABA některé geny vypíná a indukuje transkripci některých genů a reguluje biosyntézu enzymů, které se účastní metabolismu polysacharidů buněčné stěny. Obsah jasmínové kyseliny v rostlině stoupá během stárnutí a při stresu.

Polyaminy jsou hojně zastoupeny v rostlinách, hlavně tam, kde se odehrává buněčné dělení. Stimulují klíčení, růst klíčních rostlin, růst kalusu, květní diferenciaci, tuberizaci apod. Obsah polyaminů stoupá při aktivaci růstu a při stresu. Předpokládá se, že jejich fyziologická funkce spočívá ve vazbě na regulační bílkoviny, ve změně transportních vlastností membrán, možná též představují zdroj dusíku. Mají protisenescenční účinky