Diabetes mellitus = civilizační EPIDEMIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Advertisements

OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Dietní režim při hypoglykémii
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
stravovací režim školáků
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Vlásečnicový systém – mikroangie a látková výměna v něm probíhající .
-poruchy metabolismu cukrů
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jan Dvořák SPŠE Božetěchova 3 1.L
Sacharidy.
Cukrovka Diabetes mellitus
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
SACHARIDY CUKRY RZ
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Glukosa a její vznik.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Vliv výživy a návyků matky na plod
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
SACHARIDY.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Monika Dušová Simona Tomková
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
PESTROST STRAVY.
DM - komplikace.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Příčiny, příznaky, vyšetřovací metody u diabetes mellitus
Transkript prezentace:

Diabetes mellitus = civilizační EPIDEMIE

Existují 2 životy, bez diabetu a s ním.. Cukrovka! Jím moc sladkého! Úplavice cukrová. Nadváha. Jsem přece ještě mladý! Diabetická noha Co mám jíst? SPORT??! Vysoký tlak. Co mám dělat? Dieta? Hypoglykemie Dostanu práci? Inzulín? Proč tak brzy? Můžu mít děti? Proč já? Jehly? Léky? Jsem v k lidu, máme ji v rodině. Kyselina močová. STRES.

Česko pod lupou! 750 000 lidí v Čr. trpí diabetem 90% cukrovkou II. typu Každý osmý člověk Každé desáté dítě 300 000 lidí o ní neví Ročně přibude 5-6% tj. 45000 KDY ZASÁHNE KAŽDÉHO Z NÁS? 20,25,30,45 let???????

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR DM 2. typu DM 1. typu Sekundární CELKEM 2010 739 859 55 811 10 560 806 230 2009 717 365 55 414 10 542 783 321 2008 708 847 54 474 10 240 773 561 2007 692 074 52 813 10 074 755 000 2006 686 159 51 070 11 299 749 000 200 599 868 46 446 8 504 654 164 1997 555 883 39 020 5 402 600 306 1975 --- --- --- --- 234 071

Druhy diabetu DIABETES I. typu DIABETES II. typu Sekundární DIABETES Těhotenský DM DM způsobený operací DM jako dodatkové onemocnění

„Jedničkový“ diabetes Diabetes I. typu, ze 30% ovlivnitelný CUKR  KREV  INZULIN  Buňka Jídlo Glykémie Slinivka Tělo 3,5 – 5,6 mmol/l

„Dvojkový“ diabetes CUKR  KREV  INZULIN  Buňka Diabetes II. Typu, z 80% ovlivnitelný! CUKR  KREV  INZULIN  Buňka Jídlo Glykémie Slinivka Tělo 3,5 – 5,6 mmol/l

3 ZÁSADY - PSP PRAVIDELNOST SNÍDANĚ + PITNÝ REŽIM POHYB

1. PRAVIDELNOST GLYKEMICKÝ INDEX Kvalitní jídlo každé 2,5 - 3 hodiny. Pitný režim během celého dne. Úprava denního rytmu, spánek. Měření cukru a prohlídky. Doplnění výživných látek. GLYKEMICKÝ INDEX

2. SNÍDANĚ Lehce stravitelná.  F1, aloe Bez řepného cukru. Herbalifeline, Nízký GI. Thermojetics S obsahem vitamínů a minerálů.

Zdravé jídlo F1 JEDNODUCHOST VYVÁŽENOST PESTROST VNITŘNÍ VÝŽIVA BEZ PALIVA ANI KUŘE NEHRABE! JEDNODUCHOST VYVÁŽENOST PESTROST STABILNÍ GI PO CELÝ DEN 100% VÝŽIVA

F1 snídaně X běžné potraviny

VŠUDE JINDE TO PLATÍ O ALOE. Aloe 40% koncentrát V česku (mylně) platí: „Kudy teče slivovice, tudy léčí!“ VŠUDE JINDE TO PLATÍ O ALOE. Za studena lisované Od hlavy až k patě..

Thermojetics Snižuje hladinu cholesterolu, léčba křečových žil, posilování imunitního systému, spalování tuku v cévě a stravě přeměna na využitelnou energii, zabraňování ukládání tuků, odbourávání tuků z cév, čištění krve, omezování chutě k jídlu (stop apetit), regulace přijmu tekutin, optimalizuje funkci lymfatického systému.

Herbalifeline DLE NEJNOVĚJŠÍCH VÝZKUMŮ RAPIDNĚ SNIŽUJE CUKR – Omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny - PLNĚ VSTŘEBATELNÉ! Přípravek obsahující 20 mořských tuků, výtažek z pšeničných klíčků, selen, vitamín E, výtažek z devětsilu lékařského, hlohu.. Pro správný vývoj a funkci srdce, cév, bojuje s cholesterolem, zpevňuje žíly, dodá pružnost. Bez cholesterolu – naopak odbourává Bez chuti rybího tuku – přírodní broskvové a vanilkové aroma. DLE NEJNOVĚJŠÍCH VÝZKUMŮ RAPIDNĚ SNIŽUJE CUKR – PŘENAŠEČEM CUKRU Z KRVE DO BUŇKY

Optimální snídaně Zdravé jídlo F1 Aloe 40% koncentrát Herbalifeline slazeno fruktózou, nízký GI. Aloe 40% koncentrát snižuje cukr, regeneruje, upravuje trávení a zažívání. Herbalifeline Patentem chráněné vstřebatelné (v revitalu) omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. TRVALE SNIŽUJE CUKR! Thermojetics Patentovaný mechanismus čištění cév, ledvin, mezibuněčných prostor. NOBELOVA CENA!

Shrnutí optimální výživy F1 + HERBALIFELINE + ALOE + THERMOJETICS

Potraviny a přehled GI

Pozor na skryté cukry! Pečivo, dochucovadla, jogurty, polotovary, omáčky, bujony, zálivky aj.. Přírodní třtinový cukr x bílí cukr Umělá sladidla jsou rakovinotvorná! (A NEHUBNEME PO NICH!!!!!!) ASPATRAM SACHARIN ALTERNATIVNÍ SLADIDLA Med, Javorový sirup, sirup z Agáve, Stévie, Obilné sirupy

3. POHYB KDO SE NEHÝBE, NEŽIJE.. Každodenní. Pravidelný. Naplánovaný. Režim přizpůsobený sportu Výživa – vitamíny, minerály, cukry! Jídlo 1,5 hodin před sportem. V průběhu Thermojetics. Neustálé měření glykémie – cukru v krvi. Náročnější sport s doprovodem. KDO SE NEHÝBE, NEŽIJE..

Hlavní komplikace HYPERGLYKÉMIE HYPOGLYKÉMIE Zvýšené množství cukru v krvi, více než 15mmol/l. Cukr není odváděn k buňkám. Nevolnost  malátnost, pach po acetonu kóma. HYPOGLYKÉMIE Nízká hladina cukru v krvi, méně než 3mmol/l . Nervozita  útlum, apatie  kolabs. Okamžitě podat cukr, nejlépe řepný, hroznový. POOZOR, NEJEN U DIABETIKŮ!! Nedostatek železa, nízký tlak, zátěž a STRES.

X Základní chyby a mýty X Cukrovka vzniká nadměrnou konzumací cukru. Diabetici musí méně jíst, aby nepotřebovali tolik inzulinu. Cukrovku jsem zdědil/a, zdědí ji moje děti. Inzulínové pero/pumpa vše vyřeší. Diabetik má pořád žízeň. Musím méně pít, abych nezatěžoval ledviny. Diabetikovi stačí nejíst sladké. Diabetik musí všechno vážit. Není možnost se vyléčit.

Léčba diabetu DIETA, POHYB ANTIDIABETIKA PRAVIDELNÁ MĚŘENÍ, ODBĚRY APLIKACE INZULINU stříkačka pero pumpa

Problémy diabetiků a jejich řešení Nadváha – F1, aloe, thermojetics, extra-call, POHYB Hubnutí – F1 s jídlem, protein, multivitamín, POHYB Pach z úst - aloe Diabetická noha – aloe, thermojetics Vysoký krevní tlak – F1, aloe, trermojetics, herbalifeline Zácpa – aloe, thermojetics Oslabení ledvin - aloe, thermojetics, extra-call Porucha štítné žlázy – Herbalifeline, extra-call Ateroskleróza – F1, thermojetics Porucha erekce – F1, aloe, POHYB

„NEJLEPŠÍ PREVENCÍ JE NEONEMOCNĚT!“ 54% našich obyvatel se domnívá, že za cukrovku může pouze genetika. Pojďme jim společně ukázat, jak je to doopravdy…