NOVÉ ZBRANĚ I. SVĚTOVÉ VÁLKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bitva na řece Sommě Bitva na řece Sommě Zpracovaly: Gansová Lucie
Advertisements

Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Johana Posseltová, C3B Bitvy 1. světové války.
Vstup USA do války.
Chlór jako bojový plyn Radek Novák kvinta A.
Téma: 1. světová válka Předmět: Dějepis Ročník: 9.ročník
Průběh 1. světové války 3. část.
Zbraně 1.světové války.
Doplňte ke správnému roku odpovídající událost
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Bitva u Kurska – operace Citadela největší tanková bitva v dějinách
1.Světová válka.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Válka na moři byla ve znamení zejména dvou základních událostí
První světová válka
První světová válka
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
1. světová válka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Ekologické důsledky války
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
„Tajná superzbraň“.  Německá bojová doktrína  Používaná během druhé světové války  Původem vynalezena Brity a užívaná SSSR.
Jak může válka zasáhnout obyčejné lidi? (ne vojáky)
Dej3 Zbraně a technika 1. světové války
Kriegsmarine  Původně Hochseeflotte  Po první světové válce zdecimováno  1925 – lehký křižník Emden  Battleship – z německého Panzerschiff Petr Bludský.
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (IV. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
I. světová válka – první roky války
I. světová válka – konec války
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Technika 1. světové války
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
II. světová válka 1942 Petr Machala.
Útok na Pearl Harbor ráno 7.prosince 1941 japonská letadla bez vyhlášení války zaútočila na americkou vojenskou základnu v přístavu Pearl Harbor na Havajských.
Technika boje na moři.
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_18_1.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
První světová válka 1914 – Na počátku 20. století Evropa prožívala „zlatý věk“. Společnost bohatla, životní podmínky se zlepšovaly, zdálo se, že.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Bojové chemické látky Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Válka v Tichomoří a v Africe. Pearl Harbor Je přístav na Havajských ostrovech s vojenskou základnou USA Japonská letadla zde provedla útok 7. prosince.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Anna Zabranská ČísloVY_32_INOVACE_3137 NázevKonec 1. svět. války a Pařížská mírová konference Téma.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
AUTOR: Marcela Kaderová
Matěj Kukuča 5. ročník ZŠ Nezdenice
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Válka ve Vietnamu.
Směřujeme k samostatnosti
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sada : Člověk a jeho společnost
Druh učebního materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
I. světová válka.
Zbraně 1. světové války.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
1.světová válka – Velká válka
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

NOVÉ ZBRANĚ I. SVĚTOVÉ VÁLKY BOJOVÉ PLYNY NOVÉ ZBRANĚ I. SVĚTOVÉ VÁLKY PONORKY TANKY LETADLA

BOJOVÉ PLYNY Nasazeny již v úvodní fázi války, jejich obětí se stalo 18 x ÚČINNĚJŠÍ NEŽ CHLÓR BOJOVÉ PLYNY NEVÝHODA: DÍKY ŽLUTOZELENÉMU ZABARVENÍ VIDITELNÝ NEPŘÍTELEM FOSGEN - KONEC 1915 CHLÓR 1915 BEZBARVÝ NEDETEKOVATELNÝ OPOŽDĚNÝ ÚČINEK ZVRACENÍ A UDUŠENÍ SMRT UDUŠENÍM YPERIT 1917 PÁLENÍ OČÍ, PUCHÝŘE NA KŮŽI Nasazeny již v úvodní fázi války, jejich obětí se stalo 1 297 000 lidí, z toho jen 91 200 zasažených zemřelo. Za války bylo použito Němci 68 000 tun bojových plynů. Francouzi užili 36 000 tun a Britové 25 000 tun. Rozhodující zbraní války se ale nestaly

LUSITANIA: Dne 7. května 1915 byla, za velkých ztrát na životech, potopena německou ponorkou. Jelikož při potopení lodi zahynulo mnoho občanů USA, přispělo nejen ke změně veřejného mínění v neprospěch Německa, ale i k pozdějšímu vstupu USA do války. DEVASTUJÍCÍ ÚČINEK NA OBCHODNÍ A ZÁSOBOVACÍ LODĚ (VELKÁ BRITÁNIE MĚLA V ROCE 1917 ZÁSOBY POTRAVIN JEN NA 6 TÝDNÚ) TĚŽKO ZJISTITELNÁ Z HLADINY TĚŽKO ZNIČITELNÁ POD VODOU PONORKY PROTIOPATŘENÍ: Q-LOĎ – PRITIPONORKOVÝ STÍHACÍ ČLUN HLUBINNÉ MINY, VYHLEDÁVACÍ SONAR

LETADLA VZDUŠNÉ ÚTOKY NA POZEMNÍ CÍLE NEPŘÍTELE : PĚCHOTA A ZÁKOPY POZOROVACÍ A VÝZVĚDNÁ ČINNOST STÍHACÍ LETECTVO PRIVILEGOVANÁ SKUPINA = RYTÍŘI NEBES BOMBARDOVÁNÍ BYLO MÁLO ÚČINNÉ MALÁ NOSNOST A NEPŘESNOST LETADLA

TANKY Produkce tanků v jednotlivých státech a rocích 1916 150 1917 1917 1277 800 1918 1391 4000 20 6 84 ODOLNÝ PROTI STŘELBĚ Z RUČNÍCH ZBRANÍ A PROTIPĚCHOTNÍM GRANÁTŮM TANKY NEPOHODLNÉ PRO POSÁDKU POMALÉ A NESPOLEHLIVÉ PALEBNÉ KRYTÍ POSTUPUJÍCÍCH JEDNOTEK VÝHODY NEVÝHODY PSYCHOLOGICKÝ EFEKT NA NEPŘÍTELE (NA SOMMĚ 1916) NASAZOVÁNY JEN V MALÉM MNOŽSTVÍ NIČENÍ ZÁTARASŮ Z OSTNATÉHO DRÁTU (PRŮCHHOD PRO PĚCHOTU) Byly nasazeny příliš brzo na začátku války a na její průběh měly malý vliv. Teprve v druhé polovině r. 1918 byly kvalitativně i kvantitativně připraveny stát se rozhodující zbraní ve válce MALÁ PROSTUPNOST BLÁTIVÝM TERÉNEM A S KRÁTERY PO VÝBUŠÍCH