Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název: Vývojový druh člověka – procvičování, opakování
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 21- ŘeckoAnotace Prezentace, která se zabývá charakteristikou Řecka Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ŘECKO.
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Chování ve městě Člověk a jeho zdraví Šablona: ICT PRV ČAJZ Chování ve městě Anotace: bezpečné chování v lese, přechod pro chodce, injekční stříkačky.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo: VY_32_INOVACE_26_18 Digitální u č ební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Starov.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Název: Člověk rozumný – homo sapiens Autor: Mgr. Eva Vondrková
MINOJSKÁ CIVILIZACE ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_07 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Geografické údaje Řecka
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Dějepis Starověk – Řecko 1 Pavel Šupka
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
ŘECKO Martin VRZALA.
Stavba těla živočichů Savci
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.8 Starověká Indie Název sady: Staroorientální státy a starověké.
ŘECKO A BULHARSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_16_Řecko a Bulharsko Téma: Vlastivěda.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.6 Starověká Palestina Název sady: Staroorientální státy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Velká řecká kolonizace Název sady: Staroorientální státy.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Řecko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.1 Úvod do starověku (časové vymezení, hlavní rysy, periodizace)
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Starověk PŘEDMĚT:DROČNÍK:6. NÁZEV MATERIÁLU:Starověké Řecko-
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ŠPANĚLSKO ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_04 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Řím Úvod str. 99.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Transkript prezentace:

Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková číslo: VY_32_INOVACE_26_17 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 6. ročník

METODICKÝ LIST - ANOTACE Didaktický učební materiál Starověké Řecko slouží k podpoře výkladové části hodiny. Strany 5 - Poloha starověkého Řecka, 6 – Zdroj obživy, 7 – Přírodní podmínky a 8 – Příchod řeckých kmenů slouží jako předloha k zápisu poznámek.

STAROVĚKÉ ŘECKO

Současné Řecko je jednotným státem!!! HELADA A HELÉNOVÉ Slovo Řekové je počeštělé slovo latinského původu. Řekové nazývali sami sebe Helénové a svou zemi Hellas. Obyvatele jiných zemí považovali za barbary. Starověké Řecko zahrnovalo asi 200 městských států, řecky poleis (j. č. polis). Spojovaly je stejný jazyk, víra v bohy sídlící na Olympu. Současné Řecko je jednotným státem!!!

POLOHA STAROVĚKÉHO ŘECKA Leží v Evropě. Na jihu Balkánského poloostrova, na poloostrově Peloponés a na ostrovech v Egejském a Jónském moři. Patřilo k němu také západní pobřeží Malé Asie (území dnešního Turecka).

ZDROJ OBŽIVY Rybolov Chov dobytka Zemědělství - vinná réva - olivy - luštěniny - ovoce (fíky)

PŘÍRODNÍ PODMÍNKY Povrch hornatý. Nedostatek úrodné půdy. Nížina jen při pobřeží. Četné zálivy – vhodné pro vznik přístavů.

pronikaly od r. 2000 př. n. l. ze severu Balkánského poloostrova: PŘÍCHOD ŘECKÝCH KMENŮ pronikaly od r. 2000 př. n. l. ze severu Balkánského poloostrova: ACHÁJOVÉ IÓNOVÉ DÓROVÉ

ZDROJE A CITACE: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Starověké Řecko [online]. c2014 [citováno 16. 06. 2014]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Starov%C4%9Bk%C3%A9_%C5%98ecko&oldid=11538478> BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila, Lubor KYSUČAN a Marie FEJFUŠOVÁ. Dějepis: vzdělávací oblast Člověk a společnost. 2. vyd. Brno: Nová škola, 2011, 139 s. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-291-4. Obrázky z Klipartu